StoryEditor

Zomrela Marie Poledňáková, režisérka filmov S tebou mě baví svět a Jak dostat tatínka do polepšovny

  • Vo veku 81 rokov v utorok zomrela česká režisérka Marie Poledňáková.
  • Režisérka mala prezývku kráľovná romantických komédií.
  • Prielom v jej kariére prišiel s komédiami s Tomášom Holým a filmovou legendou S tebou mě baví svět.
  • „Asi nikdy nebudem pri práci s deťmi taký dobrý ako Marie," zhodnotil jej režisérsky kolega.

„Neposlúcha ma ľavá noha a ľavá ruka. Musím rehabilitovať a to cvičenie ma bolí. Mozgová príhoda, ktorú som mala, väčšinou zasiahne reč, takže ľudia nehovoria a strácajú pamäť. V tom som mala obrovské šťastie, pretože hovorím bez problémov a aj pamäť mi funguje výborne. Musí byť šialené, keď človek nevie rozprávať a učí sa nanovo hovoriť,“ vyhlásila Marie Poledňáková v rozhovore pre štvrtkový Magazín DNES z roku 2016.

Pripomeňte si ju v archívnom rozhovore s Janom Krausom: 

Odchod kráľovnej

Režisérka nosila prezývku kráľovná romantických komédií. Po štúdiu na Akadémii múzických umení pracovala počas 80. rokov vo Filmovom štúdiu Barrandov, nakrúcala aj pre televíziu, kde v roku 1973 debutovala životopisnou drámou Otevřený kruh.

Prielom však prišiel až po tom, keď si zvolila autorský pohľad a ľahší žáner. V rozmedzí rokov 1977 až 1978 nakrútila televíznu komédiu s Tomášom Holým v detskej úlohe Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny.

image

Marie Poledňáková SNÍMKA: Idnes.cz Marek Navrátil

SNÍMKA: Idnes.cz Marek Navrátil

V roku 1982 stvorila filmovú legendu o oteckoch a deťoch na horách S tebou mě baví svět. Tá bola na základe diváckej ankety vyhlásená najlepšou českou veselohrou 20. storočia.

Návrat na scénu

Za filmovú kameru sa vrátila začiatkom nového tisícročia po 15 rokoch a nakrútila úspešné komédie Líbáš jako bůh a Líbáš jako ďábel. Pred štyrmi rokmi podľa knihy Márie Poledňákovej nakrútil režisér Ján Pachl film Ten, kdo tě miloval.

„Marie Poledňáková nenapísala komédiu. Prvýkrát z jej pera vzišlo niečo iné,“ povedal vtedy režisér pre iDnes.cz pred uvedením filmu. Schopnosť režisérky spolupracovať s detskými hercami vtedy komentoval takto: „Asi nikdy nebudem pri práci s deťmi taký dobrý ako Marie.“

image

Marie Poledňáková SNÍMKA: Dalibor Puchta, Pro Idnes.cz

SNÍMKA: Dalibor Puchta, Pro Idnes.cz

Počas 80. rokov podpísala Poledňáková ešte barrandovské filmy Zkrocení zlého muže a Dva lidi v ZOO, často sa reprízuje aj jej televízny príbeh Kotva u přívozu. Na začiatku 90. rokov stála pri zrode televízie Premiéra, z ktorej sa neskôr stala Prima.

K vlastnej tvorbe sa vrátila až v novom miléniu – opäť s komédiami. Po snímke Jak se krotí krokodýli následovala úsmevná romanca Líbáš jako Bůh, ktorú v kine videlo okolo 900-tisíc ľudí a v roku 2012 Líbáš jako ďábel. Tým sa profesná dráha režisérky uzavrela. „Tretí diel už nebude. Končím,“ povedala vtedy.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:33