StoryEditor

O úspechu mladej Slovenky píše celý svet. Jej projekt má pomocť zachrániť oceány

06.04.2021, 15:07
Lenka Petráková je slovenská architektka, ktorá dostala významnú svetovú architektonickú cenu za svoj vizionársky projekt, ktorý má pomôcť vyčistiť oceány.

Kde sa v dievčati alebo v žene pochádzajúcej zo suchozemského Slovenska objaví túžba riešiť problematiku znečistenia oceánov?

Ja som milovala vodu už od malička. Tá neskutočná sila, tie tajomstvá, ktoré sa skrývajú pod hladinou, ma vždy fascinovali. Vo všeobecnosti vyhľadávam aj dnes svoju inšpiráciu v prírode, a preto sa zaujímam aj o rastliny a živočíchy vo vodnom prostredí a cez ne som sa začala zoznamovať taktiež s problematikou znečistenia morského prostredia.

Je práve ekológia téma, ktorá vás osobne veľmi trápi?

Trápi a súčasne ma veľmi zaujíma, ako vieme riešiť ekologické problémy. Architektúra nedokáže zmeniť všetko, ale často vie pomôcť. Či už hovoríme o čistení oceánu, o ochrane miest pred zvyšujúcou sa vodnou hladinou, či o obývateľnosti prehriatych kontinentálnych častí sveta. Ekologické postupy sú dnes súčasťou každého projektu, na ktorom pracujem. Je skvelé, že ekologické stavby už nie sú brané ako samostatný celok, ale tieto postupy sú ich integrovanou súčasťou.

Aby som uviedla na pravú mieru, prečo dávam tieto otázky architektke, tak vy ste autorkou mimoriadneho projektu – ôsmy kontinent. Čo je to za návrh a prečo vlastne vznikol?

Tento návrh som začala vyvíjať ešte ako moju diplomovú prácu.

Po práci na projekte Pavilón pre Antarktídu na Benátskom bienále architektúry 2016 som sa veľmi zaujímala o zmeny v životnom prostredí. Videla som, že situácia v oceánoch je kritická. Ich znečistenie plastmi je také alarmujúce, že stovky druhov živočíchov v dôsledku toho vyhynuli. Táto téma ma úplne pohltila. Urobila som návrh plávajúcej stanice, ktorá čistí oceán a súčasne slúži ako výskumné a vzdelávacie centrum. Ide o sebestačný objekt a je lokalizovaný do Tichého oceána, priamo na veľkej odpadkovej škvrne, ktorá sa nazýva aj ôsmy kontinent.

archív Lenky Petrákovej

Váš návrh pripomína akýsi tancujúci kvet na vode. Čím podľa vás zaujal porotu francúzskej nadácie Jacques Rougerie, ktorá mu udelila ocenenie Grand Prix 2020?

Tento rok sa do súťaže zapojili 1 694 účastníkov. Bohužiaľ, projekty neboli zverejnené, ale som si istá, že aj iné projekty sa zaoberali problémom plastového znečistenia, keďže išlo o ocenenie za Architektúru a inovácie pre morské prostredie. Podľa vyhlásení poroty môj návrh bol odlišný práve komplexným riešením, ktoré ponúka. Na rozdiel od iných sa nezaoberal iba fyzickým odstránením znečistenia, ale aj ďalším výskumom a vzdelávaním a ponúkal návrh systému sebestačného objektu na vode, ktorý dokáže vytvárať energiu a podporiť komunitu, ktorá ho obýva.

...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-04 15:38:57 - Feat.: 0 - Title: Ocenené diela roka 2020: Tieto stavby posunuli architektúru vpred
01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:34