StoryEditor

Whoopi Goldbergová vyvolala vlnu pobúrenia. Holokaust nebol o rase, veď šlo o bielych, vyhlásila

01.02.2022, 12:30
Autor:
ipip
„Povedzme si pravdu, holokaust nie je o rase," šokujúco reagovala herečka a moderátorka. Na to sa v štúdiu rozhostilo ticho.

Whoopi Goldbergová, herečka a aktuálne aj moderátorka americkej relácie The View, vyvolala vlnu pobúrenia tvrdeniami o holokauste. Vyhlásila totiž, že „holokaust nie je o rase", nakoľko šlo o "dve skupiny bielych ľudí".

V tomto duchu sa opakovane vyjadrila v rámci diskusnej relácie na stanici ABC, ktorú moderuje. Na odpor voči jej tvrdeniam sa postavila široká verejnosť aj inštitúcie.

Komentáre Goldbergovej boli odvysielané v relácii, kde moderátorka a hostia diskutovali o rozhodnutí školského obvodu v Tennessee zakázať román Maus, ktorý zobrazuje hrôzy holokaustu, uvádza portál CNN.

Román Maus od autora Artema Spiegelmana (ktorý ho aj ilustroval) je umeleckým, ale aj desivým stvárneným holokaustu, kde namiesto ľudí vystupujú myši a iné zvieratá. Od toho sa odvíja aj názov knihy.

Napriek tomu, že ide o jedno z vrcholných diel modernej svetovej literatúry, začiatkom tohto mesiaca v McMinn County v Tennessee túto knihu vyškrtli z učebných osnov ôsmeho ročníka. A argumentom školskej rady bol „hrubý a nevhodný jazyk“ a kresba nahej ženy. Predmetom debaty bola aj kniha Ako zabiť vtáčika od Harper Leeovej.

Holokaust nebol o rase?

A práve to odštartovalo plamennú diskusiu. Goldbergovú totiž prekvapilo, že argumentom nebol holokaust, ale nahota a rozhovor sa zvrtol k tomu, ako a prečo sa niektorí vyhýbajú vyučovaniu histórie spojenej s rasizmom.

„Povedzme si pravdu, holokaust nie je o rase," reagovala herečka a moderátorka. Na to sa v štúdiu rozhostilo ticho. Joy Beharová (komička) sa v reakcii zarazene spýtala, o čom teda podľa nej bol. Na ostatných ženách bolo viditeľné vyvedenie z rovnováhy.

Goldbergová ich však napriek námietkam "ubezpečila", že nevidia to hlavné. A to, že holokaust (pri ktorom vyvraždili šesť miliónov Židov a ďalších päť miliónov bolo zabitých v dôsledku nacistickej rasistickej ideológie) bol len o „neľudskosti človeka voči človeku“, nakoľko šlo „o dve skupiny bielych ľudí“.

Napriek tomu, že sa jej to ostatní snažili vyvrátiť, Goldbergová trvala na svojom. A to na tom, že základný problém bol v tom „ako sa ľudia k sebe správajú“. To okamžite zdvihlo vlnu pobúrenia na strane verejnosti, ale aj židovských vodcov a inštitúcií.

Neskôr sa za svoje tvrdenia ospravedlnila a opravila ich s tým, že šlo o chybu. „Mala som povedať, že holokaust je o neľudskosti - a rase – takže o oboch,“ napísala na Twitteri.

"Židovský ľud na celom svete mal vždy moju podporu a ľutujem bolesť, ktorú som im takto spôsobila," dodala. Už však bolo neskoro. „Rasizmus bol ústredným bodom nacistickej ideológie,“ objasňuje krátko na to americké Múzeum holokaustu na Twitteri.

"Židia neboli definovaní náboženstvom, ale rasou. Nacistické rasistické presvedčenie podporovalo genocídu a masové vraždy."

Ďalším, kto verejne odsúdil Goldbergovej vyjadrenia bol aj Jonathan Greenblatt, generálny riaditeľ Anti-Defamation League, organizácie, ktorá bojuje proti antisemitizmu, ktorý herečku v príspevku dokonca označil.

"Rasistickú propagandu použili na ospravedlnenie zabitia šiestich miliónov Židov,“ napísal na Twitter. "Prekrúcanie holokaustu je nebezpečné," odkázal na záver.

Držiteľka niekoľkých filmových ocenení, medzi ktorými je Oscar, BAFTA či Zlatý Glúbus za vedľajšiu úlohu vo filme Duch, Grammy a cena Emmy, je známa najmä svojimi komediálnymi úlohami.

V jej legendárnej oscarovej úlohe si ju pripomeňte vo videu:

Celým menom Caryn Elaine Johnsonová sa stala taktiež prvou Afroameričankou, ktorá uvádzala odovzdávanie Oscarov, a to dokonca štyrikrát. V roku 2007 sa stala spolumoderátorkou americkej talk show The View. 

01 - Modified: 2021-10-21 09:41:53 - Feat.: 0 - Title: Peniaze za Matrix rozdal kolegom. Keanu Reeves je iný ako zvyšok hviezd v Hollywoode
01 - Modified: 2024-03-10 14:17:43 - Feat.: - Title: V Amsterdame bolo za protestov proti ofenzíve v Gaze otvorené múzeum holokaustu 02 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať 03 - Modified: 2024-02-02 21:10:12 - Feat.: - Title: Člen britského parlamentu, ktorého zachránili z Československa pred holokaustom, varuje pred antisemitizmom 04 - Modified: 2024-01-27 14:39:01 - Feat.: - Title: Na hrôzy minulosti sa nesmie zabúdať. Politici si pripomínajú Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu 05 - Modified: 2024-01-27 07:38:50 - Feat.: - Title: Pellegrini: Nikdy nedovoľme, aby sa opakovala tragédia holokaustu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:04