StoryEditor

Smartfón za tisíc eur. Vlajková loď Samsungu je dokonalá, skrýva aj zabijaka selfie tyčí

03.09.2018, 18:45
Drahší smarfón s Androidom nenájdete. Samsung však ohúril po všetkých stránkach.

Spoločnosť Samsung je aktuálnou jednotkou na trhu v predaji smartfónov. Prináša celú škálu zariadení, a to cenovo dostupnejšie modely, ktoré sa svetovo veľmi dobre predávajú, ale, samozrejme, aj drahé prémiové modely.

K nim sa radí svojou cenovkou začínajúcou na 999 eur aj novinka Samsung Galaxy Note 9. Papierové špecifikácie síce vyzerajú výborne, no podarilo sa Note 9 naozaj naplniť očakávania? Po našom teste máme celkom jasný názor.

Vybuchujúci Note 7

Len pred dvoma rokmi sa Samsungu podarilo spraviť poriadny prešľap. Siedma generácia Note sa smutne preslávila vybuchujúcimi batériami. Zaujímavosťou pritom bolo, že sa to dialo len v zlomku zariadení, no doplatila na to celá línia týchto smartfónov. Samsung sa však snažil počas celej záležitosti pristupovať ku klientom seriózne a nakoniec sa rozhodol stiahnuť Note 7 z trhu.

Telefón s obhorenou batériou, ktorá počas testu explodovala. Zjavný je i rozsah poškodenia vnútornej časti telefónu. Držať telefón vo chvíli explózie batérie v ruke by tak bolo naozaj nezávideniahodné. Telefón s obhorenou batériou, ktorá počas testu explodovala. Zjavný je i rozsah poškodenia vnútornej časti telefónu. Držať telefón vo chvíli explózie batérie v ruke by tak bolo naozaj nezávideniahodné. Reuters

​Ich predošlí majitelia mali možnosť vymeniť ich za Samsung Galaxy 7, prípadne 7 Edge. Niekoho by takáto kauza mohla položiť, no Samsung to jednoducho ustál a fanúšikovia zostali verní. A výrobca si, samozrejme, na ďalších kúskoch dal pekelne záležať. Po príchode Note 8 bolo však všetko v poriadku a pri predstavení Note 9 si na to už nikto snáď ani nespomenul.

HN/Drahomír Piok

​Novinka teraz prichádza v duchu predchodcov s minimálnymi dizajnovými zmenami. Opäť sa stretávame s konštrukciou z kovu a skla a nechýbajú ani zakrivené okraje displeja či zadnej strany. Na ľavom boku zariadenia je okrem dvojtlačidla hlasitosti aj tlačidlo inteligentného asistenta Bixby, ktorý však stále nemá podporu pre slovenský jazyk.

Stylus si vás získa

Na spodnej strane zariadenia sú hneď dve zaujímavosti. Samsung sa rozhodol ponechať 3,5-milimetrový jack na pripojenie klasických slúchadiel. Rozhodne by to ešte pred pár rokmi ani nestálo za zmienku, no časy sa menia a tento klasický konektor na slúchadlá opustil napríklad vlajkové lode Motoroly a Huawei.

Druhou zaujímavosťou je pero S Pen, ktoré sa ukrýva v útrobách zariadenia a vysúva sa zo spodnej časti. Je to práve tento stylus, ktorý dáva Note príťažlivosť a ukradol si obrovskú časť pozornosti. A veru len ťažko by sme mu našli dôstojnú konkurenciu.

Pero ponúka podobné možnosti ako predchodca, teda pohodlne môžete vytvoriť samostatné, rukou písané poznámky, snímku obrazovky a niečo do nej dopísať i dokresliť.

HN/Peter Mayer

Užitočnými sú aj funkcie prekladu vyznačeného textu, kreslenie animovaných obrázkov vo formáte GIF, opäť si vytvoríte poznámky aj na zamknutej obrazovke a mnoho ďalších.

Tento rok však pero už nie je len obyčajným stylusom, ale pribudla mu Bluetooth konektivita. Vďaka tomu je bezdrôtovo prepojené so smartfónom a obsahuje tlačidlo, ktorým sa dajú ovládať rôzne funkcie smartfónu. Záleží len na vás, aké primárne funkcie mu priradíte. Napríklad, po dlhšom stlačení spustíte fotoaparát a krátkym stlačením spravíte fotografiu.

HN/Peter Mayer

​Z pera sa tak razom stane spúšť fotoaparátu. Využijete to pri skupinových fotkách, keď by ste museli nastavovať napríklad samospúšť. Pero S Pen vie však spolupracovať aj s Galériou, takže vaše fotografie z dovolenky preklikáte aj ako prezentáciu stláčaním tlačidla. Pomocou pera však môžete ovládať aj skutočné prezentácie v PowerPointe či Google Prezentáciách.

Bluetooth pero na svoju funkciu samozrejme potrebuje aj šťavu. V jeho útrobách je teda batéria, ktorá vydrží asi pol hodinu práce. Keď sme potom S Pen vložili späť do smartfónu, nabilo sa skutočne za ohlásených štyridsať sekúnd.

Mimochodom, aj po vybití funguje stylus naďalej na písanie poznámok, kreslenie a podobne. Znemožnia sa vám len funkcie súvisiace s technológiou Bluetooth. Viac sa o ňom dozviete vo videu vyššie.

Konečne poriadna výdrž

Samsung už tradične prichádza s vynikajúcim fotoaparátom a videom. A hoci nájdeme na zadnej strane Note 9 rovnaký duálny snímač ako v tohtoročnom modeli Samsung Galaxy S9+, predsa len je tu pár nových precíznych detailov.

HN/Peter Mayer

​Fotoaparát vás upozorní na rozmazanú fotografiu, prípadne na to, že ste na fotografii zavreli oči. Okrem toho tu však dostala slovo aj umelá inteligencia. Tá rozpozná fotenú scénu (jedlo, kvety, uličné scény, zvieratá) a automaticky jej dodá ten správny punc. V prípade prírody je to napríklad zvýraznenie zelenej a musíme povedať, že je to naozaj veľmi vyvážená funkcia. Nepreháňa a pomáha.

​Ak by sme mali predsa len kriticky zhodnotiť fotografiu, potom je tu len malá drobnosť. Nočné fotografie sú výborné, no Huawei P20 Pro ich podľa nášho názoru predsa len poráža. Po stránke videa však Note 9 niet čo vyčítať a patrí medzi absolútnu špičku.

Samsung dal potenciálnym kupcom aj ďalší dôvod na to, aby si Note 9 vybrali. Jeho batéria totiž poskočila z predošlej generácie až o 700 mAh, teda na aktuálnu kapacitu 4 000 mAh. Spolu s veľmi dobrou optimalizáciou systému sme tak smartfón počas celého dňa nemuseli nabíjať, pričom sme ho skutočne vyšťavovali od šiestej rána.

Alžbeta Harry Gavendová

​V jednom z najnáročnejších dní sme mali zapnutý displej päť hodín a 40 minút (!), hodinu sme telefonovali, surfovali sme na internete, sledovali videá a okolo dvoch hodín sme strávili na sociálnych sieťach. O 11. večer mala batéria ešte 25 percent. Pri menej náročnom dni sme mali večer bežne k dispozícii 40 až 50 percent kapacity.

Ďalšie špecifikácie

Okrem spomínaných vlastností ponúka Samsung Galaxy Note 9 ďalej dve pamäťové verzie. Môžete si teda vybrať medzi 6 GB RAM a 128 GB vnútorným úložiskom alebo až 8 GB RAM a 512 GB vnútorným úložiskom. My sme mali k dispozícii prvý zmieňovaný model, no 6 GB RAM bolo rozhodne postačujúcich.

Smartfón celkovo fungoval maximálne spoľahlivo a počas celého testovania sme sa nestretli so zaváhaním systému. Náročný multitasking, nakrúcanie 4K videa, práca s prezentáciami, s perom – to všetko bola skutočná hračka a výrobcu musíme len pochváliť.

Klasicky dobre pôsobí aj veľký 6,4-palcový Super AMOLED displej s jemným rozlíšením 1 440 x 2 960 pixelov. Iste, smartfón nemá príliš kompaktné rozmery, no jeho úlohou je tvoriť pohodlnú plochu na písanie a celkovú prácu s perom.

HN/Peter Mayer

​V porovnaní s minulou generáciou je Note 9 obohatený aj o duálny reproduktor. Po spustení hudby ju tak počujete vychádzať nie len zo spodnej hrany, ale aj z reproduktoru určeného pre hlasové hovory. Je to veľmi výhodné pri bežnom pozeraní videí, keď zvuk smeruje k vám. Miernou zmenou prešlo aj usporiadanie fotoaparátu a snímaču odtlačkov prstov.

Ten má konečne strategickejšie miesto pod fotoaparátom, takže si pri biometrickom vstupe do smartfónu nezašpiníte sklíčko. Okrem toho však môžete do zariadenia vstupovať aj pomocou skenu tváre, očných dúhoviek alebo inteligentným skenovaním, ktoré je kombináciou tváre a dúhoviek.

Záverečné hodnotenie

Juhokórejčania podľa nášho názoru zvládli Note 9 výborne. Ich smartfón zaujal na prvý pohľad, no tiež aj obstál v testoch. Odradiť vás môže jedine jeho odvážna cena, a to 999 eur za model so 128 GB vnútorný úložiskom a až 1 249 eur za model s 512 GB vnútorným úložiskom. Za tieto peniaze však naozaj dostanete jeden z najlepších smartfónov súčasnosti.

01 - Modified: 2018-08-02 10:17:51 - Feat.: 0 - Title: Dizajn tabletu a výkon počítača. Samsung predstavil svoje novinky 02 - Modified: 2018-08-03 14:04:27 - Feat.: 0 - Title: Samsung DeX Pad, alebo ako vytvoriť z telefónu stolový počítač 03 - Modified: 2018-08-10 13:41:12 - Feat.: 0 - Title: Samsung predstavil svoju novú vlajkovú loď. Je takmer taká drahá ako iPhone X 04 - Modified: 2018-08-10 21:53:22 - Feat.: 0 - Title: Extrémne veľká pamäť a ešte viac umelej inteligencie. Pozrite si nový Samsung Galaxy Note 9 05 - Modified: 2018-08-21 13:37:46 - Feat.: 0 - Title: Samsung predstavil dlho očakávaný telefón, dotykové pero má rôzne funkcie 06 - Modified: 2018-08-30 16:54:38 - Feat.: 0 - Title: Samsung predstavil revolučný 8K televízor, priemerný Slovák si ho len ťažko dovolí
01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 05 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 15:19