StoryEditor

Zlaté glóbusy v znamení diverzity: V hlavných kategóriách bodovali Spielberg aj Rod draka

11.01.2023, 09:35
Autor:
TASRTASRČTKČTK
  • V stredu sa konalo slávnostné odovzdávanie prestížnych predskokanov Oscarov - Zlatých glóbusov.
  • Ocenenia si odniesli seriálové hity, ktoré poznáme zo streamovacích platforiem.
  • Pozrite si prehľad víťazov.

Čiastočne autobiografický film The Fabelmans (Fabelmanovci) od režiséra Stevena Spielberga a írska čierna komédia The Banshees of Inisherin (Víly z Inisherinu) získali v stredu hlavné ceny na 80. ročníku udeľovania Zlatých glóbusov, ktoré sú považované za najdôležitejšie americké filmové ceny po Oscaroch. TASR správu prevzala zo stanice BBC a denníka The Guardian.

Víťazi

Snímka Fabelmanovci bola vyhlásená za najlepšiu filmovú drámu. Režíroval ju Steven Spielberg, ktorý zvíťazil aj v kategórii najlepší režisér. Film Víly z Inisherinu sa stal najlepšou filmovou komédiou a írsky herec Colin Farrell, ktorý v ňom stvárnil hlavnú postavu, získal ocenenie za najlepšiu mužskú úlohu v komediálnej snímke. Táto komédia zároveň zvíťazila aj v kategórii najlepší filmový scenár.

Austrálska herečka Cate Blanchettová sa stala najlepšou herečkou v dráme. Ocenenie získala za hlavnú úlohu v snímke Tár o živote fiktívnej skladateľky a dirigentky Lydie Tár. Cenu za najlepšieho herca v dráme získal Austin Butler, ktorý si zahral v snímke Elvis.

Víťazkou kategórie najlepšia herečka v komédii sa stala Michelle Yeohová za film Everything Everywhere All at Once (Všetko, všade, naraz). Zlatý glóbus za najlepší televízny seriál v kategórii dráma si odniesol House of Dragon (Rod draka); v kategórii komédia a muzikál ocenenie získal sitkom Abbott Elementary (Základná škola Willarda Abbotta).

Najlepšou minisériou sa stal The White Lotus (Biely lotos). Zlaté glóbusy v 25 televíznych a filmových kategóriách každoročne udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov (HFPA). Tohtoročné odovzdávanie cien sa konalo v hoteli Beverly Hilton v Los Angeles a moderoval ho stand-up komik Jerrod Carmichael.

Ocenenie za celoživotné dielo prevzal herec Eddie Murphy. Herec Sean Penn uviedol video s posolstvom od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého krajina čelí ruskej invázii. Jeho ukážku si pozrite vo videu: 

Diverzita "predoscarov"

Vlani vyhlásenie Zlatých glóbusov bojkotovalo mnoho hviezd a televíznych štúdií na protest proti ich nedostatočnej diverzite a televízia NBC ich odmietla prenášať. Herci aj ďalší zamestnanci vo filmovej brandži vyčítali Asociácii zahraničných novinárov v Hollywoode, že vo svojich radoch nemala dostatok zástupcov etnických menšín, spomínala údajný rasizmus aj korupciu.

Asociácia sa za posledný rok snažila dať najavo, že sa zmenila. Odovzdávanie cien sa tento rok nakoniec vrátilo na obrazovky televízie NBC a na ceremoniál prišla väčšina osobností.

Trojhodinovým slávnostným večerom ich sprevádzal moderátor americký komik Jerrod Carmichael, ktorý na kontroverzie okolo HFPA poukázal hneď na začiatku večera.

"Som tu, pretože som černoch," poznamenal. "Jeden deň si robíte doma mätový čaj. A druhý deň vám zavolajú, aby ste sa stali čiernou tvárou kontroverznej belošskej organizácie," dodal.

Na svoje neľahké začiatky zaspomínala ocenená malajská herečka čínskeho pôvodu Yeohová. "Hollywood znamenal splnenie mojich snov, kým som sem neprišla," povedala. Uviedla, že bola označovaná za "menšinovú" a že sa jej ľudia často pýtali, či vie po anglicky. "Bol to neuveriteľný boj dostať sa až sem, ale stálo to za to," dodala.

Kompletný prehľad víťazov v jednotlivých kategóriách:

  • Film – dráma: Fabelmanovci (réžia Steven Spielberg)
  • Filmový herec – dráma: Austin Butler - Elvis
  • Filmová herečka – dráma: Cate Blanchettová - Tár
  • Film – komédia alebo muzikál: Duchovia Inisherinu (réžia Martin McDonagh)
  • Filmový herec - komédia alebo muzikál: Colin Farrell -  Duchovia Inisherinu
  • Filmová herečka - komédia alebo muzikál: Michelle Yeohová - Všetko, všade, naraz
  • Animovaný film: Pinocchio Guillerma del Tora (réžia Guillermo del Toro a Mark Gustafson)
  • Neanglicky hovorený film: Argentina, 1985 - Argentina; réžia Santiago Mitre
  • Filmová réžia: Steven Spielberg -  Fabelmanovci
  • Filmový scenár: Martin McDonagh -  Duchovia Inisherinu
  • Filmový herec vo vedľajšej úlohe: Ke Huy Quan - Všetko, všade, naraz
  • Filmová herečka vo vedľajšej úlohe: Angela Bassettová - Čierny Panter: Navždy Wakanda
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:28