StoryEditor

Spoluzakladateľ úspešnej spoločnosti Simplicity: Cez Ameriku sa chceme vrátiť do Európy

03.04.2022, 00:00
Napísať dve motivačné knihy pre mladých, vybudovať generátor startupov a jeden sami spustiť. Na čo všetko slúži, čím nadchli starostu Miami a s kým vyvíjajú algoritmus na odhaľovanie fake news?

Keď sme vás pred chvíľou vonku na ulici fotili, zastavila sa pri nás mladá žena a ďakovala vám za knihu Hlava 20, ktorá ju inšpirovala a aj vďaka ktorej dnes podniká. Vydali ste ju pred siedmimi rokmi a vtedy sme sa aj prvýkrát stretli. Kam ste sa odvtedy posunuli?

​Na základe tej knižky nám začalo písať veľa mladých ľudí, že je to super a že ďakujú za inšpiráciu. My sme vtedy začínali podnikať ako keby hneď z vysokej školy. Mali sme aj digitálnu agentúru, ktorá robila pre klientov grafiku, nejaké logá, webové stránky a tak ďalej. Potom sme sa v Bratislave presťahovali do starého priestoru, kde bola polovica rozbitá, a povedali sme si, že by sme mohli urobiť nejaký komunitný priestor. A tak sme vytvorili akcelerátor startupov Perry Talents, združujúci mladých šikovných ľudí, ktorí chcú podnikať a majú začínajúcu technologickú firmu. Potom sme napísali druhú knižku, Hlava 21, a zistili sme, že aj my si vlastne môžeme založiť vlastný startup.

A to sa dostávame k Simplicity, ktorej sa venujete dnes. Čo to vlastne je?

Juraj mal ešte kedysi dávno počas štúdia v Dánsku nápad spraviť mobilnú aplikáciu pre mesto. Prvú aplikáciu sme urobili zadarmo pre Záhorskú Bystricu, kde je môj otec starostom. V miestnej časti, ktorá má okolo šesť-sedem tisíc ľudí, si ju za dva týždne stiahlo takmer dvetisíc ľudí. Takže sme zistili, že je to dobrý nápad, ktorý by mohol fungovať. Na základe toho sme potom oslovili dvoch šikovných chalanov, Jurajových spolužiakov zo strednej školy, ktorí začali behať po slovenských mestách a ponúkať ju ako softvérový produkt. Získali sme asi päťdesiat miest, ktoré nám začali platiť. A potom sme si povedali, že to je super, ale že by sme ju chceli upraviť natoľko univerzálne, aby ju mohli používať všetci na svete.

To sme stále na Slovensku, vy však už pôsobíte aj v Spojených štátoch.

Na to sme získali prvú investíciu vo výške milión eur a tiež prvé mesto v Spojených štátoch.

Nasledovala ďalšia a teraz v podstate rozvíjame tento produkt. V Amerike máme aktuálne 22 miest, stretli sme sa aj s primátorom Miami, čo je jedno z najvplyvnejších sídel v USA, a mal o ňu záujem. No a aplikáciu začínajú používať aj veľké 450-tisícové mestá, takže vo firme sa medzičasom rozrástol tím na zhruba 40 až 50 ľudí, ktorí sa tomu venujú. To je v podstate náš doterajší príbeh v skratke (úsmev). Samozrejme, stále funguje aj akcelerátor startupov, stále podporujeme tento ekosystém a pomáhame začínajúcim startupom získavať investície.

Na akom princípe spomínaná aplikácia funguje a čím ste zaujali jednotlivé mestá?

Dnes ju na Slovensku využíva okolo 50 miest, má ju s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-03-25 21:46:01 - Feat.: 0 - Title: Slovinská prekladateľka Diana Pungeršič: Po objave Slovenska som vedela, že sa o ňom musia dozvedieť aj ostatní
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:21