StoryEditor

Hudobná hviezda s najvyšším literárnym ocenením. Nobelovu cenu získal Bob Dylan

13.10.2016, 13:30
Autor:
TASRTASR

Tohtoročná Nobelova cena za literatúru bola udelená americkému spevákovi a skladateľovi Bobovi Dylanovi.

Meno laureáta oznámila dnes o jednej hodine popoludní v Štokholme Švédska kráľovská akadémia. Pesničkár Bob Dylan je od roku 1901, keď bola zriadená Nobelova cena, prvým hudobníkom, ktorý sa stal jej laureátom v kategórii literatúra. Stála tajomníčka Akadémie Sara Daniusová zdôvodnila udelenie ceny Dylanovi tým, že vniesol do americkej pesničkárskej tradície nové básnické výrazy a že "píše poéziu lahodiacu uchu".Dodala, že členovia poroty pri rozhodovaní o Dylanovi "prejavili veľkú súdržnosť". Umelec získava spolu s Nobelovou cenou aj finančnú odmenu vo výške 8 miliónov Švédskych korún (822-tisíc eur).

​Meno tohtoročného nositeľa Nobelovej ceny za literatúru neobvykle oznámili ako posledné, zvyčajne býva zverejňované v rovnakom týždni ako mená laureátov ostatných cien pomenovaných po vynálezcovi dynamitu Alfredovi Nobelovi.

Hudobník, ktorý zmenil svet
Bob Dylan, rodným menom Robert Allen Zimmerman, sa pohybuje na hudobnej scéne už viac ako pol storočia. Narodil sa v minnesotskom meste Duluth. Jeho starí rodičia odišli do USA z Odesy v dôsledku protižidovských pogromov v roku 1905. Medzi Dylanove najväčšie hity patria skladby ako Blowing in the Wind, Like a Rolling Stone alebo Mr. Tambourine Man. Pesničkár sa radí medzi osobnosti, ktoré nepopierateľne hudobne a kultúrne sformovali 20. storočie.

Časopis Time nazval Dylana „básnickým majstrom, hryzúcim sociálnym kritikom a nebojácnym vodcovským duchom alternatívnej generácie“ a umiestnil ho medzi sto najvplyvnejších osobností minulého storočia. Švédska kráľovská akadémia zase pesničkára prezentovala ako „modlu“. Bob Dylan je vo veku 75 rokov stále aktívnym hudobníkom. V máji vydal svoj 37. album Fallen Angels, na ktorom interpretuje americké štandardy svojho času spopularizované Frankom Sinatrom.

Opäť nič
Podľa prognóz boli favoritmi na udelenie prestížnej ceny v kategórii literatúra Keňan Ngugi wa Thiong'o, Japonec Haruki Murakami, sýrsky básnik Adonis, vlastným menom Alí Ahmad Saíd Asbar, americkí autori Philip Roth, Don DeLillo a Joyce Carol Oatesová. V hre bol aj nórsky spisovateľ a dramatik Jon Fosse, ale i David Grossman z Izraela a Elena Ferrante z Talianska.

Minulý rok toto ocenenie získala bieloruská novinárka a spisovateľka Svetlana Alexijevičová, v exile žijúca kritička režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

01 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 05 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:40