StoryEditor

Neuveriteľná fotka zaplavených dôchodkýň obletela internet. Vďaka nej všetky zachránili

30.08.2017, 12:11
Autor:
dvdvČTKČTK
Okamžitá reakcia ľudí, ktorí si fotografiu všimli, nebola príliš pozitívna. Považovali ju za falošnú.

Fotografia dôchodkýň, ktoré ničivý hurikán Harvey uväznil v domove pre seniorov, stačila počas nedele obletieť sociálne siete. Na snímke sú zachytené klientky zariadenia La Vita Bella, ktoré čakali na záchranárov v obývacej izbe. Voda im pritom v tom lepšom prípade siahala po pás, v tom horšom až po krk. "Všetky sú v poriadku," povedal v pondelok Tim McIntosh, ktorého svokra celé zariadenie v Dickinsone pri Houstone vlastní.

Pozrite si aj video, ktoré ukazuje záplavy spôsobené hurikánom Harvey:

​​Niektorí používatelia sociálnych sietí pritom najprv odsúdili práve majiteľku zariadenia Trudy Lampsonovú. Tá podľa nich mala celý domov nechať evakuovať oveľa skôr. Avšak McIntosh pre agentúru AP spresnil, že sa o to jeho svokra snažila, miestne úrady jej ale povedali, aby seniorky nechala na mieste.

Domov teda zatopila voda, ktorá nepripravené babičky aj ich mačky uväznila v obývacej izbe. V tej mali len stroj na popcorn alebo niekoľko balení vody. Tie menej pohyblivé pritom čakali vo svojich kolieskových kreslách a voda im siahala až po krk.

​McIntosh, ktorý bol v Tampe na Floride, sa snažil kontaktovať niekoľko miestnych záchranárov, avšak zastihnúť sa mu podarilo len jedného z nich, v Galvestone. Práve on potom uverejnil na Twitteri fotografiu, ktorú už skôr spravila majiteľka zariadenia Trudy Lampsonová.

"La Vita Bella, ošetrovateľský domov v Dickinsone v Texase, je aj s pacientmi takmer pod vodou," napísal k snímke a následne pripísal aj druhý tweet: "Potrebujeme pomoc ako prví, prosím o retweet."

Okamžitá reakcia ľudí, ktorí si príspevok všimli, ale nebola príliš pozitívna. Mnoho z nich totiž považovalo fotografiu za falošnú, poprípade upravenú. Príbeh sa vyjasnil až vo chvíli, keď tweet zaznamenal miestny reportér, ktorý poprosil McIntosha o rozhovor.

"Všetko sa zrazu začalo obracať a ľudia uverili, že je fotografie pravdivá," opísal McIntosh. Asi tri hodiny po zverejnení príspevku na Twitteri sa podarilo seniorky evakuovať. Ani samotná záchranná akcia pritom nebola úplne jednoduchá. "Mnoho dám je na invalidnom vozíku alebo potrebuje pomôcť s dýchaním," pripomenul McIntosh. Nakoniec sa ale všetky seniorky aj ich mačky podarilo zachrániť a teraz už sú všetky v bezpečí v náhradnom ubytovaní. Sám McIntosh nakoniec aj za svoju svokru poďakoval cez Twitter všetkým, ktorí sa na evakuácii podieľali.

Meteorológovia predpovedajú, že Harvey v stredu postúpi späť nad pevninu východne od Houstonu. Potom bude smerovať na sever a mal by slabnúť. Predtým ale môže napadnúť ďalších 50 centimetrov vody. Aj keď už systém nebude nad Houstonom, voda v zaplavených miestach bude klesať len pomaly, upozornil riaditeľ Národnej meteorologickej služby (NWS) Louis Uccellini.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:06