StoryEditor

Predsedníčka Slobody zvierat: Staré psy nechce nikto. Je to ako u starých ľudí, tiež ich trochu odkladáme

11.07.2021, 00:00
Rozprávali sme sa o tom, ako sa na Slovensku mení vnímanie živých bytostí, čo trápi slovenské útulky, ale aj o tom, ako sme sa za posledné roky posunuli.

Dostávali ste ako dieťa darčeky za vysvedčenie?

​Samozrejme. Bolo to síce už dávno, ale dostávala som, dokonca aj za troška horšie vysvedčenia (smiech).

Pamätáte si, ktorý vás najviac potešil?

Viete, v období, keď som chodila do školy, to bolo tak, že som sa na niečo tešila celý rok, kým som to dostala. Pamätám si, že to bolo mončiči, moja mamina ho urputne zháňala. Ale to bolo za dobré „vysvečko“.

Pýtam sa aj preto, lebo za mojich školských čias patril k najvytúženejším darčekom pes. Myslíte si, že sa to nejakým spôsobom zmenilo?

Vrátim sa ešte narýchlo ku mne, u nás bolo jasne stanovené, že psík nebude. Pretože mamina bola veľká realistka a presne typ, ktorý tvrdil, že pes do bytu nepatrí.

Potom sa to zmenilo, ale len kvôli tomu, že babička zostala sama a išla k nám bývať aj so psíkom. Ale vyrastala som takpovediac na morčatách. Nikdy som ich však nedostala ako darček, ale vždy kvôli tomu, že som chcela zvieratko a morča bolo akceptovateľné aj pre mamu. Celkovo kedysi mať psa alebo zviera v byte nebolo úplne bežné. No v posledných rokoch vidím súkromne, ale aj v rámci mojej práce nárast ľudí, ktorí majú v bytoch väčšie zvieratá, teda najmä psy a mačky.

Takže chodia aj k vám do útulku rodičia s tým, že deti veľmi túžia po zvieratku a keďže bolo dobré vysvedčenie/majú narodeniny/sú Vianoce, tak si povedali, že už sú dosť veľké na to, aby psa dostali?

Musím povedať, že občas sa nám to stáva. Rokmi je to čoraz menej, čo je veľmi dobrý signál. Samozrejme, nepovažujeme to za príliš dobrý nápad. Či už ide o vysvedčenie alebo Vianoce, žiaden živý darček by nemal byť odmenou len pre jedného člena domácnosti. Môže to byť síce príjemné prekvapenie, ale nemusí. V prvom rade však s tým musí byť stotožnená celá rodina. Všetci by mali vedieť, do čoho idú, pretože prvotné nadšenie opadne, prázdniny sa skončia a začne sa realita, kde sa budú musieť aj dospelí začať naplno starať o zviera, a nie je nič horšie, ako keď je takpovediac trpené. Nechcem to preháňať, ale zviera vycíti, keď nie je vítané. Nezriedka potom začnú konflikty v rodine, čo nie je dobré. Takže my stále pripomíname, že zviera je záväzok, veľký záväzok. A treba si uvedomiť, že pri psíkovi v závislosti od veku a pri dobrom chove záväzok možno aj na pätnásť rokov. Celé fungovanie a program rodiny sa zmení a musí sa prispôsobovať aj zvieraťu.

Vaše odporúčanie znie nevytvárať zo zvierat darčeky?

Áno, ale, samozrejme, sú aj prípady, keď to klapne. Pred časom prišla za mnou mama mojej známej s tým, že chcú prekvapiť jedného starého pána, ktorý mal vždy psa. Potom bol isté obdobie bez zvieraťa a ona sa prišla poradiť. Zostala som v pomykove, práve kvôli tomu, o čom sme hovorili pred chvíľou. Napokon sme však psíka vybrali a musím povedať, že pre toho pána to bolo jednak veľké prekvapenie, ale najmä mu to veľmi v dobrom ozvláštnilo život. Doteraz je všetko v poriadku, pes je uňho už možno šesť alebo sedem rokov. V tomto prípade tam však vždy bola alternatíva, že ak by to nevyšlo, psa si zoberie niekto iný z rodiny. Takže mávame prípady, že ľudia prídu, rezervujú si psíka a povedia, chceme to ako prekvapko na Vianoce. Ale malo by to byť vždy rodinné rozhodnutie, o ktorom sa predtým komunikovalo. Takže za nás nie je dobrý nápad...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-02 21:53:25 - Feat.: 0 - Title: Kňaz Martin Kramara: V každej rodine je nejaká strata. Ešte som nezažil toľko pohrebov 02 - Modified: 2021-03-31 18:37:48 - Feat.: 0 - Title: Júlia Hanuliaková opustila kariéru v zámorí a šéfuje bratislavskej zoo: Mám roboty na desať rokov 03 - Modified: 2021-05-29 17:44:14 - Feat.: 0 - Title: Advokátka Barbora Balunová: Právo je rovnaké pre veľkých aj malých 04 - Modified: 2021-03-07 20:10:24 - Feat.: 0 - Title: Ocenený Peter Pallo: Učitelia musia byť odvážnejší
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. apríl 2024 17:49