Reuters
StoryEditor

Facebook čelí vyšetrovaniu kvôli zneužitiu údajov o užívateľoch

21.03.2018, 08:31
Autor:
ČTKČTK
Britský úrad pre ochranu dát vyšetruje, či Facebook dostatočne rázne odpovedal na správy, že politická konzultačná firma Cambridge Analytica nečestne získala informácie o jej užívateľoch.

Spoločnosť Cambridge Analytica dnes zbavila funkcie svojho generálneho riaditeľa Alexandera Nixe, a to až do úplného vyšetrenia celej záležitosti. Eurokomisárka Věra Jourová vyhlásila, že EÚ začne kvôli možnému porušeniu ochrany osobných údajov zo strany Facebooku vyšetrovanie v niektorých členských štátoch.

V médiách sa tiež objavili špekulácie, že šéf pre bezpečnosť Facebooku Alex Stamos odchádza kvôli internému sporu o to, ako by sociálna sieť mala reagovať na šírenie dezinformácií a neprávd.

Britská komisárka pre informácie Elizabeth Denhamová požiadala v rámci širšieho skúmania zneužívania osobných údajov o povolenie na prehľadanie kancelárií firmy Cambridge Analytica.

V rámci tohto vyšetrovania preskúma aj správanie Facebooku. "Pozrieme sa na to, či Facebook zabezpečil a ochránil osobné informácie na platforme, alebo nie, a či, keď sa dozvedeli o strate dát, konal dostatočne rázne a či informoval, alebo neinformoval ľudí," povedala Denhamová rozhlasovej stanici BBC.

Slovenská eurokomisárka pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľa v televízii CNN povedala, že podľa informácií, ktoré má k dispozícii, došlo k porušeniu pravidiel ochrany osobných údajov.

"Mám množstvo otázok, napríklad prečo Facebook nezareagoval rýchlejšie, prečo dostatočne skoro neinformoval jednotlivých užívateľov," povedala Jourová s tým, že sa osobne chystá vo veci dopytovať vedenie firmy prevádzkujúcej najväčšiu sociálnu sieť sveta.

Facebook má ťažkosti

V niektorých členských štátoch počínajúc Britániou podľa nej začne vyšetrovanie. Malo by zistiť, do akej miery prišlo k porušeniu ochrany dát. Podľa zdroja agentúry Bloomberg čelí Facebook tiež vyšetrovaniu zo strany americkej Federálnej komisie pre obchod (FTC).

Tá údajne skúma, či Facebook neporušil dohodnuté podmienky pre nakladanie s osobnými údajmi užívateľov. "Majú ťažkosti," povedal podľa denníka Financial Times na adresu firmy Facebook bývalý riaditeľ jedného z odborov FTC David Vladeck.

"Domnievam sa, že sa stanú predmetom veľmi intenzívnej previerky," dodal. Cena akcií spoločnosti neustále klesá. V pondelok sa prepadla o takmer sedem percent.

Kyle DeYoung z právnickej spoločnosti Cadwalader uviedol, že americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) pravdepodobne preskúma, či nemal Facebook o zneužití údajov už skôr informovať.

Nevylúčil, že sociálna sieť sa kvôli prepadu hodnoty akcií stane terčom žalôb aj zo strany akcionárov. O odchode Stamosa s odvolaním sa na svoje zdroje informovali denník The New York Times a agentúra Reuters.

Stamos presadzoval objasnenie a zverejnenie ruských aktivít na Facebooku, s čím naopak nesúhlasila prevádzková riaditeľka Sheryl Sandbergová. Stamos, ktorého právomoci postupne presunuli na iných pracovníkov, sa preto rozhodol, že odíde.

Problémy sa nabaľujú, hrozí odchod kľúčovej osoby

Podľa The New York Times ho ale vedenie prehovorilo, aby zostal až do augusta, pretože jeho odchod by nevyzeral dobre. Ak sa správa o odchode Stamosa potvrdí, bude prvým vysoko postaveným členom spoločnosti, ktorý skončí kvôli kontroverziám, vyvolaným dezinformačnými aktivitami.

Facebook sa vlani stretával s kritikou kvôli tomu, že jeho stránky sú zneužívané pre šírenie ruskej propagandy a falošných správ. Cez víkend sa pre povesť firmy stala ďalšou ranou správa, že Cambridge Analytica nečestne získala informácie o 50 miliónoch užívateľov Facebooku a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa v roku 2016.

Podľa nahrávok nasnímaných britskou stanicou Channel 4 sa spoločnosť Cambridge Analytica tajne podieľala na volebných kampaniach po celom svete. Šéf firmy Alexander Nix na záznamoch vytvorených skrytou kamerou povedal, že materská spoločnosť Strategic Communication Laboratories pracovala na viac ako 200 voľbách vrátane Česka, Nigéria, Kene, India alebo Argentíny.

"Nixove nedávne výroky tajne nahrané stanicou Channel 4 a ďalšie obvinenia nereprezentujú hodnoty či aktivity firmy," uviedla Cambridge Analytica v správe o Nixovom dočasnom odvolanie z funkcie.

01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov 03 - Modified: 2024-04-03 14:00:00 - Feat.: - Title: Prvý pacient s čipom v mozgu strávil prvú noc po operácii pri videohre 04 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom? 05 - Modified: 2024-03-15 10:15:00 - Feat.: - Title: Problémy s peniazmi, ale aj kvalitou áut. Ani druhý pokus automobilky Fisker nevychádza
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:56