Herečka Romy Schneider SNÍMKA: Wikipedia.orgSNÍMKA: Wikipedia.org
StoryEditor

Romy Schneider: Akoby v jej živote bolo všetko zle, rodinná spätosť s Hitlerom bola jej doživotnou traumou

09.07.2022, 00:00
  • Filmový úspech, ktorý nechcela, osudová láska, ktorá sa premenila na nenávisť, rodinný život zdevastovaný stratou jediného syna.
  • Od predčasného úmrtia nemeckej herečky Romy Schneider práve uplynulo štyridsať rokov.
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne. 

Herečka Romy Schneider, vlastným menom Rosemarie Magdalena Albach-Rettyová, je opradená mnohými epitetami: krehká, tajomná, charizmatická. A v neposlednom rade slobodná. Dnes sa dodáva aj spojenie „slobodná žena“. Tak napokon znie aj názov (Romy, femme libre) dokumentu režisérok Lucie Carièsovej a Clémentine Deroudilleovej, premiérovo premietaný tento rok v Cannes.

Parížska Cinémathèque do konca júla pripomína nielen jej filmy, ale aj fotografie, plagáty, kostýmy a tiež jedinečný hlas. Aká však bola táto herečka v skutočnosti? Neprehliadnuteľná osobnosť filmového neba, ktorej život sa skončil v 43 rokoch? Kto stál na začiatku jej kariéry? Mohla za jej slávu šťastena, dobový vkus, alebo „germánsky splín“, o ktorom hovoril taliansky režisér Luchino Visconti?

image

Hudobník David Gahan: Prežil klamstvo matky aj klinickú smrť

Život uhrančivej herečky nesie príznačné rysy tragédie. Ešte dlho po jej smrti sa nikto nechcel zmieriť s tým, že by mohla byť jej smrť prirodzená – samovražda sa mnohým zdala logickým vyústením jej štýlu, ale aj povahy. Kdesi v hĺbke jej duše sa skrývala rana, ktorá bola daná rodinnými okolnosťami; záver života bol poznačený tragickou smrťou syna Davida. Úľavu nachádzala v alkohole a barbiturátoch, podobne ako jedna z jej predchodkýň a blízkych duší – Marlene Dietrichová.

Viedenská cukráreň s hnedými odtieňmi

„Často som premýšľala, ako sa to všetko mohlo stať,“ zamýšľala sa mladá Romy. Počas piatich rokov mala za sebou dvanásť filmov, z doposiaľ prísnej anonymity cirkevnej internátnej školy sa za noc stala hviezdou. Rodáčka z Viedne (mesto si práve v rámci anšlusu podmanila tretia ríša) prichádza na svet v čase, keď sa schyľovalo k zabratiu ďalšej časti územia Československa.

Ale keď na chate v Mariengrunde uprostred bavorských Álp takto uvažuje, má takmer dvadsaťročné dievča pocit, že jej život uteká medzi prstami. Všetko to prišlo znenazdania, takmer ako Božia vôľa. Až v Berchtesgadene, dedinke svojho detstva, sa konečne nadýchne.

Práve sem sa uchyľuje, aby unikla pred prenasledovaním fanúšikov. Všetci sú zamilovaní do Romy Schneider, filmovej cisárovnej Sissi! Jej život sa podobá baletu medzi autami so šoférmi, ktorí ju vyzdvihujú, keď točí, ale aj keď sa rozhodne vyraziť na výlet. Neskôr pochopí, čomu vďačí za úspech. To zistenie je kruté.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 77% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-05-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Operná diva Anna Netrebko: Postoj k vojne na Ukrajine ju takmer pripravil o kariéru
01 - Modified: 2024-04-09 14:00:00 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 02 - Modified: 2024-04-08 08:36:58 - Feat.: - Title: Herečka si nechala upraviť tvár. Výplne sú fuč a takto vyzerá prirodzená bez príkras! 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 02:16