Honor Magic 6 Lite s ochrannou fóliou na displeji nalepenou od výroby. FOTO: Patrik Koreň/HN
StoryEditor

Pozor, túto ochranu displeja nepoužívajte. Známy výrobca mobilov varuje pred jej aplikáciou

08.03.2024, 00:00

Fólia chrániaca displej smartfónu pred mechanickým poškodením aplikovaná priamo výrobcom nebola ešte pred pár rokmi nič neobvyklé. Dnes však mnohé smartfóny, a to najmä tie drahšie, tento ochranný prvok často postrádajú. Je tak iba na užívateľovi, či a prípadne aký spôsob ochrany displeja zvolí. Pred jedným však jeden z výrobcov dôrazne varuje.

Varovanie pred použitím konkrétneho spôsobu ochrany displeja smartfónov zverejnila na svojom webe indická pobočka čínskeho výrobcu. Týka sa tekutej UV adhezívnej ochrany displeja, ktorá podľa Xiaomi získava na popularite najmä u užívateľov modelov so zahnutým displejom.

Na fixáciu ochranného skla sa totiž používa tekuté lepidlo, ktoré je nutné aplikovať priamo na displej telefónu a ktoré po vytvrdnutí vplyvom UV žiarenia fungujúceho ako katalyzátor fotochemickej reakcie zaistí pevný spoj po celej ploche a teda aj správne uchytenie ochranného skla.

Avšak podľa portálu The Times of India má táto metóda množstvo nevýhod vrátane zníženej citlivosti na dotyk či rizika vzniku vzduchových bublín. Väčším rizikom je však podľa Xiaomi to, že lepidlo zo zahnutého displeja stečie.

Môžete prísť o záruku

Nehrozí pritom zďaleka len poškodenie tela telefónu, respektíve zadného panelu. Oveľa väčšie riziko tejto metódy ochrany displeja pred mechanickým poškodením spočíva v zatečení lepidla pod bočné ovládacie tlačidlá, do nabíjacieho konektora či k slúchadlám a reproduktorom.

Čínsky výrobca varuje, že to môže viesť k rôznym problémom, vrátane napríklad neočakávaných reštartov telefónu, chrčania reproduktorov či odlupovania kože zo zadného krytu.

„Aby sme zaistili bezproblémový zážitok pre všetkých užívateľov, dôrazne neodporúčame používať tekuté UV adhezívne ochranné prostriedky, pretože môžu viesť k poruchám, ktoré by mohli zneplatniť vašu záruku,“ varovalo Xiaomi s odporúčaním, aby používatelia zvážili iné alternatívy nevyžadujúce aplikáciu tekutého lepidla. Teda napríklad použitie tvrdeného skla či elektrostatickej fólie.

Pred použitím varuje aj Realme

Okrem Xiaomi obdobné varovanie vydalo aj Realme, ktoré upozorňuje aj na to, že by inštalácia ochranného skla mala byť vykonávaná profesionálne. Použitie temperovanej fólie s UV lepidlom označil tento čínsky výrobca ako riskantný, hoci má aj prednosť v podobe lepšej fixácie, a teda menšej pravdepodobnosti, že sa pri používaní uvoľní.

Realme poukazuje napríklad aj na úskalie nanášania lepidla na displej, kedy pri nesprávnom postupe môžu pod ochrannou fóliou vzniknúť trvalé bubliny. Kvôli lepidlu, ktoré vnikne do drobných perforácií slúchadla a vytvrdne, potom môže byť zvuk reproduktora tlmený.

image

Koniec sušeniu utopeného telefónu v nádobe s ryžou. Chyba, Apple radí ako na to

Hrúbkou temperovanej fólie, ktorá podľa Realme môže aj niekoľkonásobne prekračovať hrúbku originálnej ochrannej fólie, môže byť zhoršená odozva displeja na dotyk. Ovplyvnená môže byť aj funkčnosť čítačky odtlačkov prstov integrovanej v displeji.

Pokiaľ sa užívateľ aj napriek všetkým varovaniam mobilných výrobcov rozhodne na použitie tekutého lepidla, tak by aspoň podľa Realme mal minimálne použiť tesniace fólie na utesnenie všetkých rizikových miest na tele telefónu. Je však nutné dbať na to, aby táto fólia úplne priliehala k ploche telefónu, teda aby nezostala nikde akákoľvek nerovnosť zvyšujúca riziko, že sa tekuté lepidlo aj napriek jej použitiu dostane do danej časti telefónu a poškodí ho.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Čínska značka tento rok zatlačí na pílu. Svoju obľúbenú sériu vybaví prémiovými funkciami 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 14:22