Ilustračná snímka. FOTO: Shutterstock
StoryEditor

Japonci veria, že zmenia trh s chytrými telefónmi. Majú to zabezpečiť nové batérie

05.01.2024, 11:34
05.01.2024, 11:38
Autor:
ČTKČTK

Japonská spoločnosť TDK je najväčším svetovým výrobcom batérií do smartfónov. V Ázii zažíva prudký rast dopytu po novej rade svojich batérií, ktorých cieľom je dostať viac energie do tenších zariadení.

Japonská spoločnosť TDK zažíva v Ázii prudký rast dopytu po novej rade svojich batérií do šikovných telefónov, ktorých cieľom je dostať viac energie do tenších zariadení.

V prvej polovici minulého roka začala firma dodávať malé lítiovo-iónové batérie, ktoré používajú kremíkové elektródy, povedal agentúre Bloomberg šéf TDK Noboru Saitó. TDK je dodávateľom Applu a najväčším svetovým výrobcom batérií do smartfónov.

Batéria vyrába dcérska firma Amperex Technology Ltd (ATL) a TDK je prvá, kto túto technológiu použil pre batérie do šikovných telefónov, povedal Saitó. Konkurenti technológiu skúmajú predovšetkým ako prostriedok na predĺženie dojazdu elektromobilov.

Odlišná ideológia a neustály vývoj

TDK je jedným z viacerých veľkých hráčov v súťaži o zlepšenie skladovania energie, ktoré sa považuje za svätý grál tohto odvetvia. Konkurenti však volia iný prístup - firmy Samsung SDI a LG Energy Solution vrstvia materiály pre kompaktnejšie batérie s vyššou hustotou energie.

Ďalšie možnosti siahajú od článkov na báze grafénu a tzv. solid-state batérií s pevným elektrolytom po vodíkové články alebo sodík-iónové batérie.

Saitó uviedol, že aby si TDK udržala náskok v kategórii šikovných telefónov, musí neustále vyvíjať nové technológie. Spoločnosť v súčasnosti ovláda viac ako tretinu trhu s batériami.

Nateraz je TDK jediným masovým výrobcom kremík-uhlíkových batérií na použitie v chytrých telefónoch. Záujem o ňu majú hlavne výrobcovia telefónov, ktorí chcú získať náskok na nasýtenom trhu vďaka ultratenkým zariadeniam a rôznym dizajnom, čo batérie s vysokou kapacitou umožňujú.

Obrovský potenciál

TDK uvádza, že jej nová batéria má o desať percent vyššiu kapacitu ako konvenčná batéria s grafitovou anódou. Štúdie ukazujú, že táto technológia má potenciál zvýšiť kapacitu o 40 percent alebo aj viac. Pre TDK sú vyspelé batérie jednou z možností, ako dosiahnuť udržateľný rast v oblasti považovanej za komoditizovanú, teda bežnú a štandardizovanú.

Segment batérií tvorí viac ako polovicu ročných tržieb TDK a väčšinu zákazníkov firmy tvoria výrobcovia inteligentných telefónov. Firma nedávno uviedla, že rast batérií pre mobilné zariadenia je stabilný, čo vyvoláva obavy zo spomalenia rastu kvôli veľmi nízkym maržiam.

Saitó očakáva, že nové produkty budú v najbližších rokoch tvoriť dvojciferné percento celkového objemu predaja batérií pre šikovné telefóny. Teraz je to menej ako päť percent. "S tým, ako mierime do éry umelej inteligencie (AI), kde je svet čoraz viac prepojený, sa budú nároky kladené na batérie zvyšovať," povedal Saitó.

"Našou úlohou je tieto potreby uspokojovať prostredníctvom nových a zdokonaľujúcich sa technológií," tvrdí Saitó a dopĺňa: "garantujú, že batérie budú udržateľným a veľkým pilierom portfólia skupiny, a to aj v dlhodobom horizonte."

Široké zameranie spoločnosti

TDK kúpila firmu Amperex Technology Ltd (ATL) v roku 2005 a rozšírila jej výrobu na trh so smartfónmi, kde získala veľkých zákazníkov, akými sú Apple a Samsung Electronics.

V roku 2011 ATL oddelila vznikajúcu divíziu batérií pre elektromobily do hongkongskej firmy Contemporary Amperex Technology, s ktorou má ATL teraz dva spoločné podniky na výrobu dobíjacích batérií a batériových článkov pre skladovanie energie v domácnostiach a pre motocykle a priemyselné stroje.

01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Čínska značka tento rok zatlačí na pílu. Svoju obľúbenú sériu vybaví prémiovými funkciami 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 04 - Modified: 2024-03-21 13:12:39 - Feat.: - Title: Peugeot odhalil nové sedemmiestne SUV. Konečne dostalo i pohon všetkých kolies 05 - Modified: 2024-03-19 14:09:09 - Feat.: - Title: Kvartálne tržby Xiaomi vzrástli o viac než desatinu, zisk prekonal očakávania
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 16:41