Reuters
StoryEditor

Debata Merkelovej a Schulza bola skôr duetom než duelom, ich politiky sa takmer nedajú rozoznať

04.09.2017, 16:45
Autor:
ČTKČTK
Martin Schulz potvrdil svoje výborné rečnícke schopnosti a Angelu Merkelovú viackrát zatlačil do defenzívy.

Televízna debata nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) a jej vyzývateľa v boji o post na čele nemeckej vlády Martina Schulza (SPD) pripomínala zasadnutie koaličných partnerov a bola skôr duetom než duelom. Tak nedeľnú diskusiu, ktorá mala byť jedným z vrcholov kampane pred parlamentnými voľbami 24. septembra, vnímajú nemecké médiá.

"Medzi politikou Merkelovej a predstavami kandidáta SPD neexistujú žiadne skutočné rozdiely: utečenecké politika, integrácia, odsuny, Trump, Erdogan, Severná Kórea, vnútorná bezpečnosť, úľavy pre rodiny, sociálna dôchodková politika - u mnohých tém videlo publikum dvoch členov veľkej koalície," píše denník Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Schulz sa podľa neho v debate síce snažil hľadať konflikty, je ale pre neho ťažké kritizovať kancelárku, ktorá vedie "sociálne demokratizovanú CDU".

Podobne to vidí aj denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Angela Merkelová a Martin Schulz sú chytení v kolobehu kompromisov, aj keby spolu tak veľmi chceli viesť duel. Angela Merkelová sa v tom cíti celkom dobre. Schulz sa proti tomu naopak vzpiera, pretože je to pre neho ako väzenie," píše denník, ktorého hodnotenie zodpovedá postoju viacerých odborníkov.

Vláda vedie spor sama so sebou

Podľa nich je Schulz, ktorého SPD stráca v prieskumoch na konzervatívnu úniu CDU/CSU okolo 14 percentuálnych bodov, v ťažkej situácii, pretože aby uspel, musí na Merkelovú útočiť. Zároveň ale dobre vie, že jeho strana posledné štyri roky s Merkelovou spolupracuje v rámci veľkej koalície.

Server denníka Süddeutsche Zeitung vyjadruje názor, že je síce v skutočnosti Schulz oveľa lepším rečníkom ako Merkelová, v nedeľu večer sa mu ale nedarilo bodovať a kancelárku zasiahnuť. Denník kvôli vyhodnoteniu debaty oslovil tiež odborníčku na rétoriku, podľa ktorej mohla nepresvedčivosť Schulza súvisieť aj s tým, že na niektoré otázky odpovedal akoby naspamäť.

Denník Nürnberger Nachrichten mieni, že by debate prospela účasť opozičných strán, pretože demokracia žije zo sporu medzi vládou a opozíciou. "V Merkelovej a Schulzovi spolu debatovali ... dvaja zástupcovia súčasných koaličných partnerov. Vláda tak vedie spor sama so sebou. Pod súťažou o najlepšie predstavy si ľudia predstavujú akosi niečo iné," konštatuje denník.

Naoko vyhrala Merkelová

Nemecké verejnoprávne televízie ARD a ZDF zverejnili po televíznej debate výrazne odlišné prieskumy verejnej mienky. Zatiaľ čo podľa ARD Merkelová jasne zvíťazila, podľa ZDF dopadol duel prakticky nerozhodne.

V prieskume pre ARD Merkelovú za presvedčivejšiu označilo 55 percent divákov, Schulza 35 percent. V doterajších diskusiách kandidátov na kancelára zatiaľ Merkelová nikdy tak jasne nezvíťazila.

V druhej verejnoprávnej televízii ZDF ale terajšia šéfka nemeckej vlády zvíťazila len v pomere 32 ku 29 percentám. Päťdesiatjeden percent divákov navyše uviedlo, že Schulzovo vystúpenie bolo lepšie, než čakali, a 44 percent si myslí, že teraz majú na sociálnodemokratického politika lepší názor. U terajšej šéfky nemeckej vlády dalo rovnaký postoj v oboch prípadoch najavo len 11 percent ľudí.

Merkelová zasa bodovala v kategóriách dôveryhodnosti (35 ku 22 percentám), sympatičnosti (40 ku 25 percentám) a odborných znalostí (41 ku 18 percentám). Za kancelárku by po debate, ktorá patrila k vrcholom kampane pred voľbami 24. septembra, Merkelovú chcelo 53 percent divákov, Schulza 39 percent. Pred diskusiou bol pomer 60 ku 33 percentám.

01 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko 02 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 11:53:52 - Feat.: - Title: Nemecký minister poľnohospodárstva chce rozšíriť štátnu pomoc pre farmárov v Únii 05 - Modified: 2024-04-29 08:31:32 - Feat.: - Title: Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckí politici sú pobúrení
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 03:27