StoryEditor

Facebook chystá revolučnú zmenu, po ktorej ľudia volali už roky

16.09.2015, 00:22
Autor:
tasr, stltasr, stl
Počas rozhovoru so šéfom Facebooku Markom Zuckerbergom sa svet dozvedel meganovinku. Spoločnosť nechá ľudí viac vyjadrovať svoje stanoviská.

Používatelia sociálnej siete Facebook čoskoro budú mať viac možností, ako vyjadriť svoje stanovisko k nejakému statusu. Ako však na stretnutí s novinármi zdôraznil zakladateľ a výkonný riaditeľ Mark Zuckerberg, nepôjde o roky žiadané tlačidlo "dislike" - nepáči sa mi. Hlavným cieľom nového tlačidla však nebude vyjadriť negatívnu emóciu (podobne to robí napríklad Youtube), ale bude slúžiť na vyjadrenie empatie.


Už vlani v decembri Zuckerberg tlačidlo "dislike" odmietol, ale naznačil, že sa pracuje na tom, aby ľudia mali viac možností na vyjadrenie rôznych emócií - napríklad súcitu či podpory. V noci nadnes počas série otázok a odpovedí užívateľov z celého sveta Zuckerberg potvrdil, že sa blíži začiatok testovacej prevádzky novinky, ktorú bližšie nespresnil. "Ľudia nás mnoho rokov žiadali o tlačidlo 'dislike' ('to sa mi nepáči'), dnešok je mimoriadny deň, pretože je to deň, keď môžem povedať, že na tom pracujeme," povedal tridsaťjedenročný Američan v odpovedi istému užívateľovi z Egypta.

Tlačové agentúry v tejto súvislosti upozornili, že toto Zuckerbergovo vyhlásenie mnohé médiá pertraktovali ako začiatok éry "dislike". Zuckerberg totiž uviedol, že nechce, aby sa Facebook zmenil na fórum, kde ľudia hlasujú za príspevky alebo proti nim. Nechce ani, aby v situácii, keď používatelia zdieľajú niečo významné zo svojho života, niekto na ich status reagoval negatívne.

Zástancovia myšlienky "Nepáči sa mi to" už dlho tvrdia, že možnosť niečo "lajknúť" je vhodná len pre určité témy. Viac možností by ľuďom umožnilo vyjadriť svoju emóciu na jeden klik aj pri témach ako je migračná kríza či smrť známych osobností.

Mark Zuckerberg sľubuje, že alternatívu k "Páči sa mi to" prinesie Facebook už čoskoro. Uznal, že tlačidlo "like" nie je vhodné vo všetkých životných situáciách. Uviedol, že vývojárske tímy pracujú na jednej či viacerých alternatívach pre prejavy empatie. Prisľúbil, že čoskoro "už budete môcť dať svojim priateľom najavo, že chápete ich situáciu, ale nie, že sa vám nepáči".

01 - Modified: 2024-02-07 09:30:07 - Feat.: - Title: Rozprávkové tri mesiace Marka Zuckerberga. Fenomenálnemu obratu stojí v ceste jediné 02 - Modified: 2024-02-04 19:19:25 - Feat.: - Title: Dve desaťročia Facebooku. Siete, ktorá mala spájať, ale rozdeľuje 03 - Modified: 2024-02-04 08:00:00 - Feat.: - Title: Facebook oslavuje 20 rokov. Toto je príbeh najväčšej sociálnej siete na planéte, ktorá vznikla v izbe na Harvarde 04 - Modified: 2024-01-31 21:52:16 - Feat.: - Title: Máte na rukách krv. Politici grilujú šéfov sociálnych sietí kvôli zneužívaniu detí 05 - Modified: 2024-01-05 13:49:32 - Feat.: - Title: Zuckerberg koncom roka odpredal akcie Mety za viac ako 400 miliónov dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 01:01