Oskar Hes SNÍMKA: Mafra/jan ZátorskýSNÍMKA: Mafra/jan Zátorský
StoryEditor

Herec Oskar Hes: Otázku, či sú bratia Mašínovci hrdinovia alebo vrahovia nenávidím a väčšinou ani neodpoviem

21.11.2023, 00:00
  • Bolo to peklo, hovorí o novom filme Bratia, v ktorom hrá Josefa Mašína.
  • Stojí síce stále ešte na začiatku hereckej kariéry, ale náročnejšie natáčanie už možno nezažije.
  • Je príjemné ho počúvať, pretože hovorí pre HN magazín bez príkras a bez pátosu – nielen o hereckej brandži, ale aj o svojom zosnulom otcovi, Oskar Hes.

Kedy ste sa dozvedeli, že by ste mohli dostať úlohu vo filme o Mašínovcoch?

Pred piatimi rokmi ma pozvali na kasting a spolu so mnou ďalších desať alebo dvadsať chalanov. Ale o tomto filme sa hovorilo dlho, pripravoval sa už pred desiatimi rokmi. V plánovanom prvom obsadení mali hrať Mašínovcov bratia Hádkovci, lenže medzitým zostarli. Potom bol v rokovaní Adam Mišík, z toho tiež nejako zišlo, a nakoniec som úlohu Josefa Mašína dostal ja.

Vy ste mali šťastie v tom, že sa nezačalo točiť už pred desiatimi rokmi, to ste mali ešte len štrnásť.

Zbehlo sa to tak, že som bol v správnom čase na správnom mieste.

Keď ste išli na kasting, čo ste o Mašínovcoch vedeli?

Minimum, skoro nič. Samozrejme, vedel som, že v päťdesiatych rokoch existovala nejaká odbojová činnosť, ale o príbehu bratov Mašínovcov som nič konkrétne nepočul. Len čo sa potvrdilo, že vo filme budem mať jednu z hlavných rolí, začal som túto tému dôkladne študovať. Po prvé, beriem ako základ, že sa herec musí do hĺbky zaujímať o pozoruhodnú historickú látku, po druhé, je to samo osebe taký strhujúci príbeh, že keby to nebola pravda a niekto si to vymyslel, nedalo by sa tomu ani uveriť.

Nie je zvláštne, že ste v devätnástich o Mašínovcoch nič nevedeli? Aby ste mi správne rozumeli, tipujem, že o nich nič nevedia ani mnohí vaši rovesníci.

To je dobrá otázka. Netuším, či je to tým, že ma zaujímali úplne iné veci, alebo tým, že som nebol úplne poctivý žiak a na hodinách dejepisu som veľmi nepočúval. Alebo som práve chýbal. Pritom predtým na základnej škole ma dejepis celkom bavil, hlavne vďaka úžasnej pani učiteľke Vašákovej, ktorá ma ako jedna z mála dokázala nadchnúť. Ešte sa to podarilo pánovi Jelínkovi, učiteľovi matematiky a fyziky. Inak som mával veľký problém s autoritami, ku komukoľvek inému som si len ťažko hľadal cestu.

Problém s autoritami? Mám si to preložiť tak, že ste boli chuligán?

No... skôr som bol veľmi nepozorné dieťa. Tiež som si zo všetkého robil srandu, možno som tým zakrýval svoju vnútornú neistotu, takže som bavil samého seba vymýšľaním najrozličnejších možných kravín a prúserov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-04 11:11:52 - Feat.: 0 - Title: Katka Žbirková: Zoznámili sme sa kvôli rozhovoru, ktorý ani nevznikol. Ten zásadný sme však viedli celý život 02 - Modified: 2023-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moderátorka Pavlína Wolfová: Keď sa rozsvieti červená, všetky ťažkosti zmiznú 03 - Modified: 2023-09-09 13:50:52 - Feat.: 0 - Title: Herečka Natália Germáni a jej bermudský trojuholník: Robiť na Slovensku iba filmové herectvo je ťažké
01 - Modified: 2024-05-04 08:12:38 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 02 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 03 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 04 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Cukrárska legenda z Kremnice: V zlatom meste obnovili výrobu zákuska, ktorý vraj spôsobuje závislosť 05 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Radšej naživo. Ľudia sú unavení z online zoznamiek, vracia sa rýchle randenie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 10:57