Apple sa chváli vnútorným úložiskom iPhonov. FOTO: Apple
StoryEditor

Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať

02.04.2024, 11:25

"S novým iPhonom budete mať vždy dosť miesta na svoje dáta," hlása reklama od Applu. Ľudia si z nej však uťahujú, že to nie je tak celkom pravda. Základné úložisko iPhonov už mnohým prestáva stačiť.

Každý má vlastné nároky na to, čo by mal telefón vedieť. Asi všetci sa však zhodneme na tom, že čím viac úložiska na vlastné dáta, tým budeme pri používaní mobilu pokojnejší. Premazávanie fotiek z dovoleniek a odstraňovanie aplikácií a hier pri inštalácii novej môže byť totiž celkom otrava.

Apple preto v novej reklame hlása, že s jeho iPhonmi 15 budete mať naozaj veľké úložisko pre svoje dáta. To však nie je úplne pravda.

Veľké nároky na pamäť

Základné úložisko u aktuálnych iPhonov 15 začína na 128 gigabajtoch, čo síce stále nie je úplne málo, avšak zároveň sa to už ani nedá označiť ako príliš štedrá hodnota. Reálne totiž taký telefón ponúkne 119 gigabajtov priestoru a pokiaľ radi hráte objemné hry alebo sa vám za roky používania v iPhone už nazbieral celkom bohatý album fotiek, budete mať problém si s takým úložiskom vystačiť.

Každá fotografia z telefónu môže mať niečo medzi dvomi a ôsmimi megabajtmi, a nie je nič neobvyklé, že sa počas jedného výletu či krátkej dovolenky nafotíte pokojne sto a viac fotiek. O dlhých dovolenkách, významných udalostiach a ďalších záležitostiach ani nehovoriac. A keď k tomu ešte sem-tam natočíte nejaké to video, nebude naozaj problém tých 119 gigabajtov zaplniť.

A to sme dali bokom náročnejšie hry, čo je ďalší veľký žrút priestoru v úložisku telefónu. Jedna taká zaberie pokojne aj cez 10 gigabajtov.

Chýbajúce riešenia

Apple sa samozrejme snaží vám pomôcť cloudovým úložiskom, lenže to ponúka bezplatne iba 5 gigabajtov, za ďalšie miesto už musíte platiť mesačný poplatok.

No a na nejaké rozširovanie zabudovaného úložiska rovno zabudnite. To ide iba tak, že si kúpite nový iPhone. Pri konkurenčných modeloch s Androidom pritom bolo ešte donedávna celkom bežné rozširovanie úložiska pamäťovou kartou, to však už v posledných rokoch mizne aj z výbavy telefónov s Androidom.

Výrobca bude teda samozrejme najradšej, keď pri výbere nového telefónu siahnete rovno po verzii s väčším úložiskom. iPhony 15 sa dajú zohnať vo verziách so 128, 256 a 512 gigabajtov priestoru, modely Pro potom ponúkajú dokonca až jednoterabajtové úložisko.

Vtedy si už však výrobca účtuje pomerne vysoké príplatky. Každopádne tvrdiť dnes, že 128 gigabajtov je „veľa miesta“, je už minimálne celkom zavádzajúce.

01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-29 09:54:45 - Feat.: - Title: Apple varuje. Váš iPhone môže byť hacknutý 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 05 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto!
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 16:54