StoryEditor

Technologické hity z Barcelony: Skladacie telefóny a trochu mágie

02.03.2019, 23:01
Tlačové konferencie sa začali v nedeľu a jedným z prvých v rade bol Huawei. Ten to odpálil jednou z najaktuálnejších tém tohto roka, teda skladacím telefónom Huawei Mate X.

Uplynulý týždeň sa niesol v znamení výstavy mobilných technológií v Barcelone (MWC). Na prvé počutie to možno nezaujme nikoho okrem nadšencov technológií, no faktom je, že takéto technologické výstavy majú obrovský dosah na život každého človeka.

Ktokoľvek, kto nebýva veľmi hlboko v džungli alebo ďaleko za polárnym kruhom, totiž denne prichádza do styku s technológiami. V tom sú zahrnuté, samozrejme, mobilné telefóny, ale aj operátori a siete, technológie pomáhajúce v domácnostiach, automobilové novinky, priemyselné technológie, a tak ďalej.

To, o čom sa na výstavách hovorí, sa niekedy okamžite, niekedy s časovým odstupom, skrátka dostane do praxe. Najväčší rozruch však spôsobujú zvyčajne tlačové konferencie spoločností, ktoré predstavujú nové smartfóny.

Produkty sú totiž onedlho po uvedení k dispozícii a ľudia si už nejako prirodzene túžia obnovovať svoj kus hardvéru v rukách. A nie divu, keďže telefón je jedna z vecí, ktorú využívame počas veľkej časti dňa.

Tlačové konferencie sa začali v nedeľu a jedným z prvých v rade bol Huawei. Ten to odpálil jednou z najaktuálnejších tém tohto roka, teda skladacím telefónom Huawei Mate X.

Huawei

​Je to v základe smartfón, z ktorého po rozložení vznikne tablet s uhlopriečkou osem palcov. Keď ho zavriete, displeje sú z vonkajšej strany, teda jedna časť sa preklopí dopredu a druhá dozadu.

Po zložení má telefón „len“ 11 milimetrov, čo je však veľmi príjemná hodnota. Jeho konkurencia v podobe Royole a Samsungu je v oboch prípadoch hrubšia. Zaujímavosťou je, že skladací smartfón od Samsungu má hlavný veľký displej po zložení vo vnútri, teda plochy sa pritisnú k sebe. Huawei ich má na vonkajšej časti.

Alžbeta Harry Gavendová

​Samsung to však vyriešil pridaním tretieho displeja na prednú stranu. Skrátka, už na začiatku éry ohybných telefónov sú tu rôzne prístupy a len čas ukáže, čomu budú naklonení používatelia a prax. Telefón bude dostupný približne v apríli za cenu okolo 2 300 eur. Zatiaľ nie je jasné, či bude telefón k dispozícii aj v našich končinách.

Huawei tento telefón predstavil ako skladací smartfón s podporou 5G sietí. Nuž a to bola druhá obrovská téma, ktorá sprevádzala tohtoročnú výstavu. Hoci o nových sieťach piatej generácie sa už dosť hovorilo, do praxe sa u nás zatiaľ nedostali.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Potrebujú totiž na svoju funkciu úplne novú infraštruktúru – teda vysielače a zároveň aj zariadenia (v tomto prípade telefóny), ktoré ich budú podporovať. Orange napríklad na svojom stánku ukazoval využitie rýchlych 5G sietí aj pri prenose videohovorov. Tie sa konali bez odmlčaní a čakaní na prenos signálu z jedného zariadenia do druhého.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Po novom by tak napríklad moderátori pri živých vysielaniach nemuseli nechávať (trápnu) chvíľku ticha pri čakaní na odpoveď od redaktora z terénu. To však rozhodne nie je všetko.

5G siete fungujú na inom princípe pri vysielaní signálu k používateľovi. Ak vás bude viac na jednom mieste, nemali by ste napríklad pocítiť výraznejšie zaťaženie siete. Svoj film si stiahnete z úložiska za niekoľko sekúnd a z rýchlych prenosov dát bude profitovať aj priemysel. Ako je na tom Slovensko?

„V súvislosti s rozvojom 5G na Slovensku je potrebné, aby štát začal motivovať operátorov k reálnym investíciám do výstavby 5G sietí prostredníctvom prideľovania frekvenčného spektra, ktoré umožní nasadenie plnohodnotného 5G.

Nová generácia sietí a kvalitatívny skok, ktorý ponúka z hľadiska parametrov ako sú rýchlosť a latencia vyžadujú nielen uvoľnenie 700 MHz frekvencií po televíznom vysielaní, ale aj ďalšie frekvenčné pásma, pričom tie najvýznamnejšie sú pridelené až do roku 2025," vyjadril sa Tomáš Palovský, manažér korporátnych vzťahov z Orange Slovensko.

Veľkým lákadlom výstavy bola aj znovuzrodená Nokia. Rozprávalo sa o nej najmä z toho dôvodu, že predstavila novinku, ktorá je rekordmanom v počte fotoaparátov na zadnej strane, teda Nokia 9 PureView. Je ich tu až päť.

​Každý zo snímačov má rozlíšenie 12 megapixelov, pričom dva sú farebné a tri monochromatické. Spoločne majú vytvoriť skvelú, ostrú snímku. Zaujímavou je tiež „hra s ostrosťou“. Vďaka pokročilému mapovaniu hĺbky záberu si môžete aj neskôr v galérii vybrať, ktorý bod fotky má byť zaostrený a ktorý rozmazaný.

Alžbeta Harry Gavendová

​Uvidíme, ako si tento telefón bude počínať v praxi a tiež to, či bude pätica fotoaparátov dôkazom lepších fotiek. 

Na výstave sa predviedli aj značky ako Sony a LG. Sony Xperia 1 chce zaujať novým natiahnutým dizajnom s pomerom strán 21:9. V rukách – a najmä oproti ostatným zariadeniam – pôsobí novinka extrémne štíhlo a dlhokánsky.

Sony sa totiž snaží využiť čo najviac z plochy displeja na prácu s dvoma aplikáciami. Kým si pozeráte video na YouTube, môžete mať pohodlnejšie ako na inom telefóne rozložený napríklad chat s kamarátom.

Alžbeta Harry Gavendová/HN

​Navyše nám v demo zóne ukazovali aj funkciu hlasového asistenta, ktorý otvorí naraz až dvojicu aplikácií. Práve pľac s ukážkami jednotlivých funkcií smartfónu bol veľmi prínosným miestom. Telefónov sme sa totiž ešte nemohli chytiť, keďže boli vystavené v bezpečnej vzdialenosti novinárskych rúk.

Vďaka ukážkam sme napríklad tiež v praxi videli, ako nová Xperia 1 ostrí pri fotografii portrétu na oči. Má to pomôcť v tom, aby sa fokus nezastavil napríklad na vlasoch či pleci – a vy by ste mali rozmazaný ten pravý objekt fotky. Takto sa vraj môžete spoľahnúť, že oči budú ostré.

​Sony inak príde s výbornou vnútornou výbavou, a tak sa tešíme na test, kde odhalíme kvalitu promovaných funkcií.

Juhokórejský výrobca LG predviedol na výstave CES v Las Vegas unikátnu novinku. Bol to rolovateľný televízor. Totiž v čase, keď sa naň nepozeráte, zrolujete ho ako papier do „základňovej stanice“, kde opäť čaká na svoj čas.

​Možno aj preto sme v kútiku srdca očakávali, že by LG mohlo v duchu honby za ohybnými smartfónmi predsa len niečím zaujať. A hoci sa tak nestalo, LG predstavil svoj prvý 5G smartfón LG V50 ThinQ. Ten bol zaujímavý najmä tým, že sa k nemu pridávalo príslušenstvo Dual Screen.

Je to „konštrukcia“ v tvare knižky, ktorá obsahuje jednoduchší displej a do druhého krídla vložíte svoj V50 ThinQ. Milé na tom je, že to istým spôsobom pripomína skladací telefón. Je to však výrazne lacnejšie – a menej high-tech.

​Technologický pokrok LG demonštrovalo svojou ďalšou novinkou LG G8 ThinQ. K špičkovej hardvérovej výbave totiž pridalo aj tzv. Hand ID, teda snímanie ruky. Totiž, pomocou infračerveného snímania hemoglobínu v krvi vo vašej ruke vám dokáže odomknúť telefón.

Okrem toho pribudlo do výbavy aj ovládanie gestami, čo však pôsobilo trochu ako čary nad krištáľovou guľou. LG sa však zrejme nebojí experimentovať.

Na MWC 2019 nás pozval Orange

01 - Modified: 2018-09-10 12:36:44 - Feat.: 0 - Title: Roboty vám odnesú kufre a prinesú pivo. Pozrite sa, ako vyzerá blízka budúcnosť 02 - Modified: 2019-01-10 07:13:30 - Feat.: 0 - Title: Prvý rolovateľný televízor na svete. Ohúri vás premysleným patentom 03 - Modified: 2019-02-25 19:21:58 - Feat.: 0 - Title: V hale na výstavisku aj čarovali. LG predviedlo svojský "skladací smartfón" 04 - Modified: 2019-02-25 09:49:13 - Feat.: 0 - Title: Nokia predstavila unikátnu novinku. Zaujme aj cenou
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-16 05:30:00 - Feat.: - Title: Sony predstavila slúchadlá a reproduktory novej série. Prinesú silný zvuk a mohutné basy 04 - Modified: 2024-04-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Sony pristúpi k razantnému kroku. Zo svojho vlajkového smartfónu odstráni vlastnosť, ktorá ho robí výnimočným 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 05:55