V 70. rokoch usporiadal obrovské koncerty najväčších hudobných hviezd. Dlhé roky podporoval Demokratickú stranu. SNÍMKA: Reuters/Carlo Allegri
StoryEditor

Harvey Weinstein bude v Británii čeliť obvineniam z dvoch sexuálnych útokov

09.06.2022, 12:20
  • Bol hlavou spoločnosti Miramax a jeho najúspešnejším filmom patria Sex, lži a video, Pulp Fiction, Trainspotting, Deník Bridget Jonesovej či Kill Bill 1 a 2.
  • Aktuálne si v Spojených štátoch odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody.
  • Aktuálne čelí obvineniam zo sexuálnych útokov aj v Británii.

Bývalý americký filmový producent Harvey Weinstein bude v Británii obvinený z dvoch sexuálnych útokov, ktorých sa mal dopustiť voči jednej žene v Londýne v roku 1996. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC.

Britská kráľovská prokuratúra (CPS) poverila londýnsku Metropolitnú polície (MPS) aby voči 70-ročnému Weinsteinovi vzniesla obvinenia po vyhodnotení zozbieraných dôkazov. MPS uviedla, že dva údajné priestupky tohto producenta sa vzťahujú na obdobie od 31. júla do 31. augusta 1996. Obeťou má byť žena, v súčasnosti päťdesiatnička.

Rosemary Ainslieová z CPS upozornila, že voči Weinsteinovi prebieha trestné konanie a obvinený má právo na spravodlivý proces. Weinstein si v súčasnosti v Spojených štátoch odpykáva 23-ročný trest odňatia slobody. Súd ho uznal za vinného zo znásilnenia začínajúcej herečky a sexuálneho napadnutia ďalšej ženy, pripomína agentúra AP.

image

Exmanželka musí zaplatiť hercovi Johnnymu Deppovi 15 miliónov dolárov za ohováranie

Bývalý producent je vo väzenskom zariadení v Kalifornii, kde čaká na ďalší súdny proces na základe obvinení zo znásilnenia piatich žien v rokoch 2004 až 2013. To, či Spojené kráľovstvo požiada o jeho vydanie na trestné stíhanie, nie je bezprostredne známe.

Kto je Harvey Weinstein?

V roku 1979 spolu so svojim bratom Bobom založili filmové štúdio Miramax (názov je spojením mien ich rodičov - Maxa a Miriam). Pôvodne malo distribuovať nezávislé filmy, ktoré nenašli pochopenie vo veľkých štúdiách.

Hlavnou tvárou štúdia bol starší Harvey. Firma sa postupne rozrástla a stala sa z nej jedna z hlavných produkčných a distribučných spoločností. K ich najúspešnejším filmom patria Sex, lži a video, Pulp Fiction, Anglický pacient, Trainspotting, Dobrý Will Hunting, Život je krásny, Pravidlá muštárne, Zamilovaný Shakespeare, Deník Bridget Jonesovej, Kill Bill 1 a 2. 

V roku 1993 firmu kúpila The Walt Disney, no Miramax si zachoval určitú mieru nezávislosti. V roku 2005 z nej odišli zakladatelia bratia Weinsteinovci, ktorí si založili The Weinstein Company. Podle agentury AP Weinstein a jeho firmy vyprodukovali filmy s viac ako 300 nomináciami na Oscara.

Po obvinení zo sexuálneho obťažovania Weinstein opustil vedenie produkčnej firmy, tá neskôr dala návrh na konkurz. Nedarilo sa mu ani v súkromí, odišla od neho jeho druhá manželka - herečka a módna návrhárka Georgina.

Okrem toho ho vylúčili z prestížnych filmových organizácií, vrátane americkej Akadémie filmových umení a vied, ktorá rozhoduje o cenách Oscar. Weinstein sa narodil 19. marca 1952 v Queense v New Yorku v židovskej rodine. Jeho predkovia pochádzali z Poľska. Vyštudoval mediálnu komunikáciu na Štátnej newyorskej univerzite v Buffale v štáte New York.

V 70. rokoch usporiadal obrovské koncerty najväčších hudobných hviezd. Dlhé roky podporoval Demokratickú stranu. S prvou manželkou Evou sa rozviedol v roku 2004, mal s ňou tri deti, s druhou manželkou ďalšie dve.

MeeToo

Škandál okolo filmára stál pri zrode kampane MeToo. V nej sa ženy na celom svete začali verejne zverovať so svojimi negatívnymi skúsenosťami so sexuálnym obťažovaním a násilím. Zo sexuálneho nátlaku či znásilnenie Weinsteina obvinilo viac žien, väčšina z týchto prípadov je však premlčaná. Bývalý producent obvinenia odmieta.

V súvislosti s kauzou zverejnila herečka Alyssa Milanoová na Twitteri výzvu, aby sa každý, kto sa počas svojho života stal obeťou sexuálneho obťažovania, pridal ku kampani  #MeToo ("ja tiež").

Okrem toho vyzvala obete, aby si k statusu pridali aj toto vysvetlenie: "Keby všetky ženy, ktoré boli sexuálne obťažované a napadnuté napísali MeeToo do statusu, mohli by sme ľuďom ukázať rozsah tohoto problému". 

Mediálne tak spopularizovala činnosť americkej černošskej aktivistky Tarany Burkeovej, ktorá pod týmto hashtagom bojuje proti sexuálnemu násiliu už od roku 1997. Vďaka výzve sa obete rozhodli, že prehovoria.

01 - Modified: 2022-05-26 11:20:48 - Feat.: 0 - Title: Kate Mossová: Johnny Depp do mňa nikdy nestrčil, nekopol ma, ani nezhodil zo schodov 02 - Modified: 2022-05-24 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: Johnny Depp: Ako sa z amerického sna stala nočná mora
01 - Modified: 2024-04-25 14:27:06 - Feat.: - Title: Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, nariadil nový proces 02 - Modified: 2024-04-25 05:39:20 - Feat.: - Title: Súd s Kuffovcami bude pokračovať v júli 03 - Modified: 2024-04-23 20:35:28 - Feat.: - Title: Námestník ministra obrany v Rusku bol zadržaný pre podozrenie z korupcie 04 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Ťažké časy v paláci: Čo vieme o skutočnom zákulisií ochorenia kráľa Karol III. a princeznej Kate?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:50