Reuters
StoryEditor

Kimova vodíková bomba je silnejšia, než sa odhadovalo. Vodca chce ďalej zbrojiť

13.09.2017, 19:02
Nové seizmické dáta z 3. septembra svedčia o explózii so silou asi 250 kiloton.

Severná Kórea v stredu varovala, že ďalej vystupňuje svoje zbrojné programy v reakcii na sankcie, ktoré na ňu po šiestej jadrovej skúške z tohto mesiaca uvalila Bezpečnostná rada OSN. Podľa nových odhadov americko-kórejského inštitútu pri Univerzite Johnsa Hopkinsa dosiahla sila severokórejskej nálože 250 kiloton trinitrotoluénu.

Zdokonalili testy

Pchjongjang tvrdí, že 3. septembra otestoval vodíkovú bombu miniaturizovanú tak, že môže byť vyzbrojená balistickou raketou. Juhokórejská komisia pre jadrovú bezpečnosť v stredu uviedla, že vo vzorkách neboli okrem rádioaktívneho izotopu Xe-133 nájdené ďalšie izotopy, ktoré sú obvykle po jadrovej explózii zachytené.

Pozrite si aj rozhovor so slovenským cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý Severnú Kóreu navštívil:

​Na základe ďalších izotopov by bolo podľa komisie možné určiť, či KĽDR použila plutóniovú nálož, alebo bombu obsahujúcu obohatený urán. Komisia tiež oznámila, že nenašla stopy trícia, ktoré sa používa pri zostrojovaní silných termonukleárnych (vodíkových) bômb.

Po prvom severokórejskom teste z roku 2006 vedci odhalili vo vzduchu xenón a kryptón, z čoho usúdili, že KĽDR testovala plutóniovú bombu. Odvtedy Severná Kórea svoje testy zdokonalila, takže je rádioaktivita na diaľku horšie zachytiteľná, napísala agentúra AP.

Nové seizmické dáta z 3. septembra svedčia o explózii so silou asi 250 kiloton, uviedli analytici Frank Pabian, Joseph Bermudez a Jack Liu z inštitútu pri Univerzite Johnsa Hopkinsa s tým, že pôvodný odhad činil 120 kiloton TNT.

Experti vychádzali okrem iného zo satelitných snímok severokórejskej testovacej lokality, ktoré ukazujú početnejšie a rozsiahlejšie zosuvy pôdy než pri predošlých piatich jadrových skúškach. Sila piateho severokórejského jadrového testu z minulého septembra sa odhaduje na 20 až 30 kiloton TNT.

Pritvrdenie sankcií

V reakcii na jadrový test z 3. septembra sprísnila Bezpečnostná rada OSN tento týždeň sankcie voči Severnej Kórei. Sankcie okrem iného zakazujú export druhej najväčšej severokórejskej vývoznej položky, textilu, a obmedzujú dovoz ropy.

Severokórejské ministerstvo zahraničia v stredu sankcie rezolútne odsúdilo a uviedlo, že ide o "úplnú hospodársku blokádu" KĽDR uvalenú na podnet Washingtonu, ktorá má "zadusiť" občanov a vládu Severnej Kórey.

"Severná Kórea zdvojnásobí svoje úsilie a zvýši svoje zbrojné kapacity, aby mohla brániť suverenitu krajiny a jej právo na existenciu," uviedla severokórejská diplomacia.

Južná Kórea oznámila, že v utorok testovala nemeckú strelu vzduch-zem Taurus, ktorá je schopná presne zasiahnuť ciele v KĽDR, aj keď je raketa odpálená z centrálnej časti Južnej Kórey. Raketa má posilniť arzenál tejto krajiny čeliacej hrozbám zo strany KĽDR.

Počas cvičenia s ostrou paľbou bola strela odpálená z bojového lietadla F-15 a zasiahla cieľ na západnom pobreží krajiny. Strela s doletom 500 kilometrov je vybavená technológiou stealth, aby nemohla byť zachytená radarmi predtým, než zasiahne severokórejský cieľ, oznámilo juhokórejské ministerstvo obrany.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti 04 - Modified: 2024-03-25 05:50:12 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že japonský premiér požiadal o schôdzku s Kim Čong-unom 05 - Modified: 2024-03-20 08:34:53 - Feat.: - Title: Severná Kórea testovala motor na tuhé palivo pre hypersonické rakety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 14:29