StoryEditor

Samsung ukázal najlepší telefón roka. Požičal si aj funkciu z iPhonu X

25.02.2018, 17:00
V roku 2018 bude kľúčová mobilná fotografia. Je dosť možné, že Samsung bude mať v mobile top fotoaparát.

Nachádzame sa v Barcelone, kde sa aj tento rok budú ukazovať najväčšie mobilné novinky. Štartuje sa už dnes a so stovkami novinárov sme na tlačovej konferencii Samsungu, ktorý medzi prvými ukázal, kto bude tento rok protivník pre Apple a inú konkurenciu.

V prvom rade nás výrobca síce nešokoval, ale skôr príjemne prekvapil. A pri spoločnosti Apple ešte ostaneme.

Prispôsobil sa trendu

Nemôžeme začínať len pozitívne. Samsung totiž skopíroval, respektíve sa prispôsobil trendu, ktorý nastavil už iPhone X. Hovoriace hlavy zvierat alebo pokojne aj „hovienka“ si dnes môžu posielať používatelia iPhonu „desať“.

Veľmi podobnú funkciu prinesie aj absolútna novinka od Samsungu - Galaxy S9 a S9+. Zdá sa, že sa črtá obrovský a pre mnohých nepochopiteľný trend.

Samsung ukázal svoj vylepšený telefón opäť v dvoch verziách. Ak však očakávate veľkú revolúciu, budete si musieť minimálne ďalší rok počkať. Samsung tento rok skôr vylepšoval a pridával nové technológie. A to v poriadnom tempe.

Ak ste sledovali úniky infomácií, ktoré už posledných pár týždňou zahlcovali internet, tak finálna podoba a aj špecifikácie boli opäť takmer presné.

Jednoznačne najlepším prvkom na novinke bude fotoaparát. Ten dostal špeciálnu variabilnú clonu, má 12 Mpx a vynikajúce parametre. Samsung nenechal nič na náhodu a papierovo je to najlepší fotoaparát v mobiloch.

Verzia S9 a S9+ však bude mierne odlišná. Okrem tohto základného snímača však dostane verzia plus aj teleobjektív. Podobne ako má dnes Note 8. Ten má opäť 12 Mpx a obdobnú svetelnosť ako konkurencia.

960 snímkov za sekundu

Predný snímač dostal 8 Mpx a opäť skvelú svetelnosť F 1.7. V zásade sa Samsung posnažil vytvoriť mobil, ktorý bude dobre snímať fotografie aj v horších svetelných podmienkach. Čo sa mu zdá sa podarilo.

So smartfónmi Galaxy S9 a S9+ sme prišli s novou koncepciou fotoaparátu. Tento rad umožňuje spotrebiteľom robiť tie najlepšie snímky a videá na akomkoľvek mieste“, uviedol DJ Koh, prezident a riaditeľ divízie IT & Mobile Communications spoločnosti Samsung Electronics.

Smartfóny navyše po vzore Sony zvládnu aj jednu novú špecialitu. A to až 960 snímkov za sekundu. Čo môže byť pre kreatívnych ľudí veľmi zaujímavá „hračka“.

Veľkosť displejov, dizajn alebo samotrné rozmery sa veľmi nezmenili. Sú prakticky takmer totožné. Nepatrne sa zmenila šírka či narástla o pár gramov hmotnosť. Je to taký malý facelift toho, čo už používatelia videli. Nezmenilo sa ani rozlíšenie (Quad HD+) či pomer obrazovky. Podobne to robí aj Apple.

Zmenila sa však zadná strana. Samsung bude opäť spoliehať na snímač odtlačkov prstov, ktorý ale bude už na inom mieste. Bude šikovnejšie oddelený od šošovky fotoaparátu, ktorú ste si mohli pri odblokovaní „zapackať“.

Príjemná novinka

Príjemnou novinkou budú pre používateľov stereo reproduktory. Tie mala pomôcť vyladiť spoločnosť AKG. Samsung rovnako pokračuje v štýle, kde si môžete svoj telefón zmeniť na počítač pomocou stanice DEX, teraz už však v jej pokročilejšej verzii.

Telefóny majú totiž výkonu na rozdávanie. Dostali špičkový nový procesor Exynos 9810 a podobne ako minulý rok majú smartfóny po 4 GB RAM (klasická verzia) a 6 GB RAM (verzia Plus).

Dobrou správou však je, že stále žije 3,5 mm audiokonektor, ale aj microSD karty. Tie dokonca telefón zvládne poňať až do veľkosti 400 GB. Batérie ostali s kapacitou na rovnakej úrovni ako pri Galaxy S8. A tak výdrž bude obdobná.

Ako operačný systém bude predinštalovaný Android Oreo a samozrejme s nadstavbou od Samsungu. Juhokórejska firma však prináša aj svoju lepšiu bezpečnostnú platformu Knox 3.1, ktorá šifruje dáta používateľov. Rovnako podporuje rôzne stupne ochrany a spĺňa aj náročné požiadavky pre profesionálne používanie.

Na Slovensku budú Galaxy S9 a S9+ k dispozícii v dvoch verziách – 64 GB (v predaji od 16. marca 2018) a 256 GB (v predaji od 23. marca 2018). Oba modely budú dostupné v troch farebných verziách – Midnight Black, Coral Blue a úplne novej farbe Lilac Purple. Odporúčaná maloobchodná cena modelu Galaxy S9 bude 849 Eur (64 GB) a 949 Eur (256 GB), a modelu Galaxy S9+ 949 Eur (64 GB) a 1049 Eur (256 GB).

Prinesieme vám aj prvé dojmy z používania a možností nového Galaxy S9 a S9+. V skratke ide o podstatne vylepšené verzie toho, čo už Samsung minulý rok predstavil. Hoci sa dizajn veľmi nezmenil, vnútornosti smartfónu áno. Najmä kamery, zvuk, či výkon.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 21:57