StoryEditor

Logopéd Zsolt Cséfalvay: Reč sa môže zlepšiť aj roky po porážke

13.02.2022, 23:00
Ako nám môže pomôcť, keď pochopíme, ako sa rozpadá slovenčina, a prečo je najväčšou radosťou vidieť afatikov hádať sa?

Ako ste sa dostali práve k logopédii?

Bola by krásna historka, že som po nej túžil od detstva. Ale nebolo to tak (úsmev). Raz môjmu otcovi jeden profesor psychológie poradil, že keď sa prihlásim na logopédiu, mám ako chlapec veľkú šancu na prijatie.

Ak tomu správne rozumiem, nemali ste ideálny kádrový profil a toto bola cesta, ako získať za totality vysokoškolské vzdelanie. Asi preto, že to bol prefeminizovaný odbor.

A dodnes je. Pravdou je, že na začiatku ma logopédia príliš nebavila. Ale neskôr ma, naopak, chytila extrémne.

Čo všetko patrí do jej náplne? Zjavne nielen rečové poruchy, ako si väčšina myslí.

Nie, naozaj to nie je len o šušlaní či ráčkovaní, teda o poruchách výslovnosti. Ani u detí, a tobôž nie u dospelých. Venuje sa tiež vývinovým poruchám reči, zajakavosti, reči detí s rázštepom podnebia, poruchám hlasu, nehovoriacej populácii detí a dospelých, deťom s rôznymi postihnutiami, ale na­príklad aj dyslexii – o ktorej sa dnes už vie, že v jej pozadí sú predovšetkým jazykové deficity. Čiže zahŕňa škálu od najľahších porúch výslovnosti až po stratu reči v dôsledku mozgového poškodenia.

Vy sa venujete afázii, ste priekopníkom afaziológie na Slovensku. Na úvod si teda povedzme, čo je to afázia.

Získaná porucha reči. Vzniká u ľudí, ktorí majú definitívne vyvinutú reč, no obvykle v dôsledku cievnej mozgovej príhody alebo neurodegeneratívneho ochorenia sa u nich poškodí niektorá z rečových oblastí v mozgu.

Znie to ako psychicky náročná práca.

To áno, no kým dnes väčšinu prípadov prežívam veľmi intenzívne, v minulosti ma nesmierne fascinoval klinický obraz, vedecká stránka veci. Zaujímalo ma, prečo sa reč takto môže rozpadnúť, dezintegrovať, prečo pacient toto vie a tamto už nie.

V čase, keď som začínal, teda pred vyše tridsiatimi rokmi, ešte neboli také dobré logopedické diagnostické metódy, zvlášť na Slovensku, takže som sa veľmi túžil učiť, čo najviac toho objaviť, za vlastné peniaze som cestoval do zahraničia. Mojou výhodou bola celkom dobrá jazyková vybavenosť. V detstve som vyrastal trojjazyčne – slovensky, maďarsky, nemecky – neskôr som si pribral angličtinu. Dnes by som už bol opatrnejší, ale v tom čase som so zlou angličtinou suverénne písal profesorovi Andrewovi Kerteszovi do Kanady, najväčšej svetovej špičke v afaziológii: „Prosím vás, chýbajú mi testy, čo by ste mi poradili?“ A on mi poslal balík (úsmev).

Laika prekvapí, keď zistí, koľko typov porúch reči existuje.

Kľúčové je, že v mozgu máme centrálnu ryhu – sulcus centralis, ktorá oddeľuje čelový lalok od ostatných, teda zadných lalokov. Keď sa poškodí čelový lalok, čo je veľmi zjednodušene oblasť, ktorá zodpovedá za to, že produkujeme reč, tak máme problém najmä s tvorbou reči. Tie zadné oblasti zas veľmi zjednodušene zodpovedajú za to, ako a či rozumieme h...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-19 20:49:47 - Feat.: 0 - Title: Umelá inteligencia na úrovni ľudského mozgu realitou. Stoja za ňou Slováci 02 - Modified: 2021-09-06 17:00:03 - Feat.: 0 - Title: Učiteľ Peter Farárik: Aj na dedinách sú školy, ktoré inšpirujú celé Slovensko 03 - Modified: 2021-09-26 19:11:50 - Feat.: 0 - Title: Prines mi žiacku knižku! Niektoré učiteľské poznámky vošli do dejín, na takéto sa však nezabúda
01 - Modified: 2024-05-07 13:42:47 - Feat.: - Title: Čokolatier pre HN: Pestovatelia kakaa by mali mať rovnaké postavenie ako máme my 02 - Modified: 2024-05-06 08:59:39 - Feat.: - Title: Relácia ELEMENTY ženy: Tréner Tomáš Mihálik o silovom tréningu, čo s boľavým chrbátom a veriť influencerom? 03 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Pokrm bohov len pre vyvolených: Prejdite sa s nami stručnými dejinami kakaa 04 - Modified: 2024-05-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Postavili ste si bazén a neskolaudovali ste ho? Advokát v rozhovore pre HN hovorí, aké máte možnosti 05 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 08:36