StoryEditor

Školiteľ lídrov a manažérov: Keď vedenie znesie kritiku, pomôže celej firme

18.03.2022, 23:00
Ako pandémia pomohla firemnej kultúre, prečo sa do popredia čoraz viac dostáva téma psychologickej bezpečnosti, prečo môže byť užitočné spoločné nastavovanie platov a ako fungujú spoločnosti, ktoré nie sú riadené hierarchicky?

S čím sa na vás vrcholoví manažéri najčastejšie obracajú?

To je ťažká otázka. Tých motívov je veľa a závisia aj od momentálnej situácie.

Čo je aktuálne teraz?

Keď prišiel covid, oslovovali nás s otázkou, ako viesť ľudí na diaľku. Aký prístup v riadení si vyžaduje situácia, keď zrazu nemám ľudí pri sebe v kancelárii, robia z rôznych miest a v rôznych časoch. Neskôr sa online premenil na hybrid, čo je ešte väčšia výzva. Keď máte stretnutie a všetci ste online, tá dynamika je iná, ako keď máte stretnutie, pri ktorom je šesť ľudí v kancelárii a ďalších osem online. Pri online fungovaní je ťažšie budovať súdržnosť a ľudia sú ochudobnení o takzvané serendipity, teda plodné „náhody“ vyplývajúce zo živých interakcií. Na druhej strane manažéri čelia tomu, že časti zamestnancov vyhovuje pracovať výlučne z domu. A majú dilemu, či ich nútiť, aby do práce kvôli tímovým interakciám v niektorých dňoch prišli.

Čo im dokážete poskytnúť, čo si nemôžu prečítať z kníh, keďže ani vy v tejto situácii nemáte náskok?

V našom konzultačnom tíme je naakumulované veľké množstvo know-how. Už tá schopnosť prepojiť všetky informácie a vytiahnuť z nich najdôležitejší odkaz je pre manažérov veľká pridaná hodnota.

Čo sa teda už vie o riešení hybridnej situácie?

Isté je, že čím lepšie ten-ktorý tím, tí-ktorí manažéri fungovali v minulosti, tým lepšie zvládajú transformáciu. Čím lepšie máte nastavenú kultúru v tíme, tým ľahšie sa vám povie: „Je rozumné, aby sme napríklad jeden deň do týždňa boli všetci spolu, lebo inak nám hrozia také a také dôsledky, poďme sa dohodnúť, ktorý deň to bude.“ My sme veľkí zástancovia participatívneho, nehierarchického fungovania firiem a pandémia mnohé z participatívnych princípov potvrdila. Direktívny štýl je stratégia, ktorá je využiteľnejšia, keď máte ľudí v kancelárii. No keď tam nie sú, zrazu ich neviete kontrolovať.

Ukázalo sa, že v takejto situácii lepšie funguje participatívne riadenie, ktoré stojí na dôvere v to, že ľudia dokážu preberať zodpovednosť a samostatne riešiť mnohé situácie.

K participatívnemu riadeniu sa ešte vrátime. Aké ďalšie témy s manažérmi riešite?

Veľká oblasť, ktorá sa objavila, je psychologické bezpečie. Možno o ňom hovoriť na štyroch úrovniach. Jedna úroveň sa volá „member safety“, čo znamená, že každý sa cíti súčasťou tímu, neobáva sa vypudenia alebo potrestania. Ďalšia úroveň je „learner safety“ a tá hovorí o tom, že môžem pokojne klásť otázky a nebudem si pripadať hlúpo, nevybúri sa na mne šéf za to, že som sa opýtal nezmysel. Ďalšia úroveň je takzvaná contributor safety, odvaha prispieť s nápadom. Nebojím sa ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-02-17 15:06:16 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľ TAMI: Z upadajúcej mliekarne urobil jednu z najväčších na Slovensku. So syrmi si trúfa aj na Západ 02 - Modified: 2022-02-15 20:10:35 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľ PPA Jozef Kiss o korupcii: Ak by tlak na mňa bol obrovský, tak by som z tejto stoličky radšej odišiel 03 - Modified: 2022-02-17 14:46:43 - Feat.: 0 - Title: Šéf inovačnej agentúry pre HN: Okrem Bratislavy chystáme vodíkové stanice aj v ďalších mestách
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:56