Pavol Funtál / HN
StoryEditor

Europoslanci chcú jednotnú nabíjačku na telefóny. Apple s tým má problém

30.01.2020, 13:52
Autor:
ČTKČTK
Podľa odhadov európskych úradov vyprodukuje každý Európan takmer 17 kilogramov elektronického odpadu ročne.

Európski poslanci dnes vyzvali na prijatie normy, ktorá by stanovila podmienky povinného zavedenia jednotných nabíjačiek pre telefóny a ďalšiu mobilnú elektroniku.

Európska komisia by podľa dnes prijatého uznesenia mala do pol roka prísť s návrhom, ktorého hlavným cieľom má byť zníženie objemu elektronického odpadu. Plán už minulý týždeň kritizovala firma Apple, podľa ktorej môže brzdiť inovácie a vadiť spotrebiteľom.

Jednotnú nabíjačku by podľa rezolúcie schválenej výraznou väčšinou europoslancov mali výrobcovia predávať pre mobilné telefóny, tablety, čítačky aj ďalšie prístroje.

Mobily bez nabíjačiek 

Komisia by zároveň mala zabezpečiť, aby si ľudia nemuseli kupovať novú nabíjačku s každým novým elektronickým zariadením a aby výrobcovia nepredávali svoje produkty priamo s nabíjačkami. Toto opatrenie by však nemalo viesť k zvýšeniu cien elektroniky, požadujú poslanci v uznesení.

"Reagujeme na situáciu, v ktorej sa výrobcovia telefónov aj napriek opakovaným deklaráciám nie sú schopní dohodnúť dobrovoľne, nenaplnených memoránd sme už videli dosť, teraz je potrebné prejsť k legislatívnemu opatreniu," komentovala uznesenia česká podpredsedníčka europarlamentu Dita Charanzová, ktorá je členkou výboru pre jednotný trh a ochranu spotrebiteľa.

Podľa odhadov európskych úradov vyprodukuje každý Európan takmer 17 kilogramov elektronického odpadu ročne. Celkovo sa v EÚ každý rok vyhodia 12,3 milióna ton elektroniky, z čoho nabíjačky tvoria asi 50-tisíc ton.

Apple je proti 

EK už v roku 2009 podpísala s výrobcami elektroniky dobrovoľné memorandum o univerzálnej nabíjačke, očakávania, že krok povedie k zjednoteniu výrobkov, sa ale nenaplnili. Únijná exekutíva vo svojom pracovnom pláne na tento rok počíta s tým, že návrh novej normy predloží v druhej polovici roka.

Firma Apple, na ktorej podnikanie by mala nová regulácia značný dopad uviedla, že zjednotenie nabíjačiek potlačí inovácie a poškodí zákazníkov aj celú ekonomiku.

Americká spoločnosť by na novinku doplatila viac ako iné firmy, pretože iPhony a väčšina produktov firmy používajú kábel s konektorom Lightning, zatiaľ čo prístroje s Androidom od rôznych spoločností zvyčajne majú konektor USB-C.

01 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 02 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 03 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 04 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 21:45