StoryEditor

Seržant Pepper od Beatles oslavuje 50-tku. Vypočujte si najzásadnejší album rockovej histórie

01.06.2017, 15:42
Nepoznať tento album, je ako nepoznať Beethovenovu Deviatu, hovoria niektorí znalci Beatles. Prvého júna 1967 vydala slávna štvorka svoj prvý postkoncertný opus a strhla sa globálna mela.

Kapela klubu osamelých sŕdc seržanta Peppera bola vďaka svojej invencii pasovaná za jeden z najdokonalejších hudobných produktov kyselinovej éry "leta lásky", informujú Lidovky.

V rebríčku 500 najzásadnejších albumov rockovej histórie ju časopis Rolling Stone pred pár rokmi zaradil dokoca na prvé miesto. Okrem frenetického potlesku však zaznelo a stále zaznieva aj dosť kritických hlasov, podľa ktorých je seržantovská svätožiara prehnaná, pretože vo svojej dobe vzniklo mnoho inej, nemenej kvalitnej hudby.

O čom vlastne Beatles na albume spievajú?

Sergeant Pepper 's Lonely Hearts Club Band
Titulná skladba slúžila len ako krátka, priama predohra v rytme dychovky, pri ktorej sa Beatles skryli za štyri alter ega v kapele s uleteným názvom. Motív fiktívnej skupiny sa objaví ešte raz, v mierne svižnejšej repríze na konci.

With a Little Help from My Friends
Obdarený poetickým nadaním vymýšľal Lennon potmehúdske veršíky. Jeden taký vpašoval aj sem: "Čo vidíš, keď zhasneš? Nepoviem, ale viem, že je to moje. "Je to o podvedomí, či masturbácii? Pieseň zložil McCartney a sólovým partom poveril Ringa Starra, ktorý "dúfa v pomoc priateľov". Minimálne v speve, pretože nie je žiadny Caruso. Kópia skladby výnimočne predčila originál. Joe Cocker ju skvostne povýšil na hymnu opozičnej kultúry.

Lucy in the Sky with Diamonds
Bola to omamná kyselinová doba, rezonujúca albumom a touto skladbou zvlášť. Hudobný príbeh sa zdanlivo ledabolo vinie priestorom ako košatý farebný sen. Pri písaní surreálného textu sa Lennon inšpiroval Lewisom Carrollom a jeho Alicou v ríši divov a poslucháči mali jasno: "Mandarínkové stromy? Marmeládové nebo? Dievča s krasohľadom v očiach? To je popis tripu! " Zato úvahy, že titul piesne autor zvolil zámerne tak, aby iniciály podstatných mien tvorili šifru LSD, odmietol. Syn Julian vraj jednou doniesol zo škôlky pomaľovaný papier. "Bola na ňom jeho kamarátka Lucka na oblohe s diamantmi, tak som si motív požičal." BBC pieseň odmietla vysielať.

Getting Better
"Stále sa to lepší," znie refrénom. "Horšie to byť už nemôže," brzdí nádej opačný hlas. Dokonalá esencia dvoch protikladných pováh, ktoré stvorila geniálne dielo Beatles. Optimista Paul versus sarkastický John. Báječne to fungovalo spolu, u každého zvlášť už menej. Hudobne ide o rozvinutie Penny Lane z posledného singlu. Nekompromisný staccato s dvojito odstránenou basgitarou. Do textu Lennon opäť vmontoval niečo o sebe, tentoraz vážne: ospravedlnil sa za domáce násilie.

Fixing a Hole
"Chceli sme vytvoriť koncepčný album," vysvetľoval McCartney. "Žiadny hit, vata, vata, hit." Žiaľ, práve táto jeho skladba ako vata trochu pôsobí. Autor nebol v textoch tak obrazotvorný ako Lennon, aj tak tu ponúka toľko fantázie, koľko kto znesie. "Oprava dier" ale neodkazuje na vpichy po heroíne, ako sa hocikto domnieval, ale na opravu Paulovej farmy.

She 's Leaving Home
Jedna z najlepších skladieb Beatles. Povzbudený úspechom Yesterday a Eleanor Rigby sa jej autor opäť pustil do klasickej inštrumentácie, sláčiky dopĺňa prekvapivo netuctový zvuk harfy. Ďalším prekvapením je reportážny text v Paulovom podaní o dievčati, ktoré ukradomky opustí svojich rodičov. Ich nárek nad odchodom nevďačnej dcéry vtipne poňal Lennon v opačnom echu ako antický chór. Inšpiráciou sa stal skutočný útek istej Melanie Coeovej. Daily Mirror ho opísal pod titulkom "Pohrdla novým autom a zmizla".

Being for the Benefit of Mr. Kite
Lennon sa po rokoch tohto príspevku zriekol. Zdalo sa mu hlúpe, že text iba opísal zo sto rokov starého plagátu pozývajúceho na cirkusové predstavenie. Poslucháči takí prísni neboli, výsledný zvuk nahrávky im prišiel geniálny. S výdatnou pomocou Georgea Martina vytvorili Beatles výbornú hudobnú koláž. Parné varhany navodzujú atmosféru jarmoku.

Within you, Without you
Kto chcel Beatles za album biť, spravidla namieril palicu na tento Harrisonov pokus o zblíženie západných a východných kultúr. Nedostatok harmonických zmien a kostrbatý prejav mnohých poslucháčov nudili. Aj producentovi Martinovi prišla päťminútová nálada "príliš ponurá". Indická hudba vás buď privedie do úžasného tranzu, alebo ju odzíváte. Málokedy je niečo medzi tým. Sólový gitarista skupiny ale na svojom sounde statočne trval a našlo sa dosť tých, ktorí ocenili spirituálneho ducha skladby. Jej prevedenie autor zveril do rúk skúsených indických hráčov.

When I’m 64

Šibalsky swingová oslava otcových narodenín, okorenená zvukom klarinetov, ktorú Paul zložil ešte ako maloletý v časoch Quarrymen, ostro kontrastuje s predchádzajúcim, filozofickým posolstvom. Kdekto zo súputníkov McCartneymu závidel jeho hudobný všeumeleckosť, ale Lennonovi kolegove výlety do sféry vaudevill liezli na nervy. "Ani vo sne by som nenapísal niečo také," ošíval sa. Ale keď už išlo do tuhého, prispel vtipnou gitarovou medzihrou, za ktorú mu autor skladby poďakoval na albume dobre počuteľným smiechom.

Lovely Rita
Ďalší McCartneyho hudobný žart s elegantným klavírnym sólom a ľahko banálnym textom o vyberačovi poplatkov za parkovanie. "Ako môžeš písať piesne o nudných ľuďoch?" Doberal si ho vraj Lennon. Tu sa spieva o policajtke Rite, ale skutočná múza, ktorá vložila lístok za stierač Paulovho auta, sa volala Meta Davisová. Zrejme zaujala tým, že sa jej po stretnutí s popovým princom hneď nerozklepali kolená.

Good Morning, Good Morning
Aj túto skladbu Lennon po rokoch hodil do koša. Vznikla ako mrzutá reakcia nepriateľa skorého vstávania na Paulovu jasavú Good Day Sunshine z Revolvera. Agresívnu náladu podčiarkuje Harrisonova ostro hrdzavá gitara. Zvieracie zvuky na záver idú podľa postupnosti predátorov, aby zviera nasledujúce mohlo zožrať predchádzajúce.

Sgt. Pepper 's (repríza)
S originálnym nápadom orámovať album dvoma verziami jednej skladby prišiel Neil Aspinall, priateľ z Liverpoolu a cestovný manažér kapely. "Chytrákov nemá nikto rád!" vyštekol Lennon, zahanbený kamarátovou invenciou, a dal sa s ostatnými do práce. Iba tri dni po vydaní albumu vystrúhal Beatles poklonu Jimi Hendrix, keď verejne predniesol úryvok tejto piesne.

A Day in the Life
Grandiózne finále par excellence. Žiadna iná skladba Beatles neukazuje dokonalosť spolupráce dua Lennon-McCartney tak zreteľne ako táto. Prvý fragment, Johnov, je zložený z novinových útržkov v Daily Maili o tragickej smrti ich priateľa aristokrata a žalostnom stave britských ciest. Zmieňuje sa aj o vojnovom filme, v ktorom Lennon hral. Paulov príspevok je o školských rokoch, nevrlom vstávaní do kalného rána. Dve rytmicky nesúmerateľné časti vo výsledku spojila impozantná zvuková stena, už zariadila štyridsiatka najatých filharmonikov. Dvadsaťštyri pôvodne prázdnych taktov zaplnili tiahlym vzostupným akordom, keď jeden nástroj naháňa druhý od najhlbšieho k najvyššiemu tónu. "Bol to zvuk ako pri konci sveta," šúchal si ruky Lennon. Nemenej pôsobivý je záverečný akord, hraný ôsmimi rukami na troch klavíroch a rezonujúci bezmála päťdesiat sekúnd. Za ním nasleduje už len písknutie pre psov (či to ocenili?) A nezrozumiteľné mumlanie do drážok vinylového LP. Dielo géniovo dokonané je ...

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. máj 2024 20:19