StoryEditor

Dežo Ursiny by mal dnes 70 rokov. Aký bol? Bohém...

04.10.2017, 00:01

Na koncerte pri príležitosti nedožitého jubilea v Music Majestic Clube vystúpi Moyzesovo kvarteto, Talent Transport aj úplne nová zostava skupiny Provisorium. Okrem nich sa ukáže aj Peter Lipa, Tomáš Sloboda či Sisa Fehér. Dramaturgiu si zobral na starosť Ursinyho syn Jakub. 

Kto bol Dežo Ursiny

Hudobnú kariéru odštartoval v 60. rokoch s veľkými ambíciami. Nikdy sa neuspokojil s tým, čo dosiahol. Chcel viac. Ale aký vlastne bol Dežo Ursiny ako manžel, otec, milenec či kamarát? Odpoveď priniesol aj celovečerný dokument Momentky od Petra Kristúfka.

Život ako mozaika
Peter Krištúfek nechcel komentovať život Deža Ursinyho a všetok priestor nechal jeho príbuzným, priateľom, ale aj hudobným kritikom, čím sa mu podarilo otvoriť dvere aj do najintímnejších zákutí Ursinyho života. Ako mozaiku skladajú jeho život sestra Elena, manželka Soňa, priateľky Eva Rosenbaumová a Zdenka Krejčová, synovia Jakub a Liubo Dezider, dvorný textár Ivan Štrpka, priateľ a producent Marian Urban a niekoľko slovenských a českých hudobníkov. Vo filme sa neobjavila len jeho dcéra Markéta. "Ako jediná z oslovených odmietla ponuku na nakrúcanie, pretože je to pre ňu príliš osobná téma a ja som jej rozhodnutie rešpektoval,“ prezradil pre HN režisér Peter Krištúfek.

 

Film v skratke

Námet, scenár a réžia: Peter Krištúfek
Dramaturgia: Pavol Rankov
Kamera: Peter Šantavý
Zvuk: Ladislav Kiprich a Juraj Solan
Strih: Maroš Petro
Obsadenie: hudobníci: Andrej Šeba, Oskar Rósza, Fedor Freššo, Marián Varga, Ľubo Stankovský, Radek Pastrňák
jeho partnerky: Eva Rosenbaumová, Soňa Ursínyová, Zdenka Krejčová, ďalej Juraj Lihosit, Marián Urban, Dušan Mitana, Jiří Černý či Juraj Solan, ale aj jeho sestra a synovia
Produkcia: rok 2008

Sláva a realita
"Ženy si trhali vlasy a kričali Dežo,“ spomína si na 60. roky Ursinyho sestra Elena. Ako člen kapiel Beatmen a Soulmen bol veľmi populárny. Užíval si bohémsky život, mal zložité vzťahy s ľuďmi - s kolegami i so ženami. Bohémstvo zdedil po mame, ktorá pre neho dokonca napísala piesne Baby do not cry či I wish I were. "Neskôr sa Dežo pokúšal o zložitejšie kompozície a náročné formy vyjadrovania, čo súvisí s tým, že mal zákonite aj užší okruh poslucháčov,“ hovorí Krištúfek. Navyše Ursiny mal v 70. rokoch už problémy s vládnucou mocou. Nemohol vystúpiť v televízii, ale ani do nej vstúpiť. Bol totiž príliš problémovým autorom, ktorý si nenechal do ničoho hovoriť, mal dlhé vlasy a spieval po anglicky. A to mu zatvorilo dvere do médií.

Neberte nám princeznú
Dežo Ursiny sa podpísal v 80. rokoch pod televízny muzikál Neberte nám princeznú, ktorý dnes žne úspech aj v divadle. S projektom sa na začiatku síce veľmi nestotožňoval a hanbil sa, že je málo intelektuálny, ale nakoniec vysvitlo, že v sebe skrýval popový talent. Ako prezradila autorka libreta Alta Vášová, trval na tom, aby hlavné úlohy dostali Miro Žbirka, Marika Gombitová a Marie Rottrová. A aj vďaka nim dodnes obľubujú muzikál všetky generácie.

Rakovina, nádej a posledná láska
Jedinou manželkou Deža Ursinyho bola Soňa Ursinyová. Ešte pred ňou dal svoje srdce a celú škálu emócií od citlivosti až po zúrivosť o deväť rokov staršej priateľke Eve Rosenbaumovej, ktorej venoval album Provisorium a špeciálne skladbu Apple in Winter. Ďalšiu priateľku si našiel v Bulharsku, kde splodil syna Liuba Dezidera, ktorý pôsobí v Sofii ako známy dídžej. Skutočnú lásku však spoznal až krátko pred smrťou. Bola ňou maliarka Zdenka Krejčová, s ktorou sa zoznámil pri nakrúcaní dokumentu o vážne chorých ľuďoch a ich nádejach. Spoločne verili, že všetko dobre dopadne, ale Dežo Ursiny v máji 1995 prehral boj s rakovinou.

01 - Modified: 2024-04-17 10:18:27 - Feat.: - Title: Jonas Brothers presúvajú turné, vystúpiť mali v Prahe aj Viedni. Uviedli chabý dôvod, ľudia sa búria a chcú vrátiť peniaze 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-17 06:00:00 - Feat.: - Title: Zaži vedecko-hudobný festival, ktorý nemá obdobu. Laureáti Nobelovej ceny a významné osobnosti sa stretnú už onedlho v Bratislave 04 - Modified: 2024-03-19 07:52:32 - Feat.: - Title: Reflexia krásy baroka a technológií: Bratislavu a Bystricu ovládne hudba barokového génia Antonia Vivaldiho 05 - Modified: 2024-03-18 13:00:00 - Feat.: - Title: Olivia Rodrigo rozdávala na koncerte núdzové antikoncepčné tabletky a kondómy. Bojuje tak za práva na potrat, naštvala tým politikov
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 18:19