Russell Crowe s priateľkou Britney Theriot. FOTO: Profimedia
StoryEditor

V Karlových Varoch sa začal filmový festival. Cenu za mimoriadny umelecký prínos získal Russell Crowe

30.06.2023, 21:02
Autor:
TASRTASR

Hviezdny herec v ďakovnej reči povedal, že hoci si cenu veľmi váži, teší sa hlavne na koncert svojej kapely Indoor Garden Party, s ktorou zahrá v rámci otváracieho večera.

V Karlových Varoch v piatok začal 57. ročník medzinárodného filmového festivalu, na ktorom sa predstaví 143 hraných a dokumentárnych filmov. Cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii si prevzala hlavná hviezda tohtoročného festivalu austrálsky herec a hudobník Russell Crowe.

Crowe v ďakovnej reči povedal, že hoci si cenu veľmi váži, teší sa hlavne na koncert svojej kapely Indoor Garden Party, s ktorou zahrá v rámci otváracieho večera. Ocenil tiež organizátorov festivalu. Všetko podľa jeho slov - na rozdiel od iných festivalov - perfektne funguje. Crowe v sobotu uvedie film Master and Commander: Na opačnom konci sveta, v ktorom si pred 20 rokmi zahral hlavnú úlohu.

Cenu prezidenta festivalu si počas otváracieho večera prevzala švédska herečka Alicia Vikanderová známa z filmov Tomb Raider či Dánske dievča. Počas piatkového večera ešte uvedie otváraciu snímku festivalu - britskú historickú drámu Firebrand, v ktorej stvárnila poslednú manželku Henricha VIII.

Hviezdami 57. ročníka sú napríklad aj škótsky herec a producent Ewan McGregor, americká herečka a režisérka Robin Wrightová či americká herečka Patricia Clarksonová. Spoločne s ocenenou Vikanderovou tiež nečakane pricestoval aj jej manžel, írsky herec Michael Fassbender.

Filmy na festivale súperia o ceny v dvoch súťažiach. Do tej hlavnej sú vybrané celovečerné snímky natočené v uplynulej sezóne, ktoré dosiaľ neboli uvedené v medzinárodnej súťaži na inom festivale. Typicky ich býva 12, tento rok však súťaží len 11 filmov. Krátko pred oznámením programu čínska vláda zakázala akémukoľvek čínskemu filmu prezentáciu kdekoľvek v Česku.

O cenu v tejto sekcii sa uchádzajú aj dva české filmy - road movie Citlivý človek a dobová dráma Úsvit. Okrem hlavnej súťaže je od minulého roka súčasťou festivalu aj súťaž Proxima, ktorá dáva priestor modernej filmovej tvorbe z celého sveta.

Festival potrvá do 8. júla, ukončí ho snímka Šampióni. Cenu prezidenta festivalu za prínos českej kinematografii si v posledný festivalový deň prevezme česká herečka Daniela Kolářová.

MFF KV je najväčší filmový festival v Česku a medzi filmármi je považovaný za najdôležitejšiu udalosť tohto druhu v strednej a východnej Európe. Je určený odbornej aj laickej verejnosti, ktorá si na ktorékoľvek premietanie môže kúpiť lístok.

01 - Modified: 2023-07-08 20:37:42 - Feat.: - Title: Krištáľový glóbus si z Karlových Varov odniesla bulharská dráma Blažine lekcie 02 - Modified: 2023-07-04 10:03:11 - Feat.: - Title: Andrea Verešová dorazila do Varov s tridsiatimi piatimi pármi topánok. Garderóba kráľovny 03 - Modified: 2023-07-02 20:38:53 - Feat.: - Title: Známy herec Ewan McGregor si v Karlových Varoch prevzal Cenu prezidenta festivalu 04 - Modified: 2023-06-29 09:38:20 - Feat.: - Title: Herec Russell Crowe je v Karlových Varoch. Rozdával podpisy a zaujal ho nenápadný výklad 05 - Modified: 2022-07-04 16:11:14 - Feat.: - Title: FOTOGALÉRIA: Najkrajšie róby z filmového festivalu v Karlových Varoch. Kto zažiaril na červenom koberci?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. máj 2024 03:26