StoryEditor

Ešte stále hrám, vraví známa 90-ročná herečka

09.06.2017, 15:32
Autor:
TASRTASR
Pod názvom Vivat Marína sa uskutočnil v novej budove Slovenského národného divadla galavečer venovaný životnému jubileu Márie Kráľovičovej. Dlhoročná popredná členka Činohry SND oslávila práve 7. júna deväťdesiate narodeniny.

Pod taktovkou generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského vystúpili Oldo Hlaváček, Dušan Jamrich, Božidara Turzonovová, Gabriela Dzuríková, Diana Mórová. Oslávenkyni z javiska gratulovali aj Eva Mária Chalupová, Ľubomír Paulovič, Martin Huba, Monika Hilmerová a František Kovár.

Pobozkaná múzami

Umeniu jubilantky, ktorá si vyslúžila prívlastky ako reprezentantka ženskosti, múza básnikov, ale aj Záhoráčka pobozkaná múzami, hudobne vzdali hold Ondřej Brzobohatý, Monika Potokárová, Daniel Fisher a iní.

"Ešte stále hrám," upozornila v dokrútkach herečka plná vitality a entuziazmu. A ona skutočne stále hrá. Nedávno napríklad v hre Ronalda Harwooda Kvarteto. V aktuálnej sezóne účinkuje v hre Ivana Stodolu Bačova žena alebo v pôvodnej hre Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka Leni.

"Máme sa strašne radi a všetci sme radi na týchto doskách, ktoré znamenajú svet. Som rada, že ste v deň mojich narodenín tu so mnou, mám vás rada," vyhlásila umelkyňa s nekonečnou životnou energiou, ktorou spája herecké generácie.

Mária Kráľovičová vstúpila na dosky SND pred vyše 70 rokmi. Dva týždne po skončení 2. svetovej vojny sa v historickej budove SND konal konkurz.

Mladá dievčina z Čárov očarila Andreja Bagara a začala svoju profesionálnu kariéru. Z tých vyše siedmich desaťročí, len dva roky krátko na začiatku, pôsobila v divadle v Martine. Herečka zo "slnečnej generácie hercov" bola Oféliou, Júliou, svätou Janou, stvárnila Čechovove hrdinky i Marylin Monroe.

Dievča z dediny na Záhorí bolo na javisku kráľovnou, intelektuálkou, ale aj ženou z fabriky. Osudom sa jej stala Sládkovičova Marína, ale aj Manon - anjel i diabol. Herečka a recitátorky a hovorí, že prežila šťastný život tak, ako si ho vysnívala.

Bola veľkou romantičkou - ostala optimistkou, teší sa na každý deň, ktorý príde a úžasných ľudí, s ktorými sa opäť stretne.

Mária Kráľovičová

Ako osemnásťročná odišla do divadla v Martine, kde hrala dva roky. V rokoch 1947 - 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a od roku 1948 je členkou SND.

Patrila k vynikajúcim recitátorkám. Aktívne pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a bola funkcionárkou ústredného výboru Slovenského zväzu žien. S manželom novinárom Mirom Procházkom majú dve deti.

V roku 1967 dostala titul zaslúžilá umelkyňa a v roku 1979 titul národná umelkyňa. Šesťdesiatštyri rokov umeleckej aktivity, impozantný počet hereckých rolí s obdivuhodnou schopnosťou hereckej premeny a hlbokého prieniku do stvárňovaných postáv.

Plná vitality a životných plánov, neutíchajúceho optimizmu a entuziazmu, obdivuhodnej noblesy, ale aj neuveriteľnej pracovitosti.

01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 04:28