USB-C a Lightning kábel. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú v Únii približne 11-tisíc ton elektronického odpadu ročne.SNÍMKA: HN/Alžbeta Harry Gavendová
StoryEditor

Európska únia pritvrdila. Schválila jednotnú nabíjačku pre telefóny

08.06.2022, 09:42
Autor:
TASRTASRahgahg
  • Smernica nadobudne platnosť 20 dní po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.
  • Jej ustanovenia sa začnú uplatňovať po 24 mesiacoch. 
  • Apple bude musieť využívať USB-C namiesto Lightning káblu.

Do jesene 2024 sa koncovka USB Type-C stane spoločným typom nabíjačky pre všetky mobilné telefóny, tablety a fotoaparáty v krajinách EÚ. Dohodli sa na tom v utorok vyjednávači Európskeho parlamentu a francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

Predbežnou dohodou o zmenenej a doplnenej smernici EÚ o rádiových zariadeniach sa stanovuje jednotný typ nabíjačiek pre určité elektronické zariadenia. Prijatie tejto smernice je súčasťou širšieho úsilia EÚ o zvýšenie udržateľnosti výrobkov, zníženie nadmerného elektronického odpadu a uľahčenie života spotrebiteľov.

Na ktoré zariadenia sa nariadenie vzťahuje?

Podľa nových pravidiel už spotrebitelia v EÚ nebudú potrebovať iný typ nabíjačky a kábel pri každom nákupe nového elektronického zariadenia a môžu používať jednu nabíjačku pre všetky svoje malé a stredne veľké prenosné elektronické prístroje.

image

Všetko, čo potrebujete vedieť o horúcich novinkách od Applu na jednom mieste

Všetky mobilné telefóny, tablety, elektronické čítačky, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a náhlavné súpravy, ručné konzoly na videohry a prenosné reproduktory, ktoré sa dajú nabíjať pomocou kábla, budú musieť byť vybavené koncovkou USB Type-C.

Notebooky sa tiež budú musieť prispôsobiť požiadavkám novej smernice a to do 40 mesiacov od nadobudnutia jej účinnosti.

Rýchlosť nabíjania je tiež harmonizovaná pre zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, čo používateľom umožňuje nabíjať svoje zariadenia rovnakou rýchlosťou s akoukoľvek kompatibilnou nabíjačkou.

Spotrebitelia budú mať k dispozícii aj jasné informácie o charakteristikách nabíjania nových elektronických zariadení, vďaka čomu ľahšie zistia, či sú ich existujúce nabíjačky kompatibilné s novými prístrojmi. Kupujúci si tiež budú môcť vybrať, či si chcú kúpiť nové elektronické zariadenie s nabíjacím zariadením alebo bez neho.

Spotrebitelia môžu ušetriť

Nové pravidlá povedú k častejšiemu opätovnému používaniu nabíjačiek a pomôžu spotrebiteľom ušetriť až 250 miliónov eur ročne na nepotrebných nákupoch nabíjačiek. Odhaduje sa, že vyradené a nepoužívané nabíjačky predstavujú v Únii približne 11-tisíc ton elektronického odpadu ročne.

image

Nechcete minúť majetok, no túžite po šikovných smart hodinkách? Tu je náš horúci tip

Dosiahnutú dohodu budú musieť po letnej prestávke schváliť aj europoslanci a ministri v Rade EÚ. Smernica nadobudne platnosť 20 dní po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ a jej ustanovenia sa začnú uplatňovať po 24 mesiacoch. Nové pravidlá sa nebudú vzťahovať na výrobky uvedené na trh pred dátumom uplatňovania smernice.

Problém pre Apple

V súvislosti s USB-C konektormi sa najviac skloňuje „problém“, ktorý vznikol pre Apple. Ten totiž v iPhonoch využíva vlastný lightning konektor. I keď je pravdou, že USB-C je uňho zrejme v pláne v blízkej dobe. Tento typ konektora totiž už využíva napríklad na nabíjanie svojich novších iPadov.

Zaujímavosťou je, že Apple môže situáciu vyriešiť aj inak. Namiesto montovania konektorov USB-C do iPhonov môže nabíjací port odstrániť úplne – a prejde na bezdrôtové nabíjanie. Ako si so situáciou poradí gigant z Cupertina, sa dozvieme však až pri uvádzaní jeho ďalších noviniek.

O USB-C konektore v iPhone 13 sa šepkalo dlhšiu dobu, pričom smartfón prišiel opäť s Lightningom. Aktuálne sa teda povráva o iPhone 14 s USB-C, no vzhľadom na možnosť využitia čisto bezdrôtového nabíjania ani to nemusí byť pravdou.

Pre smartfóny so systémom Android sa situácia nijako výrazne nemení. Všetky veľké novinky a Vlajkové lode majú USB-C, novšiu náhradu za starší microUSB konektor. 

01 - Modified: 2022-06-08 06:14:24 - Feat.: 1 - Title: Vymyslel hodinky, ktoré v sebe ukrývajú bezdrôtové slúchadlá. Majú aj ďalšiu funkciu 02 - Modified: 2022-06-07 08:33:25 - Feat.: 1 - Title: Príťažlivá novinka prichádza zamiešať karty v strednej triede. Zaujať chce najmä fotoaparátom 03 - Modified: 2022-06-07 08:23:06 - Feat.: 1 - Title: Všetko, čo potrebujete vedieť o horúcich novinkách od Apple na jednom mieste 04 - Modified: 2022-06-06 10:24:40 - Feat.: 1 - Title: Svetoznáma spoločnosť ukončila spoluprácu s Huaweiom. Má však už nového partnera 05 - Modified: 2022-05-27 14:34:43 - Feat.: 1 - Title: Nechcete minúť majetok, no túžite po šikovných smart hodinkách? Tu je náš horúci tip
01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:12