StoryEditor

Mimovládky upozornili na ubúdajúce zásoby vo svete. A na naše možnosti to zmeniť

09.09.2017, 19:00

Každý dolár investovaný do vody a sanitácie prináša prinajmenšom štyri doláre vo vyššej produktivite. Napriek tomuto poznatku dnes takmer miliarda ľudí, čo je viac než každý desiaty človek na planéte, nemá prístup k pitnej vode a milióny žien a dievčat trávia väčšinu svojho času nosením ťažkých bandasiek s vodou na dlhé kilometre. Namiesto toho, aby ten čas venovali napríklad vzdelávaniu či ekonomickej aktivite.

Aj toto sú témy, ktoré v rámci kampane Bez vody nie je život, otvorili slovenské rozvojové mimovládky z Platformy mimovládnych rozvojových organizácií. Počas troch dní v uliciach troch slovenských miest sa snažili verejnosť upozorniť nielen na čoraz akútnejší nedostatok pitnej vody vo svete, ale aj na aktivity, ktorými proti tejto situácii bojujú slovenské rozvojové organizácie v krajinách ako je Keňa, Etiópia či Irak. 

Skúsenosti z praxe

“Organizácie poukážu napríklad na prognózu, že v roku 2050 nebude mať štvrtina ľudí prístup k vode, na skutočnosť, že až 90 percent všetkých prírodných katastrof súvisí s týmto živlom, či na významnú súvislosť medzi zmenou klímy a rastúcou nedostupnosťou vody zvlášť pre tých znevýhodnenejších na planéte,” vysvetľovala pred kampaňou Mária Sliacka z Platformy mimovládnych rozvojových organizácií, ktorá podujatie koordinovala.

Mnohé slovenské rozvojovky nadobudli tieto poznatky priamo popri ich práci v Etiópii, Keni a ďalších krajinách, kde sa dlhodobo venujú rozvojovej spolupráci s tamojšími obyvateľmi. Budujú a pomáhajú spravovať studne v kenskej púšti, či podporujú kooperatívy, ktoré vysádzajú mangrovové lesy na pobreží Indického oceánu.

Mimovládne organizácie a ich ľudia sa dali počas kampane nájsť celkom jednoducho. Pri žltej bandaske v nadživotnej veľkosti, s ďalšími žltými bandaskami v rukách. Výber týchto nádob pritom nebol náhodný. Práve žlté bandasky, pôvodne od oleja, sú totiž pre milióny ľudí symbolom chronického nedostatku životodarnej tekutiny, bez ktorej nie je život.

Niekoľko zaujímavých faktov o vode

  • Takmer 1 miliarda ľudí, a teda v podstate 1 človek z 10, nemá prístup k čistej pitnej vode (Action against Hunger)
  • Predpokladá sa, že v roku 2050 bude mať každý štvrtý človek na Zemi problém dostať sa k nezávadnej pitnej vode (Rozvojový program OSN)
  • 90 percent všetkých prírodných katastrof súvisí s vodou, čo je hrozbou zvlášť v súvislosti s neistou klimatickou budúcnosťou ľudstva (UN Water)
  • Kvôli vode milióny žien a dievčat (a výrazne menej mužov a chlapcov) v subsaharskej Afrike podnikajú pravidelne, mnohokrát aj viackrát za deň, cesty dlhšie ako polhodinu, aby priniesli vždy približne 20 litrov vody na konzumáciu či pranie, čím sa výrazne ukracujú o možnosť vzdelávať sa či byť ekonomicky činnými (NPR - National Public Radio, 2016)
  • Podzemná voda je primárnym zdrojom pitnej vody pre 1,5 - 3 miliardy ľudí a poskytuje 42 percent celkovej vody pre poľnohospodárstvo, pričom do roku 2015 sme vyčerpali 21 z 37 najväčších podzemných zdrojov vody (údaje NASA v článku v The Washington Post, 2015)
  • Celosvetovo ženy v rozvojových krajinách strávia donášaním vody dokopy 200 miliónov hodín denne. To sa rovná času, ktorý ženy v Severnej Amerike trávia nakupovaním (Save the Water)
  • 70 percent zdrojov vody sa využíva pre potreby poľnohospodárstva (UN Water)
  • Ročne zomrie na ochorenia súvisiace s vodou 3,6 milióna ľudí (UN Water)
  • Každý dolár investovaný do vody a sanitácie prináša prinajmenšom štyri doláre vo vyššej produktivite. Zároveň, len chorobami spojenými s vodou a sanitáciou prichádza svet až o 5 percent svojho hrubého domáceho produktu a zavedením vody pre každého by klesli výdaje na zdravotníctvo až o 10 percent (WHO, 2012)
Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií v rámci projektu Európsky rok rozvoja 2015: Médiá a rozvoj. Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2017-04-17 17:41:44 - Feat.: 0 - Title: Za hladomorom vo východnej Afrike nie je len sucho, ale aj nezvládnutý krízový manažment 02 - Modified: 2017-03-22 12:46:33 - Feat.: 0 - Title: Na jedno tričko minieme 2900 litrov vody. Aj to nám ukazuje virtuálna voda
01 - Modified: 2024-04-18 08:24:41 - Feat.: - Title: Po kríze začal opäť vynášať biznis s vodou. V Bratislave na nej zarobili milióny, v Trnave ich zase stratili 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 04 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:05