Reuters
StoryEditor

Sopka na Kanárskych ostrovoch spôsobuje ďalšie problémy. Tisíce ľudí sú v lokdowne

02.10.2021, 16:32
Autor:
TASRTASR
Ľuďom v zasiahnutých oblastiach nariadili, aby mali zatvorené okná aj dvere a vo svojich domoch odpojili kúrenie či klímu.

Niekoľkým tisíckam obyvateľov španielskeho ostrova La Palma miestne úrady nariadili, aby nevychádzali zo svojich domovov. Dôvodom je zhoršenie kvality ovzdušia. To zapríčinila láva a oblaky hustého čierneho dymu valiace sa zo sopky La Cumbre Vieja, informovala v sobotu agentúra Reuters.

Takzvaný lockdown nariadili v piatok večer tamojšie úrady obyvateľom častí miest Los Llanos de Aridane a El Paso. Obmedzenie pohybu sa celkovo týka približne 3500 ľudí.

"K novému lockdownu dochádza v dôsledku meteorologických podmienok... tie bránia tomu, aby sa (jedovaté) plyny rozptýlili (do vyšších vrstiev atmosféry)," uviedli úrady.

Ľuďom v zasiahnutých oblastiach nariadili, aby mali zatvorené okná aj dvere a vo svojich domoch odpojili kúrenie či klímu, a zabránili tak tomu, že sa im do vnútra dostane vzduch z vonku.

Lockdowny už dlhšie platia aj v oblastiach San Borondón, Marina Alta, Marina Baja and La Condesa, pripomína Reuters.

Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije asi 85.000 obyvateľov. K jej erupcii došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne, začiatkom tohto týždňa, začala vtekať aj do vôd Atlantického oceánu.

Od výbuchu zo zmieneného dňa sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. Vo štvrtok vznikla nová trhlina, a to približne 400 metrov severne od miesta, kde došlo 19. septembra k najväčšej erupcii.

Vulkanologický inštitút Kanárskych ostrovov ju označil za nové "ohnisko erupcie". Vznik tejto trhliny, ktorá po svahu steká inou cestou ako láva z tých predošlých, sprevádzala aj seizmická aktivita.

Miguel Ángel Morcuende, technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca), v piatok na tlačovej konferencií uviedol, že na mieste dochádza k "intenzívnej" sopečnej aktivite.

Zároveň však dodal, že erupciou je ovplyvnených len "menej ako osem percent ostrova", pričom zvyšok ostrovanov pokračuje v "normálnom živote".

V dôsledku septembrového výbuchu a následnej sopečnej aktivity dosiaľ v okolitej oblasti z domovov evakuovali asi 6000 ľudí. Zničených tam bolo zároveň viac ako 800 budov vrátane obytných domov, kostolov či škôl. Obete na životoch ani zranených si však zatiaľ erupcia nevyžiadala.

01 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 02 - Modified: 2024-04-11 20:22:20 - Feat.: - Title: Český dovolenkár na Kanárskych ostrovoch zomrel po páde do rozbúreného mora 03 - Modified: 2024-04-10 21:46:21 - Feat.: - Title: Na Kanárskych ostrovoch zomrel český turista, spadol pri fotografovaní 04 - Modified: 2024-03-24 11:30:00 - Feat.: - Title: Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Pivo stálo aj 18 eur, pri top atrakcii čakalo nemilé prekvapenie. Ako dopadla cesta za erupciou?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:40