StoryEditor

Fotí skoro ako profesionál. ale jeho cena je prehnaná

22.01.2014, 23:00
Vyskúšali sme fotoaparát, ktorý vás poteší kvalitným videom, svojou výdržou na batériu, no sklame rýchlosťou.

Už na prvý pohľad to nie je práve najmenší kompaktný fotoaparát, no jeho súčasťou je množstvo zaujímavých ovládacích prvkov. Nikon P7800 je prezentovaný ako zariadenie pre pokročilých, čo spĺňa do bodky. Pozreli sme sa naň bližšie.

Vo „foťáku“ nájdete pomerne kvalitný objektív, ktorý dosahuje 7,1-násobné priblíženie a 12-megapixelový čip. Poteší aj veľmi dobrý „grip“, teda úchop a výklopný displej.

Len pre profíkov

Práca s Nikonom je pomerne jednoduchá, no len pre používateľov, ktorí už podobný alebo lepší fotoaparát vlastnia. Množstvo ovládacích prvkov však znamená, že ani pri plne manuálnom režime nemusíte vchádzať do menu, aby ste si nastavili jednotlivé parametre snímky. Máte k dispozícii dve funkčné tlačidlá a ďalšie dva otočné príkazové voliče. Ovládanie takmer na úrovni profesionálnych zrkadloviek.

Čo pri fotografovaní však najviac sklame, je pomalosť zápisu dát na SD kartu. A nezáleží ani na tom, či máte vo fotoaparáte vloženú kvalitnú alebo len obyčajnú kartu. Spracovanie môžete občas počítať aj na sekundy. Najmä ak fotografujete do formátu RAW.

Stráca v tmavých scénach

Táto novinka je oproti minulej verzii obohatená o elektronický hľadáčik, no kvalita rozlíšenia displeja ma skôr od jeho používania odradila. Pohodlnejšie sa mi snímalo cez vstavaný displej. Ten je navyše výklopný a otočný, čo mi veľmi pomohlo v mnohých situáciách. Okrem toho sa pri snímaní videa s vyklopeným displejom Nikon omnoho lepšie drží. Jeho rozlíšenie je 640 x 480 bodov, uhlopriečka tri palce a kvalita či pozorovacie uhly boli výborne spracované.

Automatický režim si cez deň vedel s podmienkami svetla poradiť v podstate veľmi dobre, nov noci bolo potrebné občas znížiť hodnotu ISO. Univerzálny a nevymeniteľný objektív však vedel pomerne presne zostrovať. Osadený 12 Mpx snímač sa však môže pochváliť aj dobrou dynamikou.

Foťák obsahuje množstvo režimov, od plného manuálu a snímania do RAW až po prednastavené scény. Navyše je schopný zachytávať až osem snímok za sekundu, no problémom pri rýchlom snímaní je pomalý zápis na kartu. Video je zachytávané vo Full HD pri 30 alebo 25 snímkach za sekundu v pomerne dostatočnej kvalite.

Výborná batéria

Prekvapením je, že aj do tohto zariadenia môžete pripojiť externý mikrofón a využiť jeho možnosti naplno. Ani optická stabilizácia počas záznamu nebola zlá. Približovanie je vo videách klasicky skôr len núdzovým riešením. Aj keď je tento kompakt jedným z najväčších, za svoju hmotnosť a veľkosť sa vám odvďačí výdržou batérie.

Tá bez problémov prekonáva 350 snímok, a ak na výletoch fotíte skutočne len zaujímavé momenty, tak môžete pokojne nabíjačku nechať doma. Ak však používate často statív, pripravte sa, že pri výmene kariet musíte Nikon opäť dávať dole. Miesto na ich uloženie sa nachádza klasicky na spodnej strane.

Zariadenie má však na svojej vrchnej strane koľajničky na uloženie príslušenstva. Nikon Coolpix P7800 je na svoje pomery síce dobrý, ale drahý fotoaparát. Poskytne používateľovi kvalitné video, výbornú výdrž, skvelé zábery počas dňa a kvalitný LCD displej, no mierne zaostáva v tmavých scénach a pri spracovaní snímok. Získate ho za 500 eur. 

Ukážkové snímky:

Snímky: Autor, HN / Pavol Funtál

01 - Modified: 2005-12-15 14:48:14 - Feat.: 0 - Title: Parlamentní volby v Iráku proběhly bez násilí
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Otázky, ktoré musia zvládať začiatočníci v autoškole. Pri niektorých zaváhajú i „profíci“ 02 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 03 - Modified: 2024-04-26 11:30:00 - Feat.: - Title: RECENZIA: Konečne poriadny historický seriál. Šógun je plný intríg, krvavých katán a kurtizán 04 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Množstvo zmien, ktoré ho robia výnimočným. Tento herný smartfón od ROG zaujme aj bežných používateľov 05 - Modified: 2024-04-23 13:32:33 - Feat.: - Title: V recenziách sa mu vysmiali. Toto zariadenie malo nahradiť mobily
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 04:28