StoryEditor

Riaditeľka Vagusu Alexandra Kárová: Práca vás z ulice nedostane

18.12.2020, 23:00
Aké predsudky voči ľuďom bez domova pretrvávajú a prečo politici pre nich dodnes prakticky nepohli prstom?

Prichádzajú Vianoce – pre ľudí bez domova zrejme jedno z najťažších období roka.

​Určite to pre nich nie je ľahké obdobie. Spojené je to i s tým, že vonku je zima, takže život na ulici je ešte náročnejší. Navyše býva počas sviatkov menšia dostupnosť služieb. A tento rok bude ešte ťažší, lebo má byť lockdown, takže je možné, že budú opäť zatvorené nákupné centrá alebo zberné dvory, a tak sa ľudia nebudú mať kde ohriať. Alebo ísť na toaletu. Ide o zdanlivo banálnu, no v skutočnosti podstatnú vec, ktorá málokomu napadne. Bežný človek prinajhoršom skočí do kaviarne, ale človeka z ulice tam nepustia.

Ľudia bez domova prišli prakticky o všetko a namiesto súcitu sa na nich majorita často pozerá cez prsty. Ktoré predsudky voči nim sú najodolnejšie?

Určite tie, že všetci pijú a že sa im nechce pracovať.

Ako na ne reagujete?

V prvom rade tak, že my nevieme, čo bolo prvé – či závislosť neprišla až po tom, čo sa na tej ulici ocitli. To sa, samozrejme, stáva. Na ulici ste zrazu sám, okruh priateľov sa radikálne zúži alebo sa zredukuje na ľudí, ktorí sú v rovnakej situácii ako vy. Veľa ľudí, ktorí sú na ulici už dlhšie, sú frustrovaní, deprimovaní, nemajú rodinu, zázemie, žiadny životný cieľ. Chýba im motivácia čokoľvek so sebou robiť. Takže áno, veľakrát sa uchýlia k závislosti. Nielen alkoholovej.

A čo predsudok s prácou?

To bude dlhá odpoveď (úsmev). V prvom rade – veľmi veľa ľudí bez domova pracuje, bohužiaľ, načierno. Dôvody sú viaceré. Veľa z nich nemá doklady alebo im ich často ukradnú, a bez dokladov prácu legálne nezískate. Veľa z nich je vo vyššom veku či rómskeho pôvodu, takže už len preto majú veľký problém zohnať si zamestnanie. Mnohí ďalší majú zdravotné problémy. A ten najväčší problém je v podstate samozrejmý – žijú na ulici. A chodiť do práce z ulice je priam nemožné.

Nemáte sa kde vyspať, takže ste stále unavení, v noci vám je zima, čo ešte znásobuje únavu a zhoršuje zdravotný stav. Nemáte sa kde poriadne najesť, umyť, oholiť, oprať si oblečenie, takže to, aby ste do práce prišli v rovnakom stave ako ostatní kolegovia, vás stojí omnoho viac energie.

Teraz nedávno sme si robili medzi Bratislavčanmi prieskum na tému bezdomovectva

a na otázku, čo by týmto ľuďom pomohlo dostať sa z ulice, vyše polovica účastníkov odpovedala, že nájsť si prácu. To však, bohužiaľ, nie je realita. Je to presne naopak: najskôr musia mať bývanie, až potom môžu pracovať. Znie to čudne, ale až keď máte bývanie, máte zrazu na prácu čas. Lebo už nemusíte riešiť, kde budete dnes v noci spať, kde a čo budete jesť, či na to jedlo vôbec budete mať. Nemusíte sa báť, že vás niekto v noci napadne, okradne alebo zbije. Zrazu sa ocitnete v úplne inom vesmíre.

Vlani vyšiel prieskum, ktorý ste robili spoločne s Inštitútom environmentálnej politiky, a jeho výsledky jednoznačne potvrdili, že investícia do prevencie bezdomovectva je ekonomicky oveľa výhodnejšia ako aktuálny stav. Predpokladám však, že táto informácia je známa už oveľa dlhšie.

Samozrejme, toto však platí všeobecne. Ak investujete do prevencie a vyhnete sa problémom, je to lacnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie.

O to zvláštnejši...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-06-19 09:51:30 - Feat.: 0 - Title: Starostka obce Vtáčkovce: Prekáža mi, že sa v médiách vždy ukazujú len tie najhoršie lokality
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:19