Bill Pallot. FOTO: Wikipenia/Karl Lagerfeld v 2013, La Gazette Drouot
StoryEditor

Na štyroch olizoval vo Versailles stoličky. Znalec odkryl miliónové podvody najväčšej kapacity v odbore

15.03.2024, 00:00
  • Starožitný nábytok, ktorý si pamätá ešte predrevolučných francúzskych aristokratov, je poklad.
  • Rozumie mu však málokto, expertov je iba pár. A práve to využil jeden uznávaný znalec na monštruózny podvod.
  • Prišiel na to kolega z odboru, ktorý vo Versailles liezol po zemi a olizoval nohy stoličkám. A práve vďaka nemu skončilo sprisahanie v roku 2023 pred súdom.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál iDnes.cz.

Znalectvo v odbore umenia je v mori všetkých profesií len rybníček. A špecializácia na starožitný nábytok zo sedemnásteho a osemnásteho storočia, to už je len taká tôňa. Pohybuje sa v nej totiž len hŕstka odborníkov. Bill Pallot však medzi nimi patril k absolútnej špičke.

Ako ten najpovolanejší zo všetkých prednášal históriu krásnych remesiel na parížskej Sorbonne. Ťažko ste sa mohli vo Francúzsku stať expertom bez toho, aby ste k nemu chodili na hodiny. Skriptá pre nich spísal sám, bol aj autorom niekoľkých zásadných kníh v odbore.

Za svoje zásluhy bol ocenený rytierskym Rádom umenia a literatúry a získal tucty profesijných ocenení a kariérnych titulov. Bol tiež veľmi šikovným obchodníkom. Pre klientov z radov európskej aristokracie, svetoznáme múzeá a galérie dokázal zohnať unikátne exempláre.

image

Výkaly v posteli, rasistické nadávky. Si opica! počúval hviezdny Russell. Nevzdal to a stal sa legendou

Aukčný dom Christie‘s si ho často pozýval na dražby ako odborného garanta. A všade tam, kde pri vytváraní certifikátov pravosti alebo spracovaní posudkov o pôvode panovala akákoľvek nejasnosť, mal Pallot väčšinou posledné a rozhodujúce slovo. Jednoducho kapacita, osobnosť, autorita.

Na všetky štyri a olízať nohy

Ak by skutočne platilo prirovnanie o profesijnej tôni, Pallot by v nej bol sumcom. A Charles Hooreman otva belicou. Aj on bol obchodníkom a znalcom v odbore. A najskôr preto, že bol o polovicu mladší a nikdy si nepočínal tak okázalo, nebol považovaný za celebritu.

Vzťah tých dvoch bol vždy trochu komplikovaný, ovplyvnený tým, že v brandži boli konkurenti. Hooreman bol navyše Pallotov žiak, čo predznamenávalo, kto mal v odborných debatách navrch. Aj tak si svojho niekdajšieho učiteľa vážil pre jeho nesporné kvality, hoci ho občas ako človeka nemohol vystáť. Až do júna 2016.

Vtedy veľmi významný klient, ktorým bol palác vo Versailles, zadal objednávku na originálny sedací nábytok pre zariadenie historického salónika. Hooreman sa ponáhľal so zodpovedajúcou luxusnou ponukou, ale mal smolu. Kurátori z paláca dali prednosť dvom čalúneným stoličkám z osemnásteho storočia od Pallota. To zabolelo. 

Aj kvôli vzájomnej profesnej rivalite aj pretože sa Hooreman nechcel vnútorne zožierať (podľa fotiek oba kúsky vyzerali famózne), sa nimi šiel pokochať. Keď ich však zbadal, silno zneistel. To, čo versailleský palác vystavoval, totiž neboli žiadne historické originály.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 73% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pre silné povahy: Čo vydrží ľudské telo? Ázijský Osvienčim japonského Mengeleho láme vieru v ľudstvo 02 - Modified: 2022-10-04 10:12:57 - Feat.: 1 - Title: Obdivovaný a nenávidený Gustav Klimt: Otca secesie vinili z pornografie, štýlom sa však zapísal do dejín 03 - Modified: 2024-02-01 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fascinoval ho rasizmus. Černošský pianista sa dostal k členom KKK, skončilo to však priam neuveriteľne 04 - Modified: 2023-09-13 08:06:08 - Feat.: 0 - Title: Štokholmský syndróm: Láska k trýzniteľovi, zrod psychologického fenoménu, ktorý nedáva zmysel
01 - Modified: 2024-04-15 11:31:14 - Feat.: - Title: Momenty, keď išli umelci až za hranu. Jeden sa vystavil radiácii v Černobyle, ďalšia dovolila, aby si s ňou robili čokoľvek 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:02