StoryEditor

Moskvu vyšiel angažmán v Sýrii na miliardy. Ziskmi si to vynahradí, zbrojovky očakávajú žatvu

25.07.2017, 19:00
Autor:
ahaaha
Ruská operácia v Sýrii je podľa experta z vojenského hľadiska veľmi efektívna a navyše slúži ako reklama na ruské zbrane.

Vojenský angažmán v Sýrii vyšlo ruskú štátnu kasu za dvadsaťjeden mesiacov na 108 až 140 miliárd rubľov (teda 1,5 až 2 miliardy eur). S takým odhadom prišli analytici liberálnej strany Jabloko. Zdroje z vlády kalkuláciu odmietajú.

Podľa Jabloka hlavnú časť výdavkov predstavujú letecké údery (90 až 117 miliárd rubľov). Odpálenie 71 okrídlených rakiet Kaliber stálo 3,5 miliardy až 6,3 miliardy rubľov. Škodu spôsobenú stratou vojenskej techniky analytici Jabloka ocenili na 9,3 až 11,5 miliardy rubľov.

Na platy a stravovanie vojakov údajne išlo 3,8 miliardy rubľov. Celkom 102 miliónov rubľov vydala armáda na peniaze pre rodiny padlých vojakov (v Sýrii oficiálne padlo štyridsaťtri Rusov, pozostalí majú zo zákona právo na tri milióny rubľov). Keď započítame náklady na nasadenie lietadlovej lode Admirál Kuznecov, dostaneme sa k sume 108 až 140 miliárd rubľov.

​Podľa denníka Vedomosti do tejto sumy nie sú započítané náklady na strategické bombardéry, rozmiestnenie systémov protivzdušnej obrany, nepriame vojenské náklady či žoldnierov zo súkromnej spoločnosti Wagner, ktorej pôsobenie v Sýrii Moskva nikdy oficiálne nepotvrdila.

"Oficiálny ruský angažmán na zemi je veľmi malý. Sú tam delostrelci, leteckí navádzači, špeciálne jednotky, vojenská polícia. Ale vieme, že tam bojuje štvorciferný počet ruských žoldnierov. Kto ich platí? Nevieme," zamýšľa sa pre iDNES.cz nad skutočnou cenou pozemného angažmán Ruska vojenský analytik Lukáš Visingr. Jabloko mieni, že skutočné náklady by mohli byť aj o polovicu vyššie ako jeho odhad.

"Uzavretá kapitola" rozpočtu

Analytici Jabloka sa náklady na vojenskú kampaň v šesť rokov trvajúcej sýrskej občianskej vojne pokúsili zistiť dotazom na ministerstve financií. Dostalo sa im odpovede, že tieto položky sú súčasťou "uzavretých" kapitol štátneho rozpočtu. "Chce sa nám veriť, že ministerstvo financií si vedie prehľad nákladov na operáciu v Sýrii. Ak to tak skutočne je a aká je skutočná cena tejto operácie, to bohužiaľ nikto nevie," myslí si analytik Jabloka Vasilij Zacepin.

Malá ruská strana, ktorá posledných desať rokov nemá zastúpenie v dume a pôsobí len v regionálnych parlamentoch, použila vo svojej kalkulácii rovnakú metodiku, s ktorou ekonomický portál RBK v marci minulého roka pomerne presne odhadol náklady na ruskú intervenciu po pol roku. RBK vtedy dospel k číslu 38 miliárd rubľov, prezident Vladimír Putin o pár dní neskôr hovoril o 33 miliardách rubľov.

Zdroj denníka Vedomosti z ministerstva financií označil počty Jabloka za nezmyselné. Podľa neho nie je možné presne určiť, koľko by ruské lietadlá vykonali letov, ak by k intervencii v Sýrii nedošlo. Započítavanie hodnoty zničených lietadiel do "ceny vojny" označil za absurdné, pretože tieto stroje neboli zakúpené pre potreby sýrskej operácie a armáda nepočíta s tým, že by sa nahrádzali.

Malá, ale intenzívna

Američania na rozdiel od Moskvy cenu svojho bojovania na Blízkom východe netaja. Náklady na operáciu proti Islamskému štátu na území Iraku a Sýrie, ktorá sa začala v auguste 2014, sa podľa Pentagonu ku koncu apríla vyšplhali na 13,1 miliardy dolárov. Priemerné denné náklady predstavujú asi 30 miliónov dolárov, priemerné ruské denné náklady by podľa kalkulácie Jabloka boli v prepočte asi 2,8 milióna dolárov.

Vojenský publicista Visingr varuje, že americké a ruské náklady nemožno porovnávať. Jednak nie je jasné, čo do nich obe strany započítavajú, jednak sa obe operácie značne líšia. Američania podľa neho majú k dispozícii oveľa viac lietadiel, na rozdiel od Ruska do operácie zapojili tiež lietadlové lode s jadrovým pohonom, pri bombardovaní používajú výhradne drahú navádzanú muníciu.

Naopak Rusi stále používajú tzv. hlúpe bomby a v Sýrii nikdy nemali viac ako sto lietadiel. "Dnes tam majú asi štyridsať alebo päťdesiat prúdových lietadiel a vrtuľníkov. Majú však ďaleko vyššie tempo operácií. V špičke na jeseň 2015 a v prvej polovici roka 2016, keď sa im podarilo zvrátiť strategickú situáciu, mali dva vzlety na jedno lietadlo denne. To západné štáty nemali nikdy nikde," hovorí Visingr.

​Ruská operácia je podľa neho menšia, ale intenzívnejšia. Je to spôsobené aj tým, že Rusi v Sýrii okrem náletov na statické ciele vykonávajú aj priamu leteckú podporu pre pozemné jednotky, čo Američania robia minimálne. "Rusi tam nasadili bojové lietadlá Su-25, vrtuľníky Mi-24, Mi-28 a Ka-52, čím de facto suplujú sýrske letectvo, z ktorého už zostalo len torzo. To samozrejme vyžaduje vyššie tempo operácií," mieni Visingr.

Reklama na zbrane sa začína vyplácať

Rusko začalo vojenskú intervenciu na podporu Asadovho režimu v septembri 2015 a podarilo sa mu pomerne rýchlo zvrátiť vývoj vojny. Asad na konci minulého roka s pomocou Rusov a Iránu vyhnal povstalcov z Aleppa a dnes má pod kontrolou väčšinu veľkých miest na západe krajiny. Hlavnou baštou odporu zostáva provincia Idlíb, ​​kde medzi povstalcami prevládajú islamskí radikáli.

Ku koncu sa pomaly chýli éra Islamského štátu v Sýrii, ktorého hlavné mesto Rakka teraz dobývajú prevažne kurdské jednotky SDF. V provincii Dará na juhu Sýrie, kde Asad bojuje s povstalcami považovanými Západom za umiernené, platí dočasné prímerie, ktoré Putin dohodol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom na nedávnom summite G20.

"V pomere k tomu, aké peniaze Rusi na to dávajú, je tá operácia ohromne efektívna. Z politického hľadiska si o tom môžeme myslieť čo chceme, ale z vojenského hľadiska je to absolútne brilantný výsledok. Ruská armáda sa za posledných päť rokov ohromne zlepšila a toto je praktická ukážka," uzatvára Visingr.

Sýrske dobrodružstvo po boku Asada podľa neho môže byť nakoniec pre Rusov ziskové. "Predviedli tam veľa novej techniky, ktorá doteraz nikde nebola nasadená a záujemcovia sa už hlásia," hovorí Visingr. Podľa Visingra napríklad nebol žiadny relevantný dôvod posielať do Sýrie moderné tanky T-90S.

Uralvagonzavod na začiatku júla podpísal kontrakt na dodávku 64 tankov T-90S do Vietnamu, vo štvrtok Kremeľ potvrdil dodávku "veľkého množstva" týchto tankov do Iraku. Bezpečnostní analytici z britského think tanku Jane's predpokladajú, že ruský export zbraní tento rok prvýkrát za päť rokov vzrastie a dosiahne hodnotu 7,23 miliardy dolárov (426 miliárd rubľov). "Rusko má silné portfólio zákaziek až do roku 2020," uvádza štúdia.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 05 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:56