Film Barbie. FOTO: Warner Bros
StoryEditor

Nomináciám na Zlaté glóbusy dominujú filmy Barbie a Oppenheimer

11.12.2023, 21:49
Autor:
TASRTASR

V rebríčku tesne vedie feministicko-satirická snímka Barbie režisérky Greta Gerwigovej s deviatimi nomináciami vrátane kategórií ako najlepšia filmová komédia alebo muzikál, najlepšia réžia, scenár, herečka aj najlepší herec.

Filmy Barbie a Oppenheimer získali v pondelok najviac nominácií na tohoročné filmové a televízne ocenenia Zlatý glóbus, ktoré každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov.

V rebríčku tesne vedie feministicko-satirická snímka Barbie režisérky Greta Gerwigovej s deviatimi nomináciami vrátane kategórií ako najlepšia filmová komédia alebo muzikál, najlepšia réžia, scenár, herečka aj najlepší herec.

Za Barbie nasleduje kritikmi oceňovaná dráma Oppenheimer od režiséra Christophera Nolana, o rovnomennom vynálezcovi atómovej bomby, s ôsmimi nomináciami, a to vrátane kategórií ako najlepšia filmová dráma či najlepšia réžia.

Oba zmienené filmy, ktoré bývajú spoločne nazývané aj "Barbenheimer" z dôvodu, že ich uvedenie do kín pripadlo na rovnaký júlový termín, sa stali komerčnými trhákmi.

Nomináciami na Zlaté glóbusy si zabezpečili silný štart do sezóny hollywoodskych filmových ocenení, ktorá vyvrcholí marcovým udeľovaním Oscarov.

Väčší počet, a to konkrétne sedem nominácií, získali aj filmy Vrahovia mesiaca kvetov (Killers of the Flower Moon) prominentného režiséra Martina Scorseseho a sfi-ci Chudiatko (Poor Things). Päť nominácií, o ktorých hlasujú členovia HFPA, sa ušlo aj americko-kórejskej romantickej dráme Minulé životy (Past Lives).

Nominácie boli ohlásené aj v televíznych kategóriách, kde v dramatickej sekcii dominoval seriál Boj o moc (Succession), a v komediálnej zase Medveď (The Bear) a Iba vraždy v budove (Only Murders in the Building).

Zlaté glóbusy sú po Oscaroch — cene americkej Akadémie filmových umení a vied — druhým najvýznamnejším filmovým ocenením v USA. Asociácia HFPA, ktorá ich každoročne udeľuje, však od roku 2021 čelí rozsiahlej kritike a obvineniam z rasizmu, sexizmu, zastrašovania a korupcie.

Aj z týchto dôvodov televízia NBC odovzdávanie Zlatých glóbusov predvlani odvysielať odmietla, hoci tak robila od roku 1996. O rok na to síce odovzdávanie cien opäť vysielala, neskôr však s HFPA ukončila dohodu a novým "domovom" Glóbusov sa stala televízia CBS.

V poradí už 81. ročník odovzdávania Zlatých glóbusov sa uskutoční v Beverly Hills 7. januára.

01 - Modified: 2024-04-04 11:32:00 - Feat.: - Title: Oppenheimer mal premiéru v Japonsku. Diváci odchádzali z kín rozrušení, starosta Hirošimy snímku kritizuje 02 - Modified: 2024-03-22 12:30:00 - Feat.: - Title: The Sims bude mať vlastný film. Podieľať sa na ňom má Margot Robbie aj režisérka Lokiho 03 - Modified: 2024-03-11 02:57:03 - Feat.: - Title: Oscary 2024: Najlepším filmom je Oppenheimer, Barbie získala len jednu sošku a nahý John Cena ovládol celý galavečer 04 - Modified: 2024-03-08 13:13:47 - Feat.: - Title: Čo sledovať na SkyShowtime v marci? Na obrazovky konečne dorazí Oppenheimer, nálož seriálov aj drzý film o psoch 05 - Modified: 2024-02-25 07:40:00 - Feat.: - Title: Oppenheimer zožal úspech. Životopisná dráma vyhrala hlavnú cenu Združenia filmových a televíznych hercov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 03:58