mil.be
StoryEditor

Ruské sily v pohybe. Cez Balt mieria inkognito desiatky vojenských lietadiel

09.09.2017, 00:00
Autor:
incinc
Len týždeň zostáva do začiatku rusko-bieloruského cvičenia ZAPAD 2017, ktoré kvôli svojmu charakteru budia obavy v Pobaltí i ďalších krajinách.

Nad Baltom už teraz panuje nebývalý ruch. Do ruskej exklávy Kaliningrad mieria desiatky ruských ťažkých transportných lietadiel. K viacerým museli štartovať pohotovostné stíhačky NATO.

Len od začiatku týždňa zamierilo z oblasti ruského Pskova cez Baltické more do Kaliningradu najmenej 40 ťažkých vojenských nákladných strojov Il-76. V pondelok bolo možné v jedinú chvíľu na radaroch sledovať až päť strojov naraz. Ruské ministerstvo obrany "letecký most" zatiaľ nekomentovalo s tým, že prípravy na cvičenie, ako na najdôležitejšiu spoločnú vojenskú akciu Ruska a Bieloruska v tomto roku, prebiehajú už mesiace.

Do vzduchu ale niekoľkokrát museli vzlietnuť pohotovostné stíhačky NATO. Naposledy v utorok práve k jednému z transportných Iľjušinov, ktorý sprevádzali dve prepadové stíhačky Su-27, museli z estónskej základne Amari zasahovať belgické stroje F-16. Bolo to len pár hodín po tom, čo belgické letectvo na štyri mesiace prevzalo od španielskych kolegov ochranu vzdušného priestoru pobaltských republík.

Ruské stroje leteli bez zapnutých transpondérov - automatických transpondérov, teda zariadenia umožňujúceho automatickú identifikáciu lietadla vo vzdušnom priestore pre potreby riadenia letovej prevádzky a poskytujúce základné údaje o lietadle vrátane kódu letu alebo výške.

Keď je transpondér vypnutý, stredisko riadenia letovej prevádzky také lietadlo bez identifikácie označuje za neznámy cieľ a štartujú k nemu pohotovostné stíhačky.

"Vojenské lietadlá neboli ani v kontakte s riadením letovej prevádzky. V súlade so štandardnými postupmi odštartovali belgické stroje F-16 na identifikáciu," uviedlo veliteľstvo vzdušných síl NATO.

Ruské prepadovej stíhačky odštartovali z Kaliningradu, pripojili sa k transportnému Iľjušinu na ceste z Ruska a spoločne potom pristáli späť v Kaliningrade. Litva, Lotyšsko a Estónsko vlastné stíhacie stroje nemajú, preto sa v ich ochrane striedajú ďalší spojenci. Okrem Belgičanov aktuálne tiež Američania z leteckej základne Šiauliai v Litve. Americké velenie tam kvôli obavám zo zvýšenej aktivity ruského letectva v týchto týždňoch posilnilo svoju prítomnosť na sedem stíhacích strojov F-15.

Zvýšená aktivita ruského letectva pred cvičením ZAPAD 2017 trvá už od augusta. Podľa litovského ministerstva obrany počas minulého týždňa štartovali pohotovostné stíhačky NATO v Pobaltí celkom šesťkrát k jedenástich ruským strojom. Týždeň predtým osemkrát a sprevádzali celkom 21 ruských strojov na trase z Ruska do Kaliningradu a späť.

Ostro sledované manévre

Moskva manévre ZAPAD 2017 vykresľuje ako bežné cvičenie, ktoré sa koná každé štyri roky a je plánované dlho dopredu. Podľa vyhlásenia ruských predstaviteľov sa ho má zúčastniť približne 13-tisíc vojakov, teda limit, pri ktorom by Rusko - na základe medzinárodnej dohody - bolo povinné dovoliť vojenským pozorovateľom OBSE manévre sledovať.

Lenže skúsenosti z predchádzajúcich rokov ukazujú, že Moskva na podobné cvičenia nakoniec nasadzuje mnohonásobne vyššie počty vojakov. NATO aj západní analytici predpokladajú, že môže ísť o viac ako 100-tisíc vojakov vrátane strategických jadrových raketových síl.

Podľa českého veľvyslanca pri NATO Jiřího Šedivého majú ruské sily oficiálne precvičovať protiteroristické operácie. Nasadzujú ale všetky druhy vojsk a ťažkú ​​techniku. Budú tiež simulovať uzavretie Baltského mora, do Kaliningradskej oblasti presunú veľké posily, preveríia aj čiastočnú mobilizáciu záloh.

"To celé vyzerá skôr ako príprava na rozsiahlu regionálnu vojnu, konflikt vysokej intenzity, s nasadením síl v plnom spektre schopností, a logicky teda proti veľmi vyspelému protivníkovi," uviedol Šedivý.

​Aliancia chce cvičenie pozorne sledovať. Prakticky každý deň do oblasti Baltského mora štartujú americké prieskumné stroje z britského Fairfordu a nemecké námorné hliadkové lietadlá Orion.

Litovská spravodajská služba varovala, že "scenár cvičenia má simulovať ozbrojený konflikt s NATO". V mapách ruského cvičenia sú podľa tajných služieb Litva, Lotyšsko a Poľsko pomenované ako "Weisbaria, Weistoria a Lubinia" a majú údajne "ohrozovať ruské územie".

Poľsko kvôli obavám z cvičení napríklad na celý september vyhlásilo na svojej východnej hranici zvláštny vzdušný koridor o šírke 30 kilometrov, kde platia obmedzenia aj civilných letov. Podľa ministerstva obrany ide o dočasné "posilnenie národného systému protivzdušnej obrany".

Žiadni pozorovatelia, len hostia

Moskva trvá na avizovanom počte vojakov aj na tom, že pôjde o "čisto obranné" manévre, ktoré nebudú namierené proti konkrétnemu nepriateľovi. Naposledy to vyhlásil vo štvrtok náčelník generálneho štábu ruskej armády Valerij Gerasimov na schôdzke so šéfom Vojenského výboru NATO Petrom Pavlom. Za hlavný cieľ cvičenia podľa agentúry TASS označil "zaistenie bezpečnosti Ruska a Bieloruska". Stretnutie oboch generálov podľa Aliancie jasne "demonštruje spoločný záujem na udržiavaní vojenských komunikačných liniek".

Bieloruský vojenský náčelník Oleg Belokonev ale predtým možno trochu nevedomky priživil obavy najbližších susedov Bieloruska. Scenár cvičenia podľa neho zahŕňa predpokladanú hrozbu zo strany západných susedov a počet zúčastnených vojakov bude 13 800. Pri takom počte už by Rusko muselo na cvičenie pozvať pozorovateľov OBSE.

Lenže zástupcovia Aliancie dostali pozvanie iba ako "významní hostia" v rámci špeciálnych ukážkových dní. Šéf NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že spojenci na cvičenie vyšlú troch zástupcov. Tí však nebudú mať možnosť sledovať manévre ako pozorovatelia. "Pozvanie je pre zabezpečenie transparentnosti podľa požiadaviek OBSE nedostatočné ... nemôžeme sa plne zúčastniť akéhokoľvek pozorovania podľa Viedenského dokumentu," uviedol.

Proklamované počty cvičiacich vojakov spochybňujú aj ďalšie krajiny. Napríklad nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová po stretnutí so svojimi aliančným náprotivkami v estónskom Tallinne odhaduje, že sa do cvičenia zapojí až 100-tisíc ruských vojakov. "Je nepochybné, že vidíme demonštráciu schopností a sily Rusov," vyhlásila na spoločnej tlačovej konferencii s francúzskou kolegyňou Florence Parlyovou.

Aliančné posily sú na mieste

Alianční diplomati upozorňujú, že pri poslednom cvičení ZAPAD v roku 2013 Rusko nasadilo špeciálne sily, bezpilotné stroje a strely, ktoré boli neskôr postupne použité pri anexii Krymu, na východe Ukrajiny a v Sýrii.

"Majú stratégiu zastrašovania," vyhlásila Parlyová a varovala, že akýkoľvek útok na pobaltskú krajinu alebo Poľsko zo strany Ruska by bol považovaný za útok na celú Severoatlantickú alianciu.

Spojenci tento týždeň dokončili rozmiestnenie a aktiváciu štyroch mnohonárodných práporov, každý o sile zhruba tisíc vojakov, v pobaltských krajinách a Poľsku ako posilnenie vojenskej prítomnosti v reakcii na ruskú anexiu Krymu. Početne symbolické jednotky majú ale jasne demonštrovať, že v prípade nejakej akcie je Aliancia ako celok okamžite pripravená svojich členov brániť.

​"Prítomnosť NATO v pobaltskom regióne je obranná, je primeraná. Nechceme vyprovokovať konflikt, sme tu, aby sme konfliktu predišli, "povedal Stoltenberg s tým, že Aliancia bude cvičenie ZAPAD pozorne sledovať. "Budeme bdelí, ale aj pokojní, pretože nevidíme žiadnu bezprostrednú hrozbu proti žiadnemu spojencovi," dodal.

Cieľom opatrení nie je podľa jeho slov kopírovať to, čo robí Rusko - reagovať tankom na každý tank, lietadlom na každé lietadlo alebo vojakom na každého vojaka, ale reagovať primeraným, proporčným a zodpovedným spôsobom. "Tak, bez toho aby sme vyvolávali konflikt, ale boli pripravení reagovať, ak to bude potrebné," konštatoval.

01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 03 - Modified: 2024-04-22 19:04:42 - Feat.: - Title: Počas vojenského cvičenia NATO v Poľsku zahynul španielsky vojak 04 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:46