Robert Downey Jr. s cenou za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za film ”Oppenheimer” a Cillian Murphy drží cenu za najlepší mužský herecký výkon vo filme za film ”Oppenheimer” na 81. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov v Beverly Hills v Kalifornii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zlaté glóbusy ovládol Oppenheimer. Získal cenu za najlepšiu drámu aj za réžiu

08.01.2024, 06:51
Autor:
ČTKČTK

Za najlepšiu komédiu alebo muzikál vybrali porotcovia snímku Chudiatko, ktorý tak porazil aj kasový hit Barbie, ktorý išiel do slávnostného večera ako jeden z favoritov.

Zlatý glóbus za najlepšiu drámu získal film Oppenheimer, a korunoval tak svoj veľmi úspešný večer pri odovzdávaní týchto filmových cien v Los Angeles.

Snímka Christophera Nolana o vynálezcovi atómovej bomby dostala celkovo päť cien, vrátane tých za najlepšiu réžiu či mužské herecké výkony v dráme pre Cilliana Murphyho a Roberta Downeyho Jr.

Za najlepšiu komédiu alebo muzikál vybrali porotcovia snímku Chudiatko, ktorý tak porazil aj kasový hit Barbie, ktorý išiel do slávnostného večera ako jeden z favoritov.

"Pracovať na tomto filme bola neuveriteľná skúsenosť," povedala pri prevzatí ceny producentka Oppenheimera a Nolanova manželka Emma Thomasová, podľa ktorej na začiatku tvorivého procesu nebolo vôbec samozrejmé, že sa skutočne podarí natočiť "trojhodinový vypovedavý film...o jednej z najtemnejších udalostí v našich dejinách".

"Bol som v rukách vizionárskeho režiséra, majstra," poďakoval Nolanovi už predtým pri preberaní ceny za hlavnú mužskú úlohu Murphy, ktorý zaujal portrétom vedca Roberta Oppenheimera, ktorého po značnú časť života prenasledovali ničivé následky jeho vynálezu.

Za mužskú vedľajšiu úlohu v dráme si cenu odniesol jeho kolega Downey Jr., bez zlatého ocenenia nezostal ani Ludwig Göransson, ktorý k filmu vytvoril hudobný sprievod.

Barbie získala dve ceny 

V druhej najsledovanejšej kategórii na 81. udeľovanie Zlatých glóbusov, ktorým v nedeľu večer miestneho času (v noci na dnes SEČ) sprevádzal komik Jo Koy, bodovala komédia Chudiatko režiséra Jorgosa Lanthimosa. Chudiatko má aj cenu pre herečku v hlavnej úlohe v komédii alebo muzikáli, a to vďaka výkonu Emmy Stoneovej ako viktoriánskej ženy Belly, ktorá prežíva surrealistický život a sexuálne prebudenie.

Barbie, ktorá išla do večera s deviatimi nomináciami, čo bolo viac, ako mal akýkoľvek iný film, nakoniec premenila len dve. Komédia, ktorá do pokladní kín priniesla vyše 1,4 miliardy dolárov, získala cenu práve za kasový úspech a tiež za najlepšiu pôvodnú pieseň, ktorou sa stalo What Was I Made For? od speváčky Billie Eilish.

Mužskú hereckú cenu za hlavnú úlohu v komédii či muzikáli si odniesol Paul Giamatti, ktorý vynikol ako učiteľ v snímke The Holdovers (Pozostalí). Pre amerického herca je to už tretí Zlatý glóbus. Naproti tomu svoj prvý dostala Lily Gladstoneová za hlavnú úlohu v dráme Zabijaci mesiaca kvetov. "Je to historické víťazstvo," uviedla herečka, ktorá je prvou takto ocenenou členkou jedného z amerických domorodých kmeňov.

Slávnostný večer priniesol radosť tiež tvorcom francúzskej drámy Anatómia pádu, ktorý získal cenu za najlepší neanglicky hovorený film. Jeho režisérka Justine Trietová spolu s Arthurom Hararim dostala aj Zlatý glóbus za najlepší scenár.

V kategórii televíznych cien si najlepšie viedol seriál Boj o moc, ktorý sa stal najlepšou drámou a získal aj tri herecké ceny pre Kierana Culkina, Sarah Snookovú a Matthewa Macfadyena. Za najlepšiu televíznu komédiu porota zvolila seriál Medveď, ktorý si odniesol aj dva ďalšie Zlaté glóbusy pre herca Jeremyho Allena Whitea a herečku Ayo Edebiriovú.

Sezóna cien sa začala 

Zlaté glóbusy odštartovali hlavnú sezónu udeľovania filmových cien v USA, ktorá vyvrcholí 10. marca odovzdávaním Oscarov.

Ceny v posledných rokoch zažili turbulentné obdobie kvôli škandálom okolo Asociácie zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA), ktorá ich udeľuje.

V roku 2021 sa kvôli tomu ceremoniál Zlatých glóbusov vôbec nevysielal a organizátori boli nútení pristúpiť k reformám, ktoré viedli okrem iného k tomu, že počet ľudí, ktorí o cenách rozhodujú, vzrástol z 90 na zhruba 300. Podľa HFPA je medzi nimi skoro polovica žien a belosi nanovo tvoria len menšinu.

01 - Modified: 2024-04-04 11:32:00 - Feat.: - Title: Oppenheimer mal premiéru v Japonsku. Diváci odchádzali z kín rozrušení, starosta Hirošimy snímku kritizuje 02 - Modified: 2024-03-22 12:30:00 - Feat.: - Title: The Sims bude mať vlastný film. Podieľať sa na ňom má Margot Robbie aj režisérka Lokiho 03 - Modified: 2024-03-11 02:57:03 - Feat.: - Title: Oscary 2024: Najlepším filmom je Oppenheimer, Barbie získala len jednu sošku a nahý John Cena ovládol celý galavečer 04 - Modified: 2024-03-08 13:13:47 - Feat.: - Title: Čo sledovať na SkyShowtime v marci? Na obrazovky konečne dorazí Oppenheimer, nálož seriálov aj drzý film o psoch 05 - Modified: 2024-02-25 07:40:00 - Feat.: - Title: Oppenheimer zožal úspech. Životopisná dráma vyhrala hlavnú cenu Združenia filmových a televíznych hercov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 03:24