Cillian Murphy získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon vo filme Oppenheimer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Oppenheimer ovládol Oscary, odniesol si sedem zlatých sošiek

11.03.2024, 06:46
Autor:
ČTKČTK

Film Oppenheimer vstupoval do nedeľného slávnostného večera so 13 nomináciami, čo bolo najviac zo všetkých.

Životopisná dráma Oppenheimer režiséra Christophera Nolana získala v noci na dnes sedem filmových cien Oscar, vrátane tej pre najlepší film minulého roka. Na ceremónii 96. ročníka odovzdávania cien americkej Akadémie filmového umenia a vied v Los Angeles tak potvrdilo úlohu favorita.

Nolan si odniesol Oscara za najlepšiu réžiu a 47-ročný írsky herec Cillian Murphy, predstaviteľ "otca" jadrovej bomby Roberta Oppenheimera, dostal Oscara pre najlepšieho herca. Sošku pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe má Emma Stoneová vďaka výkonu vo filme Chudiatko.

VIDEO: Oscara za najlepší film získal Oppenheimer 

Film Oppenheimer vstupoval do nedeľného slávnostného večera so 13 nomináciami, čo bolo najviac zo všetkých. Získal napríklad aj cenu za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe pre 58-ročného Roberta Downeyho Jr., ktorý v Oppenheimerovi stvárnil politika a podnikateľa Lewisa Straussa.

"Chtiac nechtiac, my všetci žijeme vo svete Roberta Oppenheimera," povedal v ďakovacom prejave Murphy. "Toto by som chcel venovať mierotvorcom," poznamenal tiež.

Dokopy s 11 nomináciami do dnešného odovzdávania cien vstupoval film režiséra Jorgosa Lanthimosa Chudiatko a s desiatimi historická dráma Vrahovia mesiaca kvetov od režisérskej legendy Martina Scorseseho. To napokon neuspelo v žiadnej kategórii.

Súboj najlepších herečiek 

Podľa agentúry AP sa najsledovanejší súboj odohral v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe. Lily Gladstoneová zo snímky Vrahovia mesiaca kvetov, ktorý zachytáva vraždenie pôvodných obyvateľov štátu Oklahoma na začiatku 20. storočia, bola totiž prvou nominovanou herečkou s koreňmi medzi domorodými americkými kmeňmi.

Nakoniec ocenenie získala 35-ročná Stoneová za stvárnenie mladej ženy Belly Baxterovej, ktorú vo frankensteinovskej dráme Chudiatko vrátil k životu vedec Dr. Godwin Baxter.

"Ďakujem za tento životný dar, ktorým je Bella Baxterová. Budem ti za to navždy vďačná, "vyhlásila na pódiu dojatá Stoneová smerom k Lanthimosovi.

Glazer kritizoval izraelskú okupáciu

Britská historická dráma Zóna záujmu získalo Oscara za najlepší zahraničný celovečerný film roku 2023. Snímka režiséra Jonathana Glazera zachytáva život rodiny veliteľa koncentračného tábora v Osvienčime a uspel v konkurencii filmov zo Španielska, Nemecka, Talianska a Japonska.

Glazer vo svojej ďakovnej reči hovoril o vojne v Pásme Gazy a kritizoval izraelskú okupáciu palestínskych území, ktorá podľa neho vedie k "dehumanizácii", ktorá dopadá na Izraelčanov i Palestínčanov.

"Náš film ukazuje, k čomu vedie dehumanizácia, v tom najhoršom," povedal Glazer po boku producentov Jamesa Wilsona a Lena Blavatnika. "Stojíme tu ako muži, ktorí sa stavajú proti tomu, aby ich židovstvo a holokaust boli unesené okupáciou, ktorá uvrhla do konfliktu toľko nevinných ľudí, či už ide o obete (útoku) 7. októbra v Izraeli alebo o pokračujúci útok na Gazu," povedal režisér, ktorý je sám Žid.

Prehľad všetkých víťazov
Najlepší film: Oppenheimer

Réžia: Christopher Nolan (Oppenheimer)

Herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone (Chudiatko)

Herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy (Oppenheimer)

Herečka vo vedľajšej úlohe: Da‘Vine Joy Randolph (Zimné prázdniny)

Herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

Cudzojazyčný film: Zóna záujmu (Spojené kráľovstvo)

Pôvodný scenár: Arthur Harari, Justine Trietová (Anatómia pádu)

Adaptovaný scenár: Cord Jefferson (American Fiction)

Filmová pieseň: What Was I Made For? (Barbie)

Animovaný film: Chlapec a volavka

Krátky animovaný film: Vojna sa skončila! Inšpirovaný hudbou Johna a Yoko

Dokumentárny film: 20 dní v Mariupole

Krátky dokumentárny film: Posledná opravovňa hudobných nástrojov

Hudba: Ludwig Göransson (Openheimer)

Kameraman: Hoyte van Hoytema (Oppenheimer)

Strih: Jennifer Lame (Oppenheimer)

Zvuk: Tarn Willers, Johnnie Burn (Zóna záujmu)

Masky a účesy: Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston (Chudiatko)

Kostýmy: Holly Waddingtonová (Chudiatko)

Scénografia: James Price, Shona Heath (Chudiatko)

Vizuálne efekty: Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Maski Takahashi, Tatsuji Nojima (Godzilla Minus One)

Krátky hraný film: Podivný príbeh Henryho Sugara

Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Da‘Vine Joy Randolphová, ktorá vo filme Zimné prázdniny stvárnila smútiacu matku a školskú kuchárku Mary Lambovú, ktorá trávi vianočný čas v univerzitnom kampuse spoločne s osamelým profesorom a študentom.

Oscar za najlepší pôvodný scenár pripadol francúzskej snímke Anatómia pádu, konkrétne režisérke Justine Trietovej a jej partnerovi Arthurovi Hararimu, ktorí príbeh o súdnom procese so spisovateľkou obvinenej z vraždy manžela napísali počas koronavírusovej epidémie.

Cena za najlepší scenár podľa predlohy patrí filmu Americká fikcia. Oscara pre najlepší animovaný film získal fantazíjnu snímku Chlapec a volavka od japonského majstra žánru Hajaoa Mijazakiho. Osemdesiatriročný Mijazaki sa ceremónie nezúčastnil, rovnako ako v roku 2003, keď dostal rovnakú cenu za film Cesta do fantázie.

Prvý Oscar v dejinách Ukrajiny 

Sošku za najlepší dokumentárny film získal snímku 20 dní v Mariupole, ktorú nakrútil režisér Mstyslav Černov v spolupráci s agentúrou AP a investigatívnym projektom Frontline americkej stanice PBS. Film dokumentuje svedectvo novinára AP počas zhruba troch týždňov v ukrajinskom prístavnom meste, keď bolo v prvej polovici roka 2022 obliehané Rusmi.

"Toto je prvý Oscar v dejinách Ukrajiny, som poctený," povedal Černov v ďakovacom príhovore. "Pravdepodobne budem prvý režisér na tomto pódiu, ktorý hovorí: ‘Prial by som si, aby som tento film nikdy nenatočil, prial by som si, aby som to mohol vymeniť za to, že Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu," povedal ukrajinský tvorca.

Oscara sa tento rok dočkala aj japonská filmová príšera Godzilla. Film Godzilla Mínus One bol totiž ocenený za vizuálne efekty.

Ešte pred samotnou ceremóniou v okolí jej dejiska, divadla Dolby Theatre v Los Angeles, obmedzovali premávku a príchody hviezd k červenému kobercu protestujúci volajúci po prímerí medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Podľa AP sa niektoré príchody oneskorili až o hodinu. Následne moderátor Jimmy Kimmel začal oscarový večer, ktorým sprevádzal už štvrtýkrát.

Deväťdesiatyšiesty  ročník odovzdávania pozlátených sošiek sa niesol v znamení fenoménu "Barbienheimer", teda dvojice žánrovo úplne odlišných filmových trhákov, ktoré boli vlani uvedené do kín súčasne. Komédia Barbie získala Oscara za jednu zo svojich piesní What Was I Made For? od Billie Eilish.

01 - Modified: 2024-03-11 15:00:00 - Feat.: - Title: Oscary 2024: Aké trendy ovládli tohtoročné odovzdávanie a kto si a červenom koberci vyrobil faux-pas? 02 - Modified: 2024-03-11 09:21:24 - Feat.: - Title: Cena útechy na Oscaroch. Všetci porazení dostali v darčekových taškách veci v hodnote viac ako 150-tisíc eur 03 - Modified: 2024-03-11 02:57:03 - Feat.: - Title: Oscary 2024: Najlepším filmom je Oppenheimer, Barbie získala len jednu sošku a nahý John Cena ovládol celý galavečer 04 - Modified: 2024-01-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Svet kritizuje rozhodnutie nenominovať Margot Robbie a režisérku Barbie na Oscary. Otázkou však je, či si ich vôbec zaslúžia 05 - Modified: 2023-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Stroj času nepotrebujete. Do minulosti vás prenesie rozprávková chalúpka (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:46