Belfast - Britský kráľ Karol III. a Camilla, kráľovná manželka prichádzajú pred zámok Hillsborough, kde sú položené kvety na pamiatku zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. v severoírskom Belfaste 13. septembra 2022.  FOTO TASR/AP
StoryEditor

VIDEO: To je „nepodarok“: Karol III. si pri podpise pomýlil dátum, potom mu zlyhalo pero

14.09.2022, 12:12
Autor:
TASRTASRredred
  • Nový britský kráľ Karol III. zažil počas krátkej doby svojej vlády už druhú príhodu s perom.
  • Prvýkrát to bolo v sobotu, keď mu pri podpise listín v londýnskom Svätojakubskom paláci perá prekážali a snažil sa ich niekoľkokrát odsunúť.
  • V utorok ho spolu s kráľovnou manželkou Camillou trápilo pri podpise listín na hrade v Hillsborough v Severnom Írsku vytekajúce pero.
  • Ďalšou nepríjemnou správou je, že desiatkam zamestnancov doterajšieho sídla nového kráľa hrozí výpoveď.

Britský Kráľ Karol III. bol v posledných štyroch dňoch v Severnom Írsku už druhýkrát zachytený vo frustrujúcej situácii. Krátko po príchode do kráľovskej rezidencie v Severnom Írsku dostal Karol III. pero, aby sa podpísal do návštevnej knihy, to však nanešťastie zlyhalo, uvádza portál iDnes.cz.

Nepríjemnosti novej hlavy Británie

Kamery na hrade zachytili ako sa kráľ hnevá a obracia k svojej manželke Camille s poznámkou: „Bože, toto neznášam.“ Kráľovná manželka ho rýchlo upozornila, že atrament z pera vytiekol aj na knihu. „Pozrite, tečie to všade,“ povedala.

Kráľ Karol III. si utrel ušpinené prsty do vreckovky. „Túto hrôzu nezvládnem. S týmito nepodarkami je to takto zakaždým,“ vyhlásil. Situácii s perom predchádzala aj otázka na dátum. Po odpovedi nový kráľ konštatoval, že do listiny zapísal zlý dátum.

Pri sobotňajšom podpisovaní listín kráľovi prekážala tácka s perami a posunkami sa snažil naznačiť, nech ju dajú preč zo stola, kým spadne. Dokonca sa pri tom pousmial.

Portál BBC poznamenáva, že odkedy 8. septembra zomrela jeho matka, kráľovná Alžbeta II., kráľ podnikol vyčerpávajúci program a odvtedy plní slávnostné povinnosti po celom Spojenom kráľovstve.

Zamestnancom hrozia výpovede

V súvislosti s nástupom nového kráľa na čelo Veľkej Británie sa objavila aj správa o tom, že desiatkam zamestnancov londýnskeho paláca Clarence House, ktoré bolo doteraz sídlom britského kráľa Karola III. a kráľovnej manželky Camilly, hrozí výpoveď.

Ich služby už nie sú potrebné, keďže novým oficiálnym sídlom kráľovského páru sa stal Buckinghamský palác. Dnes o tom informoval denník The Guardian. Osobní tajomníci, pracovníci finančného úseku, komunikačného tímu a ďalší členovia personálu, ktorý sa staral o hladký chod domácnosti vtedajšieho princa z Walesu Charlesa, dostali oznámenie o možnom ukončení pracovného pomeru.

Minimálne časti z nich bolo doručené počas spomienkovej bohoslužby za zosnulú kráľovnú Alžbetu II., ktorá sa v pondelok konala v Katedrále svätého Egídia v Edinburghu. Podľa The Guardian mohlo takéto oznámenie dostať až do 100 zamestnancov paláca Clarence House, pričom niektorí z nich v ňom pracovali celé desaťročia. O tom, ktorí napokon prídu o miesto, sa však ešte nerozhodlo.

Mnohí zamestnanci Clarence House údajne očakávali, že budú automaticky zamestnaní v novom sídle Karola III., ktorým je od smrti jeho matky Buckinghamský palác v Londýne, píše The Guardian. V oznámení o možnom ukončení pracovného pomeru z dôvodu "nadbytočnosti", ktoré napísal kráľov hlavný poradca Clive Alderton, sa uvádza, že "domácnosť bývalého princa z Walesu v Clarence House sa ruší".

Definitívny verdikt nepadol

Niektorí kľúčoví zamestnanci z jeho najbližšieho okolia však u kráľa a jeho manželky zostanú zamestnaní aj naďalej. Zatiaľ nie je jasné, ktorí konkrétni členovia personálu dostanú výpovede a vo veci ešte nepadli nijaké definitívne rozhodnutia. Tie sa očakávajú až po ukončení "procesu konzultácií", ktorý sa začne až po budúcotýždňovom pohrebe Alžbety II.

Zamestnancom, ktorých služby už nebudú považované za potrebné, bude ponúknutá pomoc pri hľadaní nových pracovných miest v domácnostiach iných členov britskej kráľovskej rodiny alebo aj mimo nej. Môžu tiež počítať s vyšším odstupným, než je zákonom stanovené minimum.

Buckinghamský palác ešte nepotvrdil, či sa doň Karol III. s Camillou skutočne presťahujú. Budova totiž prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Podľa The Guardianu je možné, že kráľ bude palác používať len na oficiálne recepcie, audiencie, bankety a ceremónie, pričom Clarence House si ponechá ako svoju londýnsku rezidenciu.

Nový kráľ Karol III. a kráľovná manželka Camilla majú okrem Buckinghamského paláca niekoľko ďalších sídiel – zámok Windsor, rezidenciu Sandringham v grófstve Norfolk, kde britská kráľovská rodina zvyčajne trávi vianočné sviatky, vilu Birkhall v Škótsku či usadlosť Llwynywermod vo Walese.

01 - Modified: 2022-09-14 06:58:30 - Feat.: 1 - Title: Najsledovanejší let v dejinách. Lietadlo s rakvou Alžbety II. sledovali milióny ľudí 02 - Modified: 2022-09-14 04:47:39 - Feat.: 1 - Title: Pozostatky Alžbety II. čaká prevoz do Westminsteru. Jej telo tam bude vystavené do pondelka 03 - Modified: 2022-09-13 21:02:00 - Feat.: 1 - Title: Podpora britského kráľa Karola III. sa zvýšila, ukázal prieskum 04 - Modified: 2022-09-13 15:54:37 - Feat.: 1 - Title: Karola III. vyhlásili za kráľa Britského antarktického územia
01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate? 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-10 10:59:26 - Feat.: - Title: Napätie eskaluje: Chorá princezná Kate mala jedno prianie, Meghan ju stopla
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:15