StoryEditor

Apple má nový plán. A zarobí na ňom milióny

07.06.2014, 13:16
Technologický gigant sa chce v blízkej budúcnosti zbaviť sluchátkového konektora.

Apple sa podľa všetkého chystá k ďalšiemu kroku, ako ešte viac uzavrieť svoj ekosystém. Zrejme zvažuje možnosť, že by svoje mobilné zariadenia zbavil klasického slúchadlového konektora Jack 3,5 mm. Napovedá to nová špecifikácia pre pripájanie slúchadiel ku konektoru Lightning.

V niektorej z budúcich generácií iPhonov, iPadov a ďalších zariadení od Applu môže chýbať klasický slúchadlový konektor. Zmena najskôr nebude dramaticky rýchla, ale Apple sa na túto alternatívu pripravuje. Do svojho programu Mfi, ktorý licencuje technológie pre výrobu príslušenstva pre Apple zariadenia, pridala firma špecifikáciu slúchadiel, ktoré sú pripojené k továrenskému konektoru Lightning.

Ten síce dnes túto funkciu nemá, stačí však iba aktualizácia firmwaru. Redaktor magazínu Forbes Gordon Kelly sa domnieva, že je to predzvesť postupného konca klasického jacku v zariadeniach od Applu. A jeho argumenty v podstate dávajú zmysel. Apple je známy uzavretým ekosystémom a posadnutosťou mať všetko pod vlastnou kontrolou. Navyše firma teraz vlastní spoločnosť Beats, ktorá vyrába slúchadlá.

Aj keď sa v odborných kruhoch hovorí o tom, že Apple kúpil Beats predovšetkým kvôli službe streamovanie hudby, aby mohol konkurovať Google Play Music, Spotify a ďalším podobným službám, nemusí to byť úplne pravda. Výroba slúchadiel totiž môže naďalej zostať nemenej dôležitou činnosťou Beats. Firma by totiž na rozdiel od ostatných výrobcov nemusela platiť licenčné poplatky za výrobu slúchadiel pre konektor Lightning. Ak teda bude Apple chcieť na nový konektor prejsť, ľahko tak urobí cez Beats a rovno ponúkne širokú paletu slúchadiel s novým typom pripojenia.

Vysoká kvalita a novinky v ovládaní

Zrušenie klasického jacku by malo pre Apple veľa výhod. Firma by sa predovšetkým mohla chváliť špičkovou digitálnou kvalitou výstupu. Namiesto súčasného analógového výstupu bude totiž Lightning vedieť pracovať na výstupe so špičkovým stereofónnym digitálnym signálom so vzorkovacou frekvenciou 48 kHz. Naviac umožní pripojiť aj mikrofón a nahrávať monofónny zvuk s rovnakou frekvenciou snímania. Pre väčšinu majiteľov obyčajných slúchadiel to počuteľnú zmenu v kvalite reprodukcie znamenať nebude, ale u drahých a špičkových slúchadiel pre fajnšmekrov rozdiel počuteľný bude.

Užívatelia spoznajú nové možnosti konektora aj inak. Vzhľadom k tomu, že pôjde o plne digitálne pripojenie, slúchadlá sa už nebudú musieť obmedzovať na jednoduché ovládanie preskakovanie skladieb alebo pozastavenie prehrávania. Môžu dostať oveľa širšie možnosti ovládania telefónu, rôzne aplikácie môžu napríklad na stlačenie rôznych tlačidiel na slúchadlách reagovať inak.

Vysoké zárobky

Apple zrejme doterajší jack nezruší naraz, niekoľko rokov môžu konektory existovať vedľa seba, avšak firma časom môže argumentovať práve výhodami konektora Lightning a Jack obetovať ako zastaraný a nepotrebný. Ešte to pritom predá ako výhodu z hľadiska dizajnu telefónu, možnosti tenšie konštrukcie či viac miesta pre batériu. A navyše Apple na každom iPhone ušetrí nejaké drobné za súčiastky.

Prechod na nový konektor by tiež Applu zaistil vysoké príjmy. Tie by plynuli hneď z niekoľkých strán. Jednou z nich by boli licenčné poplatky za použitie jeho konektora u slúchadiel všemožných výrobcov. O iný smer prítoku peňazí sa potom postará firma Beats, ktorá pochopiteľne bude môcť také slúchadlá ponúknuť bez licenčných poplatkov a trebárs aj s náskokom pred konkurenciou.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-17 19:02:00 - Feat.: 0 - Title: MS: Ballack nastúpi proti Ekvádoru aj napriek žltej hrozbe
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 03 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 04 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí 05 - Modified: 2021-06-08 07:50:29 - Feat.: - Title: Apple predstavil veľké novinky. Vylepšená aplikácie FaceTime bude už aj pre Android
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 16:11