StoryEditor

Liečitelia bývajú pre ľudí poslednou šancou. Skúsili sme to

17.07.2015, 00:00
Ľudia s darom uzdravovania nastupujú vtedy, keď konvenčná medicína zlyháva.

Trpezlivo sedíte v čakárni liečiteľky. Niekedy je tortúrou nielen samotná choroba, ale už samotné čakanie na vyšetrenie. Veľká ručička hodín začína svoj štvrtý okruh. Vtedy sa vám začnú vynárať pochybnosti – rozhodli ste sa pre toho správneho človeka? A dúfate, že nenaletíte podvodníkovi.

Žena v strednom veku docestovala až z Trenčína. Stráca nervy a odchádza. Päťdesiatnička Jana si už dávno zvykla na posedávania tak u doktorov, ako aj u liečiteľov. Vystriedala ich desiatky. Problémy so štítnou žľazou ju trápia už dvadsaťdva rokov. Dostávame od nej radu, ktorej sa máme vždy držať: „Dobrý liečiteľ nikdy nepýta veľa peňazí a nikdy neodmieta konvenčnú liečbu.“ Práve jej neúspešnosť vedie mnoho ľudí k tomu, pre čo by sa za normálnych okolností nerozhodli. Podobne ako topiaci sa stebla chytá, aj oni sú ochotní prižmúriť oči nad triezvym uvažovaním.

Vysokoškolský študent Bohuslav bol ešte pred dvomi rokmi stokilový chlap. Jeden pobyt v nemocnici striedal druhý a muži v  bielych plášťoch mu nevedeli určiť diagnózu. Jeden z nich mu povedal, že už je taký preskenovaný a „presvietený“ ako nikto v republike, že už nevedia, čo ďalej. Mladý muž trpel neznesiteľnými bolesťami žalúdka a raketovou rýchlosťou padal až na hmotnosť päťdesiat kilogramov. „Keď mi táto liečiteľka predpísala bylinky, pomohlo mi to,“ zdôveruje sa nám v čakárni. Až neskôr si lekári všimli, čo mali zaregistrovať hneď pri prvotných vyšetreniach – trombózu portálnej vény. Vlastne infarkt pečene.
Dnes sa Bohuslav cíti podstatne lepšie. „Do akej miery mi však bylinky pomohli utiecť hrobárovi z lopaty, neviem v rámci celého komplexu liečenia posúdiť,“ konštatuje bez pátosu.


 

V zajatí mechov s bylinkami
Keď sa nám konečne podarí dostať dovnútra, za stolom sedí postaršia liečiteľka obklopená objemnými mechmi ako v poštovom vozni. Starostlivo z nich vyberá vrecúška. S rozhovorom súhlasí, ale s podmienkou anonymity. Nechce si vyrábať problémy.
Dlhé roky pracovala vo výskumnom ústave a zápasila s vlastnou chrbticou. To ju doviedlo k štúdiu tradičnej čínskej medicíny. Škola trvala sedem rokov.

Bylinky z Číny, kým prejdú svoju púť až k jej rukám, sa vozia na spracovanie do Kanady. Potom sa odosielajú do Prahy, kde prejdú protidrogovou previerkou a české ministerstvo zdravotníctva ich otestuje. O tradičnej čínskej medicíne kolujú aj názory, že je len hromada bludov. V päťdesiatich rokoch minulého storočia ju „vymyslel“ komunistický diktátor Mao Ce-tung, nie však z lásky k svojmu ľudu. Jeho „veľký skok vpred“ sa skončil fiaskom, po ktorom zostalo zbedačené obyvateľstvo, ktoré nemalo ani doktorov či lieky. Tých bol ostatne nedostatok. „To je hrozná hlúposť,“ mávne rukou liečiteľka. Spisy staré štyritisíc rokov hovoria samy za seba. „Číňanom akoby toto poznanie bolo zjavené. Kto má v sebe takú pýchu, aby mohol niečo takéto posudzovať?“

Pýtame sa, či svoje schopnosti považuje za dar. Nasleduje záporné pokývanie hlavou. „Sú to len vedomosti a prax.“ Propagátorka čínskej medicíny za bylinky nechce pýtať veľké peniaze. „Veď z čoho by potom tí ľudia žili?“ Pred ňou sú si všetci rovní. Kontakt na seba neposkytuje ani sa nedá u nej telefonicky objednať. „Nešetrím im možno čas, ale peniaze určite,“ tvrdí.
Ak má chorý vážne ťažkosti, posiela ho lekárovi. A naopak, tí sa niekedy zastavia u nej, aby s ňou prekonzultovali komplikovanejší prípad. Liečiteľka sa pochváli, že jej služby využili aj pri diagnóze rakoviny pľúc, s ktorou si nevedeli poradiť u istej pacientky. Liečiteľka nikdy v praxi príslušné bylinky neodskúšala. „Budete prvá,“ povedali jej lekári. Po pol roku zákerná choroba zatrúbila na ústup. Sú o tom údajne aj zápisy v lekárskych spisoch.  


Smiešny postup, ale účinok sa dostavil
Helena, matka drobnej štvrtáčky Adriky, má s liečiteľmi len pozitívne skúsenosti. Dcéra prechodila mononukleózu a zo dňa na deň prestala chodiť. Patálie o to väčšie, že dievčina bola úspešnou bežkyňou na stredné trate. V nemocnici najprv konštatovali zápal trojklanného nervu, potom stratu imunity, potom... bezvýsledne. Až liečiteľ vyhlásil, že centrum „škodlivosti“ treba hľadať nie v nohách, ale v obličkách. Podľa neho niekedy jeden orgán zapracuje za druhý. „Pred dcérkou mal zavesené kryštály a pohyboval s nimi zo strany na stranu. Vyzeralo to veľmi smiešne, ale účinok bol dokonalý,“ hovorí Helena.

Jej priateľka Silvia súhlasne pritaká. Je matkou rovnako starého chlapčeka ako Adrika, ten však mal v živote oveľa menej šťastia. Následkom detskej obrny sa nikdy nepostaví na nohy. Pred niekoľkými rokmi sa podrobil stereotaxii, ktorá dvakrát vábne nevyzerá – do hlavy mu navŕtali elektródy stimulujúce činnosť orgánov. Prešlo však obdobie trvajúce takmer rok. Syn celý ten čas len útrpne preležal so silnými kŕčmi v nohách. Mohol hýbať len rukami. Pomohol mu až liečiteľ z kúpeľného mesta. „Ani sa ho nedotkol, len mu rukami krúžil nad hlavou. Syn mal najprv nohy studené, potom teplé, začal nimi nepríjemne mykať. Ten chlap si ho nechal v noci u seba, veľmi sa mu pohoršilo. Myslela som si – ak mu ublížiš ešte viac, dolámem nohy ja tebe,“ spomína Silvia. Na druhý deň akoby uťalo. Odvtedy má dieťa s nohami relatívny pokoj.

Peniaze ako zhmotnená energia
Toho chlapíka našla matka náhodou na internete. Uzdravovatelia túto informačnú diaľnicu vo väčšej miere nevyužívajú. Radšej dávajú prednosť ľudským tam-tamom. Liečiteľ Juraj patrí skôr k výnimkám. Má vlastnú sofistikovanú webovú stránku. Nechýbajú na nej referencie podobajúce sa osvedčeným kampaniam menej kreatívnych reklamných agentúr, ktoré na podporu produktu inzerujú desiatky listov nadmieru vďačných a ešte šťastnejších klientov. Liečiteľa, ktorý dokáže vidieť archanjelov i auru človeka, sme najprv kontaktovali súkromne mailom s prosbou o pomoc. S tým, že za ním do Bratislavy nemôžeme osobne vycestovať. Odpoveď prišla takmer obratom. Čakali sme ani nie dve hodiny.




Pre Juraja uzdravenie aj na diaľku nebol problém. „Prenos liečivej energie trvá jednu hodinu a prebieha tak, že si večer pred spaním v dohodnutom čase ľahnete na chrbát, ruky dolu k nohám, dlaňami na plachtu, prsty a palec od seba, aby sa palce nedotýkali stehien, päty päť centimetrov od seba,“ dostali sme inštruktáž. Úspešnosť jeho liečby je sto percent, čo sa v dejinách ľudstva podarilo už len Ježišovi. Tri prenosy energie zvyčajne stačia. Treba akurát poslať základné údaje o sebe, vlastnú fotografiu a krstné meno matky...

Diagnostika je zdarma. Potom stačí zaplatiť 50 eur a dvakrát po 40. Nie je to platba. Juraj finančnú transakciu vysvetľuje vskutku originálnym spôsobom: „Peniaze sú zhmotnenou energiou každého človeka. Aby došlo k energetickému prepojeniu, klienti mi tiež dávajú alebo posielajú rozličné finančné dary.“ Aby to fungovalo a došlo k spojeniu.

Uzdravovateľ najprv súhlasil so stretnutím aj s prítomnosťou redakčného fotografa. Neskôr si to rozmyslel a dal nám na vedomie, že na otázky HN odpovie mailom. Neskôr odmietol aj túto formu komunikácie, čo odôvodnil, že ide o „honbu na liečiteľov“. Náš pokus o zázračné vyliečenie nám nevyšiel. Zhmotnenie našej energie sme si radšej ponechali v peňaženke. Keď dvaja robia to isté, nemusí to byť to isté.

01 - Modified: 2007-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reakcie spoza hraníc
01 - Modified: 2024-05-22 13:27:24 - Feat.: - Title: Paradox v našom zdravotníctve: Počet lekárov sa zvyšuje, niekde aj tak chýbajú. Ako je to možné? 02 - Modified: 2024-05-17 08:11:57 - Feat.: - Title: Aj jedna strela môže byť devastujúca, Ficovu operáciu sťažil bypass, hovoria českí lekári 03 - Modified: 2024-05-22 12:57:28 - Feat.: - Title: Na detských pohotovostiach prichádzajú zásadné zmeny. Ako sa to dotkne pacientov? 04 - Modified: 2024-05-06 18:20:11 - Feat.: - Title: Priplatíme si od jesene u lekára? Na ťahu je ministerstvo financií, tvrdí ambulantný sektor 05 - Modified: 2024-05-06 10:03:28 - Feat.: - Title: Šéf VšZP pre HN: Zvýšenie poplatkov je efektívnym riešením, zdravotnú starostlivosť často nadužívame
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. máj 2024 20:44