StoryEditor

Drobný telefón s obrovským výkonom. Asus priniesol ideálny smartfón do ruky

09.10.2022, 00:01
  • Vyskúšali sme Asus Zenfone 9, ktorý má rozhodne čo ponúknuť.
  • Smartfón môže zaujať 3,5 mm jackom na slúchadlá či zaujímavým programovateľným tlačidlom, ktoré slúži ako skratka k vybraným funkciám.
  • Pozrite si aj testovacie fotky z tohto telefónu.

Množstvo ľudí baží po kompaktných smartfónoch, ktoré hravo vojdu do vrecka nohavíc či skvele sadnú do dlane. A ak ho dokážeme ovládať jednou rukou, to je už potom absolútna špica pre istú skupinu ľudí. Problém však je, že z takýchto malých telefónov majú len veľmi obmedzený výber. Zaujímavosťou je, že firmy zrejme vedia, prečo sa s takýmito telefónmi na trh veľmi nehrnú.

Aktuálnym príkladom je Apple. Ten uviedol pred dvoma rokmi model iPhone 12 mini, ktorý mal byť odpoveďou pre milovníkov kompaktov. Druhú generáciu „miníčka“, teda iPhone 13 mini, predstavil Apple minulý rok. Bohužiaľ, nástupcu iPhone 14 mini sme sa spolu s predstavením série iPhone 14 tento rok už nedočkali, pričom Apple situáciu nekomentoval.

Medzi výkonnými kompaktmi s iOS tak nájdete ešte iPhone SE 2022. Vo svete Androidov nie je situácia o nič ružovejšia. Na to, koľko Androidov je na trhu, je tu len minimálny výber. Môžete sa zamerať na Google Pixel 4a či Google Pixel 5. V rámci veľkých vlajkových lodí však do vôd mini telefónov vstúpil Asus so svojím Zenfonom 9.

Pozrite si testovacie fotky zhotovené s Asus Zenfone 9:

Dizajn

Zenfone 9 patrí k tým výnimkám, ktoré majú uhlopriečku displeja tesne pod šesť palcov, presnejšie prichádza s veľkosťou 5,9 palca. Jeho tvar je naozaj návykový a už dlhšie sme nemali na test okrem iPhonu 13 mini a iPhonu SE nič podobné, teda skladné a doslova milé.

Počas ovládania telefónu v jednej ruke sme si skrátka uvedomili, o čo prichádzame, keď máme väčší telefón. Ten si vyžaduje plnú pozornosť našich dvoch rúk. Na druhej strane, malý displej nie je pre všetkých. Ak ste veľký konzument obsahu, potom sa vám naozaj zíde skôr väčšia obrazovka.

image

Asus Zenfone 9 FOTO: Alžbeta Harry Gavendová/HN

V našom prípade nie je výnimkou písanie dlhších textov na smartfóne, strihanie videí a tiež pozeranie YouTube. Pri dlhšej práci na malom displeji nás jednoducho bolia oči a akosi ich viac namáhame. V každom prípade, ak budete mať príležitosť, obzrite si tento smartfón v niektorom z obchodov s elektronikou a posúdite situáciu sami. 

image

Prichádza nový kráľ fotografie z mobilu? Huawei svojej novinke dôveruje

Smartfón je zaujímavý aj tým, že má vo vrchnej hrane 3,5 mm jack na slúchadlá. To je pomerne veľká rarita, zvlášť v tejto cenovej skupine. Potešilo nás to, keďže stále so sebou nosíme aj káblové slúchadlá. Mobil má okrem toho i veľmi dobre hrajúce duálne reproduktory a skvelou správou je aj odolnosť proti prachu a vode podľa špecifikácie IP68.

image

Asus Zenfone 9 FOTO: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Zenfone 9 má veľmi pekne riešenú matnú zadnú stenu, ktorá je originálna a nezachytáva odtlačky prstov. Pripomína kožu, i keď ide len o plast. Neprekážalo nám to, no po testoch viacerých novinárov už bola zadná časť smartfónu jemne ohytaná. V balení však na vás zároveň čaká kryt na smartfón, ktorý môžete využiť.

Výkon

Vnútri zariadenia je poriadny výkon. V skutočnosti sme sa do špecifikácií pozreli dvakrát, či sme si to na prvý raz dobre prečítali. Asus totiž svojej malej vlajkovej lodi doprial obrovský výkon. Pracuje tu Snapdragon 8+ Gen 1, teda najnovšia a najvýkonnejšia séria od Qualcommu, ktorou sa chvália viaceré top vlajkové lode konkurenčných výrobcov.

image

Asus Zenfone 9 FOTO: Alžbeta Harry Gavendová/HN

To však nie je všetko, pretože v smartfóne je až 16 GB pamäte RAM. Treba povedať, že tento výkon bol naozaj vynikajúci a práca s telefónom bola absolútne bezproblémová. Dalo sa naň úplne spoľahnúť, makal a frčal bez výrazného potenia. 

Smartfón beží na takmer čistom Androide, no v rámci asusáckej nadstavby nad operačným systémom je tu navyše ešte niekoľko zaujímavých gest. Tie zároveň súvisia s takzvaným ZenTouch tlačidlom, ktoré má okrem klasických úloh – vypnutia, zapnutia telefónu či aktivácie displeja – priradené aj ďalšie schopnosti.

image

Asus Zenfone 9 FOTO: Alžbeta Harry Gavendová/HN

Po prvé, je v ňom integrovaný snímač odtlačkov prstov a po druhé, obsahuje aj dotykovú plochu, ktorá má dodatočné vlastnosti. Po potiahnutí prstom smerom nadol napríklad vyroluje vrchnú lištu s notifikáciami, dvojité stlačenie zase aktivuje vybranú aplikáciu a podobne. Celé to fungovalo z nášho pohľadu veľmi dobre a zvykli sme si tieto funkcie využívať. Treba však na to nabrať správny grif a chápeme, ak to niekomu nevyhovuje.

Fotoaparát

Smartfón nás prekvapil svojím fotoaparátom. Hlavný snímač nebol síce špičkový a vzhľadom na veľkú konkurenciu sa medzi elitu neradil, no naozaj sme ním dokázali spraviť výborné denné i nočné snímky. Samozrejmosťou je  ultraši...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-10-06 08:49:34 - Feat.: 1 - Title: Xiaomi uvádza na Slovensku nádielku zariadení. Nový top telefón, tablet, náramok aj vysávače 02 - Modified: 2022-10-05 12:03:56 - Feat.: 1 - Title: Prichádza nový kráľ fotografie z mobilu? Huawei svojej novinke dôveruje 03 - Modified: 2022-10-03 16:46:04 - Feat.: 1 - Title: YouTuber zdokumentoval nafúknuté batérie od Samsungu v nepoužívaných telefónoch. Samsung reaguje 04 - Modified: 2022-09-30 11:35:04 - Feat.: 1 - Title: Vyskúšali sme nový iPhone 14 Pro Max. Nehodí sa pre jednu skupinu používateľov 05 - Modified: 2022-09-29 22:30:53 - Feat.: 1 - Title: Prekvapenie od Telekomu. Na Slovensku začne predávať vlastný smartfón T Phone 06 - Modified: 2022-09-24 22:01:00 - Feat.: 1 - Title: O tieto telefóny bol medzi Slovákmi najväčší záujem za minulý mesiac. Operátori sa podelili o štatistiky
01 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:07