StoryEditor

Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel

11.04.2024, 16:00
  • Apple na svojom webe zverejnil nástroj na jednoduché porovnanie vybraných modelov iPhonu.
  • Užívatelia zvažujúci obmenu niektorého staršieho modelu tak názorne vidia, čo im oproti novšiemu chýba.
  • Niekedy toho nie je veľa, a upgradu tak chýba zmysel.
  • Napríklad ako v prípade prechodu z vrcholnej „štrnástky“ na najnovší iPhone 15 Pro.

Porovnávacie nástroje sú prínosom, o tom niet pochýb. Ten od Applu pomôže používateľom starších modelov pri rozhodovaní, či má zmysel ísť do niektorého z novších. Ľahko a rýchlo totiž zistí, čo zvažovaný model oproti tomu existujúcemu ponúkne navyše. Lenže nie vždy je porovnanie pre Apple lichotivé.

Porovnať možno totiž aj dve posledné generácie, teda iPhony 14 a 15. Medzi nimi nie je v prípade niektorých modelových variant vskutku veľa zásadných zmien, hoci sa Apple určite snaží v užívateľoch starších modelov vzbudiť túžbu po obmene.

Napríklad pri najžiadanejších vrcholných modeloch Pro zmien, ktoré by znamenali výrazný posun dopredu, čo sa týka užívateľského prínosu, naozaj veľa nie je.

Porovnanie nevychádza pre Apple dobre

Dobre, vrcholné „pätnástky“ (iPhony 15 Pro a Pro Max) majú oproti o generáciu starším modelom (iPhone 14 Pro a Pro Max) telo z leteckého titánu, ale pre užívateľov z toho neplynú žiadne zásadné prednosti. Teda okrem drobnej hmotnostnej úspory. 20-gramový rozdiel v prospech aktuálneho modelu 15 Pro však užívateľ predchádzajúceho iPhonu 14 Pro prakticky nespozná. Nie je to tak ten hlavný dôvod na upgrade.

image

iPhone 15 Pro Max FOTO: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Tým nie je ani displej, ten je totiž pri spomínaných modeloch 14 Pro a 15 Pro úplne identický. Ide o 6,1" Super Retina XDR (OLED) displej s rozlíšením 1 179 × 2 556 pixelov, jemnosťou 460 ppi, adaptívnou obnovovacou frekvenciou až 120 Hz, maximálnym jasom 2 000 nitov a Dynamic Islandom.

Srdce oboch generačne rozdielnych Pro modelov sa síce líšia čipom, ale Apple ani vo svojom porovnávači nedáva práve pádny dôvod na zmenu. Bežne totiž uisťuje, že najnovší čip A17 Pro v porovnaní so starším A16 Bionic použitým pri „štrnástkach“ disponuje vyšším výkonom. Takýto typ informácie mnoho užívateľov na prechod nezláka.

Apple to mohol zmeniť v porovnávači, ale svoju šancu premárnil. Žiadne konkrétnejšie parametre totiž nezverejnil. Iba u grafického procesora je z porovnávača jasné, že aktuálny model má navrch, využíva totiž šesťjadrový GPU oproti päťjadru u iPhonu 14 Pro.

A čo fotoaparát? Je dôvodom prechodu na novší model? Bohužiaľ. Aj z webového porovnania Applu je totiž jasné, že v prípade iPhonov 14 Pro a 15 Pro ide o úplne identické fotovýbavy. Teda opticky stabilizovaný 48-megapixelový hlavný snímač doplnený o 12-megapixelový teleobjektív s trojnásobným optickým zoomom a 12-megapixelový ultraširoký snímač. Totožná je aj čelná 12-megapixelová kamerka.

image

iPhone 15 Pro Max FOTO: Lukáš Hron, Mobil.idnes.cz

FOTO: Lukáš Hron, Mobil.idnes.cz

Zhodné sú napríklad aj ponuka užívateľských pamätí (od 128 gigabajtov do 1 terabajtu) či batérie. U tých Apple uvádza len hodnoty výdrže a rýchlosti nabíjania. Kapacity tradične nespomína, výnimku neurobil ani vo svojom porovnávači.

Z neho je naopak zjavné, že novší model má mierne navrch, čo sa týka podporovaných štandardov v prípade bezdrôtovej konektivity (navyše napr. bezdrôtové nabíjanie Qi2, wi-fi 6E, navigačný systém NavIC). Teda len ďalšie zanedbateľné zmeny oproti staršiemu modelu.

Okrem odlišného materiálu použitého na výrobu tela telefónu je tu však ešte jedna zásadná obmena. Týka sa nabíjacieho portu, kedy iPhone 15 Pro používa namiesto lightningu univerzálny USB-C konektor. Nie však z vlastného rozhodnutia, Apple sa musel totiž podvoliť nariadenie EÚ.

image

iPhone 15 Pro Max FOTO: Lukáš Hron, Mobil.iDNES.cz

Rovnakým typom konektora tak disponujú aj všetky ostatné aktuálne modely sedemnástej generácie iPhonu. Navyše ide o zmenu, ktorá nebola niektorým skalným priaznivcom Apple po chuti, hoci má aj svoje výhody, ako je napríklad jednoduchšia dostupnosť nabíjacej nabíjačky v prípade náhlej nutnosti dobitia batérie. A ešte jedna drobnosť: tradičné prepínanie hlasitosti na boku telefónu pri „pätnástke“ nahradilo bežné tlačidlo.

Nepresvedčivý výsledok novšej generácie

Online porovnávač je bezpochyby skvelý nástroj umožňujúci rýchle porovnanie jednotlivých parametrov. Nie však v prípade dvoch posledných generácií iPhonu, keď ich porovnanie nie je pre Apple ako očakávaného technologického inovátora práve lichotivý. Oných zásadných zmien je naozaj ako šafránu, užívateľov staršieho z modelov na omladenie techniky práve nepresvedčia.

Iste, skalní priaznivci, ktorí za aktuálny model ten starší obmieňajú hlavne kvôli možnosti jeho stále výhodného speňaženia, sa možno nad špecifikáciami iPhonu 15 Pro predtým pozastavili, ale aj tak do neho s najväčšou pravdepodobnosťou z uvedeného dôvodu šli. Ostatných, pokiaľ výmenu zatiaľ neurobili, však ani porovnávač Applu nepresvedčí o zmene názoru.

Vyššie uvedené však nemožno vzťahovať na všetky modely iPhonov. Ako podotkol portál PhoneArena, zatiaľ čo napríklad iPhone 14 bol v podstate rovnaký ako iPhone 13, tak prechod z „trinástky“ na aktuálny iPhone 15 znamená výrazný upgrade.

Zatiaľ čo v prípade modelov 13 Pro a 14 Pro nedáva prechod na súčasný iPhone 15 Pro zmysel, tak pri modeli 12 Pro je to už znateľné zlepšenie. Oproti nemu dizajnovo vyzretejší iPhone 15 Pro ponúkne okrem vylepšení v oblasti hardvéru aj napríklad tenšie rámčeky displeja, vďaka ktorým budí dojem prémiovejšieho a kompaktnejšieho telefónu.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 19:51