Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Americký kongresman chce zastaviť Trumpa. Musíme zabrániť úderu proti Severnej Kórei

11.08.2017, 19:23
Autor:
ČTKČTK
Slovná prestrelka medzi severokórejským vládcom a prezidentom USA sa v posledných dňoch vyostrila.

Americký kongresman žiada prerušenie parlamentných prázdnin a zvolanie osobitnej schôdze Snemovne reprezentantov, ktorá by zabránila možnému preventívnemu úderu USA proti Severnej Kórei.

O výzve demokratického poslanca Davida Cicillinea zo štátu Rhode Island dnes informovala agentúra AP. Poslanci majú mať letnú prestávku do 4. septembra.

Cicilline požiadal šéfa Snemovne reprezentantov Paula Ryana, aby odvolal poslancov z prázdnin na rokovanie, ktorého výsledkom by bol zákon zakazujúci preventívny úder proti KĽDR.

Poslanci by sa vraj mali okamžite zísť, aby prezidentovi Donaldovi Trumpovi zabránili realizovať jeho hrozby. Zákon by mal stanoviť, že hlava štátu nesmie vykonať preventívny úder bez súhlasu Kongresu.

Podľa Cicillinea, ktorý je členom zahraničného výboru snemovne, prezident "napätú situáciu len zhoršil vyhlásením, že USA majú prst na spúšti a zasiahnu proti KĽDR s ohnivou zlobou". Tvrdé prezidentove slová vraj vystrašili celý svet. Ak sa o pokoj nepostará prezident, mal by to urobiť Kongres, súdi Cicilline.

Trumpove útočné výroky boli súčasťou slovnej prestrelky medzi Washingtonom a Pchjongjangom, ktorú vyvolali jadrové a raketové testy KĽDR. Severokórejský režim na militantné vyhlásenia USA reagoval hrozbou, že vykoná raketový útok na americký tichomorský ostrov Guam.

Medzi americkými politikmi a novinármi nepanuje jednotný názor na postup prezidenta voči KĽDR. Časť komentátorov šéfa Bieleho domu chváli za to, že hovorí rečou, ktorej diktátor Kim Čung-un rozumie.

Iní namietajú, že Trump agresívnou rétorikou vyvoláva hrozbu vojenského konfliktu. Ozývajú sa ale aj hlasy, že Pchjongjang bude vo vyzbrojovaní pokračovať bez ohľadu na silu amerických vyhrážok.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 11:34