Enrique Peňa Nieto Donald TrumpTASR/AP
StoryEditor

"Nejako to zariadime." Trump kvôli múru tlačil na mexického prezidenta

03.08.2017, 18:54
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump v januárovom telefonáte mexickému prezidentovi Enriquemu Peňovi Nietovi pohrozil, že sa s ním nestretne, ak bude verejne hovoriť, že jeho krajina nebude platiť za stavbu múry medzi USA a Mexikom.

Trump v rozhovore povedal, že financovanie sa "nejako" zariadi, aj keď pripustil, že bude musieť byť zabezpečené z iných zdrojov. Podobne otvorene hovoril Trump aj s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom. Vyplýva to z prepisov rozhovorov, ktoré dnes zverejnil americký denník The Washington Post.

Nediplomatické pokarhanie

Trump urobil z výstavby múru na južnej hranici za mexické peniaze jeden z hlavných sľubov vo svojej vlaňajšej predvolebnej kampani. Hneď v prvom rozhovore s mexickým prezidentom krátko po nástupe do funkcie Trump Peňu Nieta nediplomaticky karhal za to, že sa stavia kriticky k jeho plánu na stavbu múru. Južného suseda vykreslil ako rastúci politický problém a tlačil na mexického prezidenta, aby verejne nehovoril, že jeho vláda za múr nikdy platiť nebude.

"Toto nemôžete hovoriť tlači," povedal opakovane Trump v rozhovore z 27. januára a pohrozil prerušením kontaktov s mexickým prezidentom, ak bude naďalej vydávať vzdorovité vyhlásenia.

Financovanie sa vraj "v pláne nejako vymyslí" a nakoniec to dobre dopadne. Ale "ak budete hovoriť, že Mexiko nebude za múr platiť, potom ja sa s vami páni už nechcem stýkať, pretože to je pre mňa neprijateľné", povedal podľa amerického denníka Trump. Múr pritom označil za "tú najmenej významnú vec, o ktorej hovoríme, ale politicky je možno tou najdôležitejšou".

Exekutívny príkaz k stavbe stene Trump vydal krátko po prevzatí moci. Mexiko výstavbu i financovanie múru v dĺžke 3200 kilometrov odmieta, kvôli tomu sa vyhrotili aj vzťahy oboch krajín. Koncom marca Trump povedal, že projekt budú zatiaľ platiť Spojené štáty.

Trump sa nakoniec so svojím mexickým náprotivkom prvýkrát stretol na júlovom summite G20 v Hamburgu.

"Si horší ako ja"

The Washington Post tiež informoval o Trumpovom telefonickom rozhovore s austrálskym premiérom Turnbullom z 28. januára. Šéf Bieleho domu konverzáciu označil za "smiešnu". K takému záveru ho prinútila výmena názorov na dohodu, podľa ktorej Austrália poskytne azyl stredoamerickým utečencom výmenou za to, že Spojené štáty prijmú osoby z internačných zariadení v tichomorských ostrovných štátoch. Trump dohodu sprvu považoval za "hlúpu", neskôr na ňu ale pristúpil.

"Určite môžete hovoriť, že toto nie je dohoda, ktorú ste vytvorili, ale budete musieť sa jej držať," povedal Trumpovi Turnbull.

V niektorých pasážach bol telefonický rozhovor s Turnbullom takmer žoviálny, napríklad keď Trump ocenil ako "dobrý nápad" austrálske odmietanie prijímať utečencov prichádzajúcich v člnoch. "Si horší ako ja," žartoval Trump.

Náhle sa ale tón rozhovoru vyostril. "Neznášam prijímanie týchto ľudí," poznamenal Trump. "Ubezpečujem ťa, že sú zlí. Preto sú teraz vo väzení. Nebudú skvelými ľuďmi, ktorí pôjdu pracovať pre miestneho mliekára," povedal. V rozhovore tiež podotkol, že utečenec sa môže "za päť rokov stáť atentátnikom z Bostonu".

Trump viedol na konci januára, teda zhruba týždeň po príchode do Bieleho domu, telefonické rozhovory s množstvom svetových štátnikov, často aj niekoľko behom jedného dňa.

Hovor s Turnbullom nakoniec označil za ten najmenej príjemný za celý deň. Kým ho ukončil, vyzdvihol, že mal predtým "príjemný rozhovor" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 02 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 03 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 04 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:22