StoryEditor

Dobré vzťahy účinkujú lepšie ako lieky. Prečo teda stále zlyhávame?

29.01.2022, 23:00
Prečo sa niekomu podarí udržať si vzťah celý život a iný prechádza z jedného nefunkčného zväzku do druhého? Je vzťah otázkou šťastia, alebo ide o vnútorné nastavenie, ktoré sa dá natrénovať?

Žiť v dobrých vzťahoch sa jednoducho vypláca. Neveríte? Táto teória má aj vedecký základ a sformulovala ju kanadská psychologička Susan Pinkerová. Dlhé roky jej vŕtalo v hlave, prečo sa na Sardínii, v malej dedinke Ogliastra, ľudia dožívajú mimoriadne vysokého veku, omnoho vyššieho ako kdekoľvek inde.

​Dokonca tam žije desaťnásobne viac storočných mužov ako vo zvyšku Európy. Muži dokonca žijú dlhšie ako ženy, čo je úplná rarita, a napriek tomu, že celý život tvrdo robia, prežijú priemerných Európanov a Severoameričanov aj o dvadsať či tridsať rokov.

Psychologička niekoľkokrát navštívila spomenutú dedinu a rozprávala sa s miestnymi. Nenašla však žiaden zázračný elixír mladosti, všetci však hovorili o tom istom: V Ogliastre sa žije mimoriadnym sociálnym životom.

V galérii si pozrite aj 10 dôvodov, pre ktoré okamžite odísť zo vzťahu:

„Ak si aspoň raz do týždňa dáte s priateľmi kávu alebo si s nimi zahráte karty, budete žiť dlhšie o desať alebo až o dvadsať rokov v porovnaní s niekým, kto celé dni presedí pred televízorom,“ povedala vedkyňa.

Jej výskum na Sardínii potvrdil, že vzťahy sú veľmi podstatné pre zachovanie šťastia a budovania spomienok. „Pritom vzťahy sú nehmotné, neprinášajú nám žiadne peniaze ani nezlepšujú sociálny status, no napriek tomu majú zásadný vplyv na naše zdravie. Ak dostanete mozgovú porážku, dobré vzťahy vás ochránia lepšie ako akékoľvek lieky.“

Túto teóriu potvrdzuje aj psychologička Júlia Halamová. „Robili sa výskumy medzi pacientmi s podobnými diagnózami. A vyšlo z nich, že tí, ktorí žili v šťastnom partnerskom vzťahu, sa dožili vyššieho veku s oveľa menšími komplikáciami, hoci ich diagnóza bola od začiatku rovnako závažná,“ povedala v rozhovore pre HN magazín.

Ďalšia partia vedcov pod vedením Julianny Holt Lundstadovej urobila veľkú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-17 06:40:29 - Feat.: 0 - Title: Psychológ o agresii aj súcite: Dav vieme manipulovať, meniť jeho názory. V anonymite sme odvážni a zlí
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 04 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:10