48. slávnostné odovzdávanie cien César v Paríži vo Francúzsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Film českej režisérky Michaely Pavlátovej Moje slnko Mad dostal francúzsku cenu Cézar

24.02.2023, 23:49
Autor:
ČTKČTK

Snímka Moje slunce Mad​ rozpráva príbeh Heleny, ktorá začína v Kábule novú životnú etapu po boku svojho manžela Nazira, s ktorým sa zoznámila na univerzite v Prahe.

Koprodukčný film českej režisérky Michaely Pavlátovej Moje slunce Mad​ dostal prestížnu cenu francúzskej filmovej akadémie César za najlepší celovečerný animovaný film. Na dnešnom slávnostnom odovzdávaní cien v Paríži to oznámili organizátori.

Snímka, ktorá vznikla v česko-francúzsko-slovenskej koprodukcii, porazila vo svojej kategórii napríklad film Mikulášove patálie: Ako to celé začalo režisérov Amandine Fredonovej a Benjamina Massoubrea, ktorý pracuje s populárnymi motívmi kresliča Jeana-Jacquesa Sempého. O cenu usiloval tiež snímka Myška a medveď na cestách od Jeana-christopha Rogera a Juliena Chhenga.

image

Britským filmovým cenám BAFTA dominovala dráma Na západe nič nové, cenu za dokument získal Navaľnyj

Vo Francúzsku si Pavlátovej film získal obľubu divákov i kritiky a už skôr dostal Cenu poroty na festivale animovaných filmov v Annecy.

Snímka rozpráva príbeh Heleny, ktorá začína v Kábule novú životnú etapu po boku svojho manžela Nazira, s ktorým sa zoznámila na univerzite v Prahe. Pod menom Herra si zvyká na nový životný štýl Nazirovej veľkej afganskej rodiny. Nie všetci však majú v tejto rodine také veľké srdce ako Nazir a toľko zmyslu pre humor ako pokrokový dedko. Do jej života vstupuje citlivý chlapec menom Mad, aj s jeho pomocou začína Herra hľadať domov v cudzej krajine. Film vznikol na motívy novely Frišta novinárky Petry Procházkovej.

Režisérku Pavlátovú knižná predloha uchvátila nielen vďaka ironickým komentárom Európanky, ktorá sa ocitla v intimite moslimskej rodiny, kam by sa človek bežne nepozrel. Napriek mnohým rozdielom našla množstvo dôverne známych vecí.

image

Avatar: The Way of Water je tretím najzárobkovejším filmom všetkých čias, pokoril dokonca Titanic

"Už úplne z prvej kapitoly zistíte, že ste sa ocitli v stredu nejakej strašne zaujímavej zábavnej rodiny, ktorá vám v toľkých ohľadoch pripomína vašu rodinu, vašich starých rodičov, babičky, bláznivých strýkov, príbuzných, ktorí sú niektorí fajn, niektorí sú hrozní, ale vy ich musíte všetkých vydržať. A bolo to písané tak vtipne a bezprostredne a naživo, že to, že sa to odohráva v Afganistane, bola vlastne pre mňa druhotná vec," povedal vlani režisérka v podcaste Českej tlačovej kancelárie.

Animáciu Pavlátová zvolila zámerne, aj tak je možné totiž rozprávať zložitý príbeh, čo nie je vo svete ojedinelý postup. Na animácii sa podieľali aj koproducenti z Francúzska, animovalo sa v pražskom štúdiu Alkay a na ostrove Réunion. V hlavnej mužskej úlohe znie v medzinárodnej verzii hlas afganského herca menom Haji gul Asir, v českom jazyku ho stvárnil Hynek Čermák.

01 - Modified: 2023-02-20 16:34:54 - Feat.: 0 - Title: Avatar: The Way of Water je tretím najzárobkovejším filmom všetkých čias, pokoril dokonca Titanic 02 - Modified: 2023-02-19 22:36:30 - Feat.: 1 - Title: Britským filmovým cenám BAFTA dominovala dráma Na západe nič nové, cenu za dokument získal Navaľnyj 03 - Modified: 2023-02-20 11:44:07 - Feat.: 0 - Title: BAFTA 2023: Nechýbali hviezdy filmového plátna, ani kráľovský pár. Pozrite si fotografie z červeného koberca
01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 03 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 04 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 05 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:38