StoryEditor

Autorka Katarína Urban Richterová: Československo nebolo v studenej vojne len bábkou

15.01.2022, 23:00
So svojou sériou podcastov o studenej vojne získala v konkurencii BBC či Financial Times prestížne európske ocenenie.

Ste čerstvou držiteľkou prestížneho európskeho ocenenia Lovie Awards za sériu podcastov o studenej vojne. Dostali už nejakí Slováci túto cenu?

​Myslím, že nie. Ide o mladšiu sestru Webby Awards, ktoré sú ocenením toho najlepšieho na svetovom internete. Lovie Awards, ktoré existujú jedenásty rok, sú zamerané výlučne na Európu. Získala som striebornú cenu v kategórii podcastov, v sekcii Veda a vzdelávanie, zlatá sa neudeľovala, bronzovú získalo BBC Sounds, na shorliste boli Financial Times.

Ako porota odôvodnila, že vybrali práve váš podcast?

To neviem. Povedali nám, že konkurencia bola tento rok silná, okolo tisíc súťažných prác z vyše 30 krajín a že je to veľká pocta. Pre koronu bolo len online odovzdávanie cien. Dostali sme možnosť natočiť ďakovnú reč, ktorá mala obsahovať presne sedem slov! Nikdy mi netrvalo tak dlho napísať sedem slov (smiech). Dostali sme aj sošku. Bolo to milé a veľké zadosťučinenie. Nejde o projekty, ktoré náhodne vystrelia, všetci zúčastnení na nich dlho pracujú, u mňa to bol rok.

Vaša séria nesie názov The Secret Struggle for Cold War Dominance, v preklade Tajný boj o navládu počas studenej vojny, a inšpirácia k nej vyšla od vašej sestry. Ako to presne bolo?

Moja sestra Daniela Richterová momentálne prednáša bezpečnostné štúdie na britskej univerzite King‘s College London, v rámci ktorých sa venuje tajným operáciám, spravodajským agentúram, terorizmu a podobne. Veľmi často, aj počas písania svojej doktorandskej práce, chodila na rôzne zaujímavé stretnutia a do archívov, kde sa jej podarilo nájsť fascinujúce informácie. Potom z toho napísala akademickú štúdiu, do ktorej sa však často nepodarilo dostať mnohé šťavnaté príbehy, prípadne príbehy o získavaní tých príbehov. Hovorila som si, že raz to musím spracovať.

Čo bolo tým konkrétnym impulzom?

Špeciálny výtlačok medzinárodného akademického časopisu The International History Review, ktorý dala Danka dokopy spolu s ďalšími odborníkmi. Ocitlo sa v nej jedenásť štúdií, všetky sa týkali studenej vojny, no zároveň boli tematicky aj geograficky veľmi rôznorodé: od odpočúvania cez regrutovanie špiónov až po vojenské operácie. Prelúskala som ich,

naštudovala si k tomu mnoho súvislostí a z každej štúdie som vytvorila jednu epizódu. Snažila som sa v týchto vysoko odborných textoch nájsť príbeh, prerozprávať ho a poskytnúť kontext, aby aj ľuďom, ktorí nič nevedia o Maroku alebo Československu, dávalo zmysel, čo hovoríme.

Vaša séria informovala poslucháčov o množstve nových informácií. Panuje v oblasti studenej vojny bádateľský boom?

Teraz je veľmi dobré obdobie na nové zistenia o studenej vojne, pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-12-23 09:45:08 - Feat.: 0 - Title: Riaditeľka detského domova Alexandra Hovancová: Mám najkrajšiu prácu na svete 02 - Modified: 2022-01-09 15:22:12 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ Konfederácie fínskeho priemyslu pre HN: Najväčším problémom je starnutie našej populácie 03 - Modified: 2022-01-14 11:13:42 - Feat.: 0 - Title: Uznávaný psychiater Pavel Černák: Ľudia rezignovali na vlastné šťastie, opierajú sa o lieky
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
22. apríl 2024 14:43