Stefano Boeri Architetti
StoryEditor

Mesto budúcnosti bude vyzerať ako zelený les. Vyrastie v Číne

10.09.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Mesto bude úplne ekologicky nezávadné a prispeje k ochrane životného prostredia

Do roku 2020 sa v Ázii zrodí úplne "zelené" mesto, ktoré bude z energetického hľadiska plne sebestačné vďaka geotermálnym a fotovoltaickým zariadeniam v budovách, elektrickým dopravným prostriedkom a tisícom stromov medzi stavbami a ulicami. Jeho autorom je tím talianskych architektov zo štúdia Stefano Boeri Architetti, píše taliansky denník La Repubblica.

Tento tím je už autorom Vertikálneho lesa, ktorý vznikol v roku 2014 v Miláne. Doteraz sme boli zvyknutí na to, že sa stavali objekty prispievajúce k ochrane životného prostredia, ako sú futuristické veže pohlcujúce jemný prach či múry absorbujúce smog; používali sa zvláštne materiály vyrobené z obnoviteľných zdrojov.

Model z laboratória

Oveľa zložitejšie je realizovať projekt mestského celku so všetkými službami, ktorý by mal tie najlepšie vlastnosti. Prvé mesto, ktoré by malo byť postavené do konca roka 2020 a ktoré bude zodpovedať trvalo udržateľnému rozvoju, si objednalo mesto Liou-čou v Číne, v oblasti, ktorá patrí vo svete k tým, ktoré sú najviac zasiahnuté smogom.

Pozrite sa, ako vyzerá návrh zeleného mesta.

Rozkladať sa bude na ploche 175 hektárov pozdĺž rieky Liou-ťiang v provincii Kuang-si Čuang na juhu krajiny. Podľa projektu by v ňom malo bývať 30-tisíc ľudí. Stáť tu budú nielen rezidenčné budovy, ale aj komerčné a rekreačné objekty, hotely, dve školy a nemocnice. Je to taký malý experiment, ktorý má ukázať, či je možné mestský model z laboratória preniesť do iných oblastí sveta.

Desaťtisíce stromov

Každá budova bude energeticky autonómna a vybavená systémami umožňujúcimi udržateľný rozvoj. Geotermálna energia bude využívaná pre vykurovanie interiérov. Na všetkých strechách budú solárne panely, ktoré budú akumulovať čo najviac obnoviteľnej energie.

V Liou-čou Forest City, ako bol projekt pomenovaný, budú môcť jazdiť len elektrické automobily a mestská sieť bude napojená na svoju väčšiu sestru, vysokorýchlostnú trať, kde budú jazdiť moderné vozy neznečisťujúce životné prostredie.

Predovšetkým však rôzne konštrukcie - niektoré postavené do výšky a iné do šírky - rovnako ako spoločné priestory a ulice, budú priamo zaplavené zeleňou: v alejach, na námestiach na balkónoch a priečeliach budov bude 40-tisíc stromov a jeden milión rastlín viac ako stovky druhov.

Funkčný projekt

Tieto prírodné pľúca pomôžu znížiť koncentráciu smogu v atmosfére. Keď bude zelené mesto hotové, malo by každoročne absorbovať okolo 10-tisíc ton oxidu uhličitého, ktorý sa stane najlepším hnojivom pre rastliny, a 57 ton jemného prachu. Naopak by mesto malo produkovať 900 ton kyslíka ročne, a tým výrazne zlepšiť kvalitu vzduchu, ktorý ľudia dýchajú.

A ako by to nestačilo, sú tu aj ďalšie výhody zelene, ktorá bude tiež plniť úlohu "pokrývky" pomáhajúcej znižovať teplotu v meste a teda i globálne otepľovanie. Zeleň tiež tlmí hluk a v lesoch sa môžu usadzovať vtáky, hmyz a malé živočíchy. Ide o veľmi premyslený a funkčný projekt, ku ktorému sa pripájajú ďalšie veľké mestá: v Lausanne je to Cédrová veža a v Šen-čene, Šanghaji a Nan-ťing vertikálne lesy.

01 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 02 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca 03 - Modified: 2024-05-03 07:46:32 - Feat.: - Title: Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 lietadiel a päť lodí čínskej armády 04 - Modified: 2024-05-02 09:47:58 - Feat.: - Title: Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou 05 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 03:29